![]() |
Masal - Keloğlan Ve Kuyudaki Dev |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Masal - Keloğlan Ve Kuyudaki DevKeloğlan ve Kuyudaki Dev) Bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde, kalbur zaman içinde develer tellalken, pireler berberken, ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallarken; ülkenin birinde bir kasaba varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her nasılsa Keloğlanın canı çarşıya çıkıp dolaşmak istemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ağır bir iş için bir adama ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() Keloğlan etrafta toplanan kalabalıktan ses seda çıkmadığını görünce ve bu işin sonunda yüz de altın verileceğini öğrenince tellala: -Bu işi ben yaparım, yalnız bu yapılacak işi hemen bana söyle, demiş ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Masal - Keloğlan Ve Kuyudaki DevTellal Keloğlanı şöyle bir süzdükten sonra, gözü tutmamış olacak ki: -Oğlum, sen bu işi yapamazsın, iş çok zordur ![]() ![]() -Ummadığın taş baş yarar ![]() ![]() ![]() -Pekala oğlum…Madem ki kendine güveniyorsun sana şimdi yapacağın işi tarif edeyim…Uzak bir ülkeden mal getirmeye gidilecek… Yolculuk at sırtında olacak, ama sen bu yolculuğa katlanabilecek misin? ![]() ![]() ![]() Keloğlan: -Ben yaparım dediğim her şeyi yaparım ![]() ![]() Tellal: -Madem ki bu kadar güvenin var, bende sana bu işi veriyorum…Paranı şimdi mi, yoksa dönüşte mi istersin? Keloğlan da: -Şimdi verinde birazı yanımda bulunsun, geri kalanını anneme harçlık bırakırım, der ![]() Bu şartlarla anlaşmaya varan Keloğlan sevinçle annesine koşarak durumu anlatır ve yanındaki parayı annesine bırakarak veda edip yapacağı işe gider ![]() Toplantı yerine gelen Keloğlan, yolculuğun hazır olduğunu ve kafilenin kendisini beklemekte olduğunu görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Keloğlan, şurada bir kuyu görüyorsun… -Evet, der bizim Keloğlan ![]() -İşte şimdi, o kuyuya ineceksin… Korkmazsın değil mi?… Keloğlan kuyunun yanına gider bir sağına, bir soluna ve eğilip içine bakar, kafile başkanına dönerek: |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Masal - Keloğlan Ve Kuyudaki DevNe var bunda korkacak, elbette inerim ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan kuyunun yarısına gelince sağ tarafında karanlıkta aniden bir kapı açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Eyyyy, adem oğlu!… Söyle bakalım, şu gördüklerinden hangisi daha güzel? ![]() ![]() Keloğlan korkudan tir tir titremeğe başlar ![]() -Gönül neyi severse güzel odur sultanım, der ![]() Dev, aldığı cevaptan memnun gibi görünür ve Keloğlan’a tekrar sorar ![]() -Şu kız çok güzel, şu tavus kuşu çok hoş ama, şu zenci çok çirkin, çok kötü! ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan artık ilk şaşkınlık ve korkudan kurtulmuştur ![]() -Gönül neyi severse, güzel odur sultanım, diye tekrar aynı cevabı yapıştırır ![]() Aldığı cevaptan çok hoşlanan dev, Keloğlan’a: -Aferin, sen akıllı bir çocuğa benziyorsun diye Keloğlan’a hemen yanındaki, ağaçtan kopardığı üç tane büyük narı verir ![]() -Al bu narları ![]() ![]() Meğer Dev, her kuyuya inen insana bu soruları sorar fakat, bir türlü istediği akıllıca cevabı alamayınca çok kızar, hemen kellesini uçurur, sonra da etlerini yer, kafatasını sarayın duvarlarına asarmış ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Masal - Keloğlan Ve Kuyudaki DevKeloğlan’ı sapasağlam yukarı çıktığını gören arkadaşları, şaşkınlıktan ağızları bir karış açık, gözlerine inanamazlar ve birbirlerine bakışırlar ![]() ![]() ![]() -Şimdiye kadar bu kuyuya salladığımız adamlardan hiçbiri geri dönmemiştir ![]() Keloğlan güler yüzle şu cevabı verir: -Nasıl çıktıysam çıktım ![]() ![]() ![]() Yeniden kafile yola koyulmuş ![]() ![]() ![]() Keloğlan elindeki Nar’ları sevinçle evine dönünce, annesi yine her zamanki gibi, el çamaşırı yıkamakta bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|