![]() |
Ağaç Eken Adam - Masal |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ağaç Eken Adam - MasalAğaç Eken Adam Kırk sene önce uzun bir yürüyüşe çıktım ![]() ![]() Arazinin güney ve güneydoğusu Durance nehrinin kolları ile - Sisteron ve Mirebeau- çevrilidir ![]() ![]() ![]() Yürüyüşe çıktığım bu terkedilmiş bölge, göz alabildiğine uzanan çorak topraklardan ibaretti ![]() ![]() Bölgeyi en geniş noktasından geçmeye karar vermiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel ve güneşli bir Haziran günüydü, ama gökyüzüne açık bu çıplak tepelerde, rüzgar acımasızca esiyordu ![]() ![]() Yürümeye devam etmeliydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok az konuşuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Evi nasıl titizlikle onarıp bir harabeden yarattığı belliydi ![]() ![]() ![]() Evin içi derli toplu ve temizdi, bulaşıklar yıkanmış, yer süpürülmüş, tabanca temizlenmiş ve yağlanmıştı ![]() ![]() ![]() Çorbasını paylaşmamı teklif etti ve daha sonra tütün torbamı uzattığımda, sigara içmediğini söyledi ![]() ![]() Başından beri geceyi orada geçireceğim belliydi ![]() ![]() ![]() ![]() Kasabalarda odun kömürü üreticileri yaşardı ![]() ![]() ![]() ![]() Erkekler odun kömürü ile yüklü arabalarını köylerden kasabaya götürür, getirir ![]() ![]() Kadınlar evde oturur ve kinlerini büyütür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sigara içmeyen çoban gidip küçük bir torba aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Palamutları dikkatle inceleyip, küçük veya hafifçe çatlamış palamutları atmaya başladı ![]() ![]() Onunla olmak bana huzur veriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Değnek olarak başparmak kalınlığında ve bir buçuk metre uzunluğunda çelik bir çubuk taşıdığını fark ettim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ağaç Eken Adam - Masal |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ağaç Eken Adam - MasalDaha sonra durduğum yere geldi ![]() ![]() Gitmek istediği yere ulaştığı zaman, değneğiyle çukurlar açmaya, çukurların içine bir palamut yerleştirip, çukurları kapatmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortak arazi olduğunu veya ilgisiz insanların toprağı olduğunu düşünüyordu ![]() ![]() ![]() Öğle yemeğinden sonra, yeniden palamut seçmeye başladı ![]() ![]() ![]() Tam yüzbin palamut ekmişti ![]() ![]() ![]() ![]() O an, kaç yaşında olduğunu merak ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama tek çocuğu olan oğlunu sonra da karısını kaybetmiş ![]() ![]() ![]() Yalnız bir yaşam sürdüğüm için benim gibilerle ilişki kurmayı ve hassas oldukları konularda dikkatli davranmayı biliyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayın ağaçlarının üreme yöntemlerini incelemeye başlamıştı ve evinin yakınlarında küçük bir fidanlık kurmuştu ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah ayrıldık ![]() Bir sonraki yıl, 1914 Savaşı başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Meşeleri, pul biriktirmek gibi bir hobi olarak görüyordum ![]() ![]() Birinci Dünya Savaşı bittiğinde, cebimde terhis edildiğimde verilen biraz para ve içimde temiz hava için derin bir arzu vardı ![]() ![]() Bölge çok fazla değişmemişti ![]() ![]() Son beş senede o kadar çok insanın öldüğünü görmüştüm ki, Elzeard Bouffier'in de öldüğünü kolayca hayal edebiliyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1910 yılının meşeleri on yaşına gelmişti, boyları bizimkinden uzundu ![]() ![]() Adeta dilim tutulmuştu, onun da sesi çıkmıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Omuzuma kadar gelen ve göz alabildiğince uzanan kayın ağaçlarını görünce, planlarını uyguladığını anladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu eser bir tür zincirleme reaksiyon yaratmış gibiydi; ama Elzeard Bouffier bu konuda kafa yormuyordu ![]() Her zamanki gibi basit ve doğal olan görevini inatla yerine getirmeye devam ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Hikayemin başında sözünü ettiğim ıssız kasabaların bazıları, eski Gal-Roman kasabalarının yerine kurulmuştu ve eski yerleşim yerlerinin izlerine hala rastlamak mümkündü ![]() ![]() Rüzgar da tohumları taşıyordu ![]() ![]() Ama değişim o kadar yavaşça gerçekleşmişti ki, insanlar değişime alışmış ve doğal kabul etmeye başlamışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ağaç Eken Adam - Masal |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ağaç Eken Adam - Masal1920 yılı ve sonrasında Elzeard Bouffier'i her yıl ziyaret ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün meşeler öldüler ![]() ![]() ![]() Bütün başardıklarını tam bir yalnızlık içinde gerçekleştirdiği anımsanırsa, ne kadar müstesna bir kişiliği olduğu çok daha iyi takdir edilebilir ![]() Yaşamının son yıllarında o kadar insanlardan uzaklaşmıştı ki, konuşma alışkanlığını yitirmişti ![]() ![]() 1933 yılında gördüklerine şaşıran bir orman koruma memuru kendisini ziyaret edip, "doğal" ormanı tehlikeye sokmaması için dışarıda ateş yakmaması gerektiğini söyledi ![]() Bu basit çoban cevap verip, ilk defa kendi kendine yetişen bir orman gördüğünü söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() 1935 yılında "doğal ormanı" incelemek için resmi bir heyet geldi ![]() Ziyaretçiler arasında Ormancılık Komisyonu'ndan üst düzey bir yetkili, bir milletvekili ve bir çok teknik eleman vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu heyetin teftiş yaptığı yerden yirmi kilometre uzakta deli gibi çalışırken bulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Huzur dolu ve düzenli çalışma, tutumlu bir yaşam biçimi, dağların havasını teneffüs etmek, ve hepsinden önemlisi iç huzuru yaşlı adamın olağanüstü sağlıklı olmasını sağlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşım sayesinde sadece orman değil, kahramanımızın mutluluğu da koruma altına alınmıştı ![]() ![]() Ağaç diken adamın eseri 1939 savaşına kadar gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Heyette yer alan üst düzey orman mühendislerinden biri arkadaşımdı ![]() ![]() Elzeard Bouffier'i en son 1945 Haziranında gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1913 yılında on bir hanelik bu köyde sadece üç kişi yaşıyordu ![]() ![]() ![]() Etraflarındaki boş evleri ısırgan otları kaplamıştı ![]() ![]() ![]() Ama herşey değişmişti, hava bile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha şimdiden sağlam bir ağaçtı bu ve yaşama dönüşün tartışılmaz simgesiydi ![]() Vergons sadece umutla girişilebilecek başka işlerin de işaretlerini taşıyordu ![]() ![]() Harabeler derlenip toparlanmış, yıkılmakta olan duvarlar yıkılmış, beş eski ev yeniden inşa edilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Yürümeye devam ettim ![]() ![]() ![]() Arada geçen sekiz yıl içinde bütün bölge sağlığına ve refaha kavuşmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşamları kolaylaştığından beri tanınmaz hale gelen bölgenin eski nüfusunu ve yeni gelenleri de sayarsak, on binden fazla kişi mutluluklarını Elzeard Bouffier'e borçluydu ![]() Fiziksel ve manevi kaynaklarından başka bir şeyi olmayan tek bir adamın bu çölü cennete çevirdiğini düşününce, her şeye rağmen insan olmanın hayran olunacak bir şey olduğunu hissediyorum ![]() ![]() Elzeard Bouffier 1947 yılında Banon'da bir yaşlılar evinde huzur içinde öldü |
![]() |
![]() |
|