![]() |
Peri Baba Eski Hamam Efsanesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peri Baba Eski Hamam EfsanesiPeri baba eski hamam efsanesi Merzifon demek Piri Baba demektir ![]() ![]() ![]() Piri Baba bazı efsanelerde ayakkabıcıdır ![]() ![]() ![]() "Piri Baba öğlene kadar erler ile yıkanır imiş, öğleden sonra da avratlar ile yıkanır imiş ![]() ![]() ![]() ![]() "Günlerden bir gün hamamda otururken, müşteriler hamamın terlemesinden yakınırlar ![]() ![]() ![]() - Ya hamam! Terleme! Der ![]() O gün bu gün eski hamam terlemez ![]() "Bir gün dahi külhan yanarken cus edip mübarek elinde bir yük ekseri olup, ekseri külhan ocağında bir taşa yumruğu ile kakar ![]() ![]() "Piri Baba Sufilerin - Melâmatî dedikleri cinsten bir coşkun delidir ![]() Piri Baba'nın Eski Hamamda tellaklık yaparken gösterdiği pek çok kerumetten söz edilir ![]() ![]() Günlerden bir gün Eski Hamamın külhancısı ağır hastalanmış ![]() ![]() ![]() ![]() Hamam sahibi, hamamında tellaklık yapan genç delikanlı Piri Baba'yla dertleşmiş ![]() - Ben şimdi nereden külhancı bulacağım ![]() ![]() Piri Baba'da ustasını çok severmiş ![]() Hiç üzülme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diye hamam sahibine tembih etmiş ![]() - Bu deli oğlan birşeyler kuruyor ama hadi hayırlısı ![]() ![]() Gidip evine kapanmış ![]() ![]() ![]() Günler günleri kovalamış ![]() ![]() - Yav, bu deli oğlan külhanı neyle yakar acep? İşin başına geçtiğinden beri hamama ne bir oduncu uğradı, nede bir eşeğin sırtında odun yüküne rastladım ![]() ![]() Hamamcının merakı her gün biraz daha artmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de ne görsün? Su haznesinin altında bir tek mum yanmakta ![]() ![]() Tam bu sırada içeriye Piri Baba girmiş: - 39 gün bekledinde, bir gün bekleyemedin mi? Bir gün daha bekleseydin hamamı gaipten ısıtacaktım, demiş ![]() Yani hamamcı bir gün daha bekleseymiş yeraltında sıcak su fışkıracakmış ve hamam öyle çalışacakmış ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|