![]() |
Akil Okulu - Masal |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Akil Okulu - MasalAKIL OKULU Gecelerden bir gece, sevgili aynacık bakın neler anlatmaya başlamış Birgün ülkenin küçük kasabalarından olan Yitan’da şöyle bir haber yayılmış: - Güzel başkentimizde bir Akıl Okulu varmış ![]() ![]() Herkes bu haberi şaşkınlıkla birbirine anlatıyormuş ![]() - Efendim, hayatımda hiç bu kadar komik bir şey duymamıştım ![]() ![]() Bu adam çok zengin olduğu için çocuklarının hiçbirisini okutmamış ![]() ![]() - Şükürler olsun çok paramız var ![]() ![]() ![]() Çocuklarından biri ise, babasının bu düşüncesine katılmıyormuş ![]() - Babacığım, okumak gibisi var mıdır, diyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() Adam, çocuğunun bu sözlerini günlerce, gecelerce düşünmüş durmuş ![]() Bir sabah dayanamamış ve kararını vermiş: - Böyle olmayacak ![]() ![]() Adam yolculuk için hazırlanmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey yolcu, nereye gidiyorsun, diye sormuş ![]() İhtiyar da başkente gitmek istediğini söylemiş ![]() - Ben de başkente gidiyorum, demiş ![]() ![]() ![]() İhtiyar atın üzerinde, adam yaya yolculuklarına devam etmişler ![]() - İşte başkente geldik, demiş ![]() ![]() Fakat ihtiyar, adama şunları söylemiş: - Madem bir iyilik yaptın, bunun gerisini de getir ![]() ![]() ![]() Adam hiç karşı çıkmamış ve “tamam” demiş ![]() ![]() - İmdat! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meydandaki insanlar koşa koşa gelmişler onların yanına ![]() - Utanmıyor musun bu yaşta hırsızlık yapmaya ![]() ![]() Adam haykırıyormuş: - Hayır, yalan söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat gelgelelim insanlar adamı dinlememişler ![]() ![]() ![]() - Bana bir baytar, bir nalbant, bir de saraç çağırın ![]() ![]() ![]() Adam bu üç kişinin neden çağrıldığını bir türlü anlayamamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Akil Okulu - Masal |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Akil Okulu - Masal- Ata bak ![]() Baytar şöyle karşılık vermiş: - Çok fazla incelemeye gerek yok ![]() ![]() ![]() Adam kendi memleketinin ismini duyunca hayretler içinde kalmış ![]() - Sen de bu atın nerede nallandığına bak, demiş ![]() Nalbant biraz inceledikten sonra şunları söylemiş: - Bu at burada nallanmamış ![]() ![]() ![]() Adam yine şaşırmış ![]() ![]() - Bu atın koşumlarını incele, demiş ![]() Saraç hiç beklemeden cevap vermiş: - Efendim, ilk bakışta bizim yöremize ait olmadığı anlaşılıyor ![]() ![]() Hakim cevapları aldıktan sonra atın sahibine dönerek; - Evet, sen doğru söylüyordun, demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat adam dayanamayarak hakime sormuş: - Siz böyle bir şey yapmayı nasıl düşündünüz? Bu adamlar, bu atın Yitan yöresine ait olduğunu nereden anladılar? Lütfen bana söyler misiniz bütün bunlar nasıl olabiliyor? Hakim adamın sorusuna gülerek cevap vermiş: - Ben ve bu gördüğün herkes, bu şehirdeki Akıl Okulu’nu bitirdik ![]() ![]() ![]() Adam böylece Akıl Okulu’nun ne anlama geldiğini yaşayarak öğrenmiş ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|