![]() |
Karagöz Ve Hacivat|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karagöz Ve Hacivat|Masal Ve Hikaye ÖzetleriKARAGÖZ VE HACIVAT Deriden yapılan tasvirlere arkadan vuran ışığın tasvirlerin gölgesini beyaz bir perde üzerine yansıtması temeline dayanan gölge oyunu doğu kültürlerine özgü bir sanattır ve ortaya çıkışı hakkında değişik rivayetler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gölge oyunu tekniğinin Türk toplumunda ne zaman kullanılmaya başlandığı hakkında kesin bir bilgi yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Karagöz ve hacivat Gölge Oyunu sanatı Orta Asya'dan Türkiye'ye göç eden Türkler tarafından getirilmiştir ![]() ![]() Gerçekte, Karagöz ve Hacivat’ın Bursa’da yaşamış karakterler olduğu ve Sultan Orhan Camii inşaatında çalıştıklarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oyunun baş rolünde Karagöz ve Hacivat adlı iki zıt karakter vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk el sanatlarının sahne sanatına dönüşümünün dünyadaki ilk ve tek örneği olan Karagöz Kukla Tiyatro oyunu ve oyunun figürleri, metin veya senaryoya göre sert ve kalın deriden kesilerek boyanır ve ışıklı perdeye yansıtılır ![]() ![]() Karagöz'ün oynatıldığı beyaz perdeye "ayna" adı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karagöz'de işlenen konular komik öğelerle verilir ![]() Hacivat'ın semai söyleyerek perdeye geldiği, perde gazelini okuduktan sonra Karagöz'ü çağırdığı ve Karagözle Hacivat'ın kavga ettikleri giriş bölümüne mukaddime denir ![]() ![]() Muhavere bölümünde, bu oyunun baş kişileri olan Karagöz ve Hacivat arasında geçen salt söze dayanan olaylar dizisinden sıyrılmış somutlaştırılmış ikili konuşma yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asıl hikayenin anlatıldığı, diğer tiplerin perdeye geldiği bölüme fasıl adı verilir ![]() Resimleri: |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karagöz Ve Hacivat|Masal Ve Hikaye ÖzetleriKaragöz Oyunun hiç şüphesiz başrol oyuncusu Karagöz’dür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacıvat Tam bir düzen adamıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karagöz Ve Hacivat|Masal Ve Hikaye ÖzetleriKARAGÖZ İLE HACİVAT: HACİVAT’IN ATI Hacivat’ın son zamanlarda işleri iyi gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karagöz: “ Evet Hacivat, bir şey istemiştim ![]() ![]() Hacivat: ” Neden olmasın Karagöz’üm ![]() ![]() Karagöz: “ Hı? ![]() ![]() Hacivat: “ Yani kaç para verirsin? Küheylan’ı kaça alırsın? “ Karagöz: “ On altın veririm ![]() Hacivat: “ Dur bakalım, Karagöz’üm ![]() Karagöz: “ Nazarlık taktırırım, Küheylan’a ![]() ![]() Hacivat: “ Yapma Karagöz’üm ![]() ![]() ![]() Hacivat’ın ne dediğini tam olarak anlayamayan Karagöz evin merdivenlerini çıkmaya başlar ![]() ![]() Hacivat: “ Çık Karagöz’üm, çık çık ![]() Karagöz: “ Kapıya kadar çıktım ![]() ![]() Hacivat: “ Ben sana merdivenleri çık demedim ![]() ![]() Karagöz: “ Yirmi, otuz ![]() Hacivat: “ Çık, çık ![]() Karagöz: “ Elli, altmış ![]() Hacivat: “ Çık, çık ![]() Hacivat’ın çok para istemesine kızan Karagöz bağırır: “ Çık çıkı, çık çık ![]() ![]() ![]() Hacivat: “ Bak Karagöz’üm, ben atı yüz altına aldım ![]() ![]() ![]() Karagöz: “ Yüzgeç balıklarda olur, alık ![]() Hacivat: “ Hemen sinirlenme Karagöz’üm ![]() ![]() ![]() ![]() Hacivat’ın konuşmasına içerleyen ve Küheylan’ı alamadığına üzülen Karagöz, Hacivat’a küser ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|