|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hikaye, hikayelerimiz|masal, milli, özetleri |
![]() |
Milli Hikayelerimiz|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Hikayelerimiz|Masal Ve Hikaye ÖzetleriBOZKURT POSTU Günlerden beri yollardaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Durdu, geride bıraktığı engin bozkıra baktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurt, derin acılar ve sonu gelmez üzüntüler içinde çalıların arasındaki sığınağında uyuklarken, birden, bir tilki sürüsü fırladı dışarıya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurt orada tam dört gün kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öncü kurt, birkaç gün sonra, midesini burkan bir açlık dürtüsüyle uyandı ![]() ![]() ![]() ![]() Uzayıp giden kar yığınları ve engin bozkır onundu artık ![]() * * * O gün, hiçbir canlıya rastlamaksızın, gün boyu yol aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Barak'da, kadim Türkmen bozkırının ortasında, bir kaç evcikten müteşekkil bir mezrada davar ağılının kapısı gün doğusuna açılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Karanlığın içinden bir saksağan öttü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağıda, davar ağılının içinde iki yağ kandili yalpalanıp duruyor, koyunların boz sırtlarını, ahırın köhne kapısını, sağlam kirişleri ve yemlikleri aydınlatıyordu ![]() ![]() ![]() Kapı önce tırmalanır gibi oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Öldürelim şunu baba, diye fısıldadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam başını her iki yana sallayıp