|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
diyeler|masal, garip, hikaye, ölmüş, özetleri |
![]() |
Bir Garip Ölmüş Diyeler|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Garip Ölmüş Diyeler|Masal Ve Hikaye ÖzetleriBİR GARİP ÖLMÜŞ DİYELER Yatağında bir sağa birde sola dönebilmek için kendini epeyce zorluyordu ![]() kalmanın ne demek olduğunu, ondan daha iyi anlayacak insanın olması zor gibiydi ![]() oksijen olsun diye sık sık havalandırılma ihtiyacı duyulan küçücük odası, yıllar önce almış olduğu birkaç eşyası Casim’in hayatının ayrılmaz bir parçası haline gelmişti ![]() bulunmazsa, kimseyle görüşme imkanı bulamazdı ![]() devamlı kapı zilinde olan, gözleri ziyarete gelecek bir dostunu, akraba veya arkadaşını bekleyen bir insan haline gelmişti ![]() ayrılmaz bir parçası olan Sena Hanım’dı ![]() ikisi de fakir bir ailenin yetişkin insanları olarak evlenmişler, fakat hiçbir zaman düzlüğe çıkamamışlardı ![]() Casim, kanaatkarlığı dolayısıyla hayatını isyan etmeden, başkalarının malına göz dikmeden devam ettirmeye çalışıyordu ![]() onun iyi beslenememesini de beraberinde getirmişti ![]() İnşaatlarda işçi olarak çalışan bir insan, bilek gücüyle ve bedenen çalıştığından çok iyi beslenmesi gerekiyordu ![]() bir miktar bir şeyler götürebilmek için yemesinden, içmesinden fedakarlıkta bulunuyordu ![]() çok zengin insanlar vardı ama onlara yardım etmeyi akıllarından geçirmedikleri gibi, her hangi bir istekte bulunurlar diye bütün kapıları kapatmışlardı ![]() Sanki fakir olmak onun elinde olan bir şeydi de Casim ve hanımı kasıtlı fakir olmayı tercih etmişlerdi ![]() Bunca senedir hasta yatağında yatan bu insanın ziyaretine gelmeyi bile çok görmüşlerdi ![]() Hanım da yılların yorgunluğuna tahammül edemeyen gözleri, çok az görmeye başlamıştı ![]() geceler ne kadar göz yaşı dökmüştü ![]() kocasını üzmemek için mutfaktaki bütün kap-kacak onun çile gözyaşlarına şahitlik etmişti ![]() Casim Bey, uzun süredir rahatsız olmasından dolayı bir deri bir kemik kalmıştı ![]() mahalle gece kondu semtiydi ![]() kendilerinin yiyecek ve giyecek ihtiyacı olmasına rağmen, bu aileye yardım etmeyi ihmal etmiyorlardı ![]() Ellerinde avuçlarında bir şey yoktu ama gönülleri çok zengindi ![]() kömürsüz kalmanın, sebzesiz ve meyvesiz bir hayatın nasıl bir hayat olduğunu onlardan daha iyi anlayacak kimsenin olması zordu ![]() yapabilme kabiliyetini de kaybetmişti ![]() yardım etme imkanı ise, hiç yoktu ![]() özdeşleşmişti ki, sanki ayrılmaz ikili olmuşlardı ![]() Kanseri, iyileşecek türden değildi ![]() düştüğü ilk zamanlar, doktora götürmüşler fakat geç kalınmasından ve imkanların darlığından, tedavinin devamı getirilememişti ![]() kalmaktan o kadar çok bunalırdı ki, zaman zaman hanımına kızar, bağırırdı ![]() anlayışla karşılar, onun gönlünün kırılmasına asla razı olmazdı ![]() sabır olduğunu çok iyi biliyordu ![]() aralarında şu konuşmalarında geçtiği oluyordu: - Hanım, çekmiş olduğumuz bu sıkıntılara tahammülüm kalmadı, bir tane çocuğumuz olsaydı bu sıkıntıları her halde çekmezdik? - Kocacığım bu kadar akrabamız var, hiç biri ne arıyor ne soruyor ![]() çocuğumuz olsaydı iyi olurdu ama akrabalarımız gibi olacaksa olmaması daha iyi ![]() - Kendimden çok seni düşünüyorum, ben yakında ölürüm fakat senin halin ne olacak? - Allah uzun ömür versin, senden sonra yaşamam zorlaşır ben de üzüntümden ölür, sana kavuşurum ![]() Senelerin beraberliği, bin bir sıkıntıya beraberce katlandıktan sonra imkansızlıklar içerisinde, karısını geride