|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ali, baba, derya, hazretleri, hikayeleri, osmanlı |
![]() |
Derya Ali Baba Hazretleri - Osmanlı Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Derya Ali Baba Hazretleri - Osmanlı HikayeleriDerya Ali Baba Hazretleri Fetih ordusunun sakası…Kerametlerini o demde göstermiş namsız ve nişansız bir veli… Sene 1453…Fetih ordusu İstanbul surlarına kadar dayanmış ve İstanbul'un düğüm düğüm olmuş çözülmek bilmez kaderi açılmak üzere… Genç hükümdar kır atının üstünde heybet ve celâlletle haykırıyor, nur serpen ordu dalga dalga oradan oraya akıyor…Şehir neredeyse düştü düşecek…Köhne Bizans'ın bir solukluk işi kalmış ![]() ![]() ![]() -Fetih ordusu susuz kalmak tehlikesiyle karşı karşıya, kuyular boş, musluklar kuru, çeşmeler sessiz! ![]() Kötü haber bir anda korkunç bir süratle her tarafı sardı ve nihayet Fatih Sultan'ın kulağına kadar geldi ![]() -Ordu susuzluktan kırılacak! ![]() ![]() Genç hükümdarın yüzünde celal şimşeği yanıp söndü ve -Tiz varıp saka başını bana getiriniz! ![]() ![]() Nefes nefese bir koşuşmadır başladı ![]() ![]() Fetih ordusunun başbuğu telaşlı ve üzüntülüydü ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey sakabaşı olanlardan haberin yokmuş gibi duruyorsun! Ordu susuz kalmış, asker susuzluktan kırılmak üzere ![]() Sakabaşı Ali Efendi sanki Hızır'ın kutlu çeşmesine malik gibi bir tavırın içindeydi ![]() -Devletlü Padişahım, merak buyurmayınız, su çok! Fatih büsbütün öfkelendi: -Alay mı edersin sakabaşı? -Haşa sultanım! ![]() ![]() -Benim askerim susuzluktan kıvranıyor, bu ne biçim söz ki sen işin dalgasındasın! - İş bildiğiniz gibi değil devletlüm! ![]() -Ben su istiyorum bre! ![]() Ali Efendi birden arkasını döndü ve sırtındaki kırbayı Padişaha göstererek tane tane konuştu: -Ben yalan söylemem sultanım! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç hükümdar yerinden bir ok gibi fırladı ![]() ![]() O da ne? Gözleri yuvalarının içinde fır fır dönüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Babanın kırbası denizler misali çağlıyordu… Bu defa paşalara, vezirlere seslendi: - Tiz koşun ve siz de bakın! ![]() ![]() Paşalar ve vezirler tarifi imkansız bir merakla Ali Efendi'nin başına düştü ![]() Fatih Sultan'ın sesi yine gök gibi gümbürdedi - Bre nedir bu yaptığın? Ali Efendi neler olduğunu tek tek anlatmaya başladı ![]() - Ey alem Padişahı! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzünde hiç öfke eseri görülmeyen Ali Efendi, sözünü bitirir bitirmez sırtındaki kırbayı olanca kuvvetiyle yere vurdu ![]() ![]() Sanki toprak ağlıyor da gözyaşlarını fetih ordusunun ayaklarına sepiyordu… O dem oracıkta bir su pınar pınar çağlamaya başladı ![]() - Ne murad edersin ey derya Ali? Iste ki verelim! ![]() ![]() Derya Ali'nin bu dünya ile nesi olabilirdi ki…O tamamiyle gönlünü yüce Rabbine bağlamış, Hakkın zikriyle ömür nefeslerinin incilerini pırıldatmıştı ![]() ![]() O fetih ordusunda çarpışan nice Allah dostu vardı ki adı, sanı bilinmez ama onlar Allah yolunda Allah için kurmuş oldukları bu devletin her döneminde onu yükseltmek için çabalamışlar, ömür nefeslerini bu uğurda tüketmişlerdi ![]() Mevlâna Celâleddin-i Rumî Hazretleri Merkez Efendi Hazretleri Hacı Bayram-ı Velî Hazretleri |
![]() |
![]() |
|