![]() |
Şairin Şiirde İşlediği Tema - Şiirin Söyleyiş Özelliği - Yazıldığı Dönemin Şiire Etkisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şairin Şiirde İşlediği Tema - Şiirin Söyleyiş Özelliği - Yazıldığı Dönemin Şiire Etkisişairin şiirde işlediği tema - şiirin söyleyiş özelliği - yazıldığı dönemin şiire etkisi Zihniyet denildiği zaman aklımıza bir dönemin, • sosyal ve siyasî olayları, • kültürü • sanat zevki, • insanlar arası ilişkileri • bilimsel ve teknik düzeyi • sürdürülen yaşama biçimi • eğitim anlayışı • gelecek kaygısı • inanç sistemleri gelmelidir ![]() Her eser yazıldığı dönemin (yukarıda belirttiğimiz unsurların) izlerini taşır ![]() Şairin şiirinde işlediği tema, şiirinin ses ve söyleyiş özellikleri ve dili dönemin özellikleriyle iç içedir ![]() İLAHİ Doğru yola gittin ise Er eteğin tuttun ise Bir hayır da ettin ise Birine bindir az değil Yunus EMRE Yunus Emre 13 ![]() ![]() ![]() • doğru yola gitmek (yaşama biçimi, inanç sistemi) • er eteğin tutmak (ermiş kişiden eğitim almak, eğitim anlayışı) • hayır etmek (insanlar arası ilişki) • birine bin (inanç sistemi) GAZEL Beni candan usandırdı cefâdan yâr usanmaz mı Felekler yandı âhımdan muradım şem'i yanmaz mı Gül-i ruhsarına karşu gözümden kanlı akar su Habîbim fasl-ı güldür bu akar sular bulanmaz mı FUZULİ Günümüz Türkçesiyle: Sevgili beni candan usandırdı, cefa etmekten usanmaz mı? Ahımdan gökler yandı, dileğimin mumu yanmaz mı? Gül yanağına karşı gözümden kanlı su akar; Ey sevgilim bu gül mevsimidir, akar sular bulanmaz mı? Bu şiirde dönemin izlerini taşıyan söz ve söz grupları şunlardır: • âh etmek, candan usanmak, cefâ etmek (yaşama biçimi, sevginin çok güçlü olması) • Felekler (dokuz kat gök anlayışı) mum yakmak (bilim - teknik seviyesi) gül yanak (benzetme - sanat zevki) GARİBİM Ne bir güzel var avutacak gönlümü, Bu şehirde Ne de bir tanıdık çehre; Bir tren sesi duymaya göreyim, İki gözüm iki çeşme Orhan Veli Kanık Şiirde dönemin zihniyetini yansıtan söz ve söz grupları şunlardır: • gönlünü avutmak (yaşam biçimi) • tanıdık çehrenin (dostun) olmaması (insanlar arası ilişki) • tren sesi (bilim - teknik düzeyi) • iki gözüm iki çeşme (benzetme - sanat zevki) Dönemlerin Sanat Anlayışlarının Şiirlerdeki İzleri: İlahi: Dörtlüklerle yazılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şiir; işlediği konu, dili ve yazılış biçimiyle bir bütün olarak değerlendirildiğinde şiirin tasavvuf geleneğine bağlı olarak yazıldığı görülür ![]() Gazel: Bu şiir, ilahiden farklı olarak beyitlerle yazılmıştır ve mısraları ilahiye göre daha uzundur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Garibim: Bu şiirde diğer iki şiirden farklı olarak mısra sayısının belli bir düzene göre gruplanmadığını, mısralarının uzunluklarının eşit olmadığını görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Her üç şiirde de şairler, içinde bulundukları sosyal - kültürel yaşamı yansıtmışlardır ![]() • Şairler, dönemlerinin sanat anlayışlarını benimsemişlerdir ve temsil ettikleri geleneğin özelliklerini yansıtmışlardır ![]() ![]() Not: Şairlerin gelenekten yararlanma ölçüleri farklıdır: Kimileri çok, kimileri az yararlanır, kimileri de hiç yararlanmaz, yani geleneğin dışındadır ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|