bırakıp gidecek olması onu kahrediyordu ![]() yapabilirdi? Elinde avucunda karısına bırakacağı hiçbir şeyi yoktu, tek teselli olduğu şey ise, bir iki komşusunun iyi niyetle karısına yardımcı olabileceği düşüncesiydi ![]() Son zamanlarda hastalığı iyice nükseden Casim Bey’in, hastaneye kaldırılması gerekiyordu ![]() güvenceleri yeşil kartı olmasıydı, bu uygulamayı başlatanlara içinden gele gele dualar ediyorlardı, yoksa hangi imkanlarla hastane kapılarına gideceklerdi ![]() olmamasına rağmen, doktorların kontrolünde olması daha iyi olacağı kanaatleri vardı ![]() beslenen bir kadının güçlü, kuvvetli olması mümkün değildi ![]() imkan yoktu ![]() kaldırılmıştı ![]() kadar başında beklemeyi vefa borcu olarak gören Sena Hanım, bir an olsun kocasının başından ayrılmak istemiyordu ![]() ![]() sağlığı tamamen bozulan kocasının başından hiç ayrılmamıştı ![]() günlerini yaşıyordu ![]() başlamış, karısını bile tam tanıyamaz hale gelmişti ![]() Doktorlar da ondan ümidini kesmişti ama iyileşecek bir hasta gibi ilgilenmişlerdi ![]() sevindirmişti ![]() azda olsa törpülenmişti ![]() da fazlalaştığı her halinden belli oluyordu ![]() Ağrılarını dindirici iğnelerle sakinleştirmeye çalışıyorlardı ![]() ![]() nöbetçi doktor başından ayrılmıyordu ![]() bildiği duaları okuyarak imanla kabre gidebilmesi için dualar ediyordu ![]() yarısı, sabaha karşı Casim Bey, ömrünü tamamlamıştı ![]() Onun ayrılığına üzülecek tek insan karısıydı ![]() olmasına rağmen onun nefes alıp vermesi Sena Hanım’a güç veriyordu ![]() ![]() için gözyaşı döken tek insandı ![]() kocasını nasıl defnedecekti, kimlere söyleyeceğini düşünüyordu ![]() hastalığında bile bir defa gelip ziyaret etmemişlerdi, şimdi yardım ederler miydi? O, ebedi istirahatgahına bir an önce ulaştırılmalıydı ![]() Sena Hanım, kimseye ulaşamayınca üvey kız kardeşinin damadına bir vesileyle ulaşmıştı ![]() Bey, hanımının üvey halasını ve kocasını tanımamasına rağmen bu işin hem insani boyutu hem de uzak da olsa hanımının akrabası olmasından dolayı, hemen koşturmuştu ![]() yaptırmaya başlamıştı ![]() Bey’in kardeşleri gelmişlerdi ![]() merasimine katılmışlar fakat defin işlerine kalmamışlardı ![]() mezarlığa kadar gitmelerine mani olmuştu ![]() yakın arkadaşı Ahmet Bey’den defin konusunda yardım istemişti ![]() yardıma koşmuştu ![]() gözyaşı dökenler, ayrılık acısını her haliyle hissettirenler çoğunluktaydı ![]() yolculuğuna uğurlanmaya gelmişti fakat tam bir garip cenazesiydi ![]() geçmiyordu ![]() bulamadığı ona göre iki yabancıya kalmıştı ![]() kabrine yerleştirilmesi, üzerine toprağın örtülmesi, Ahmet ve Mehmet Bey’lere kalmıştı ![]() - Kardeşim insan ne hallere maruz kalabiliyor, Allah kimseye böyle bir ölüm vermesin ![]() Mehmet Bey, yorgunluktan bitkin düşmüş bir vaziyette terini silerken gözleri dolmuştu ![]() etkileyen şey, Sena Hanım’ın tek gözyaşı döken insan olmasıydı ![]() - Böyle bir şeyle ilk defa karşılaşıyorum, acaba bizim halimiz nasıl olacak? - Doğrusun, bizim insanlarla diyaloğumuz iyi olursa ve yardımlaşma konusunda hassas davranırsak inanıyorum ki, böyle bir durumla karşılaşmayız ![]() Bu garibin cenazesini defnetmek bu iki samimi arkadaşa nasip olmuştu ![]() Yunus Emre’nin şu mısrasını söylemeden edemedi ![]() Bir garip ölmüş diyeler Üç günden sonra duyalar, Soğuk su ile yuyalar, Böyle garip bencileyin ![]() Bu gariplik karşısında o da duygularına hakim olamamıştı ![]() düşmüştü ![]() manevi yardım etme görevini üstlenmişlerdi ![]() CEMALETTİN YAZICI |
![]() |
![]() |
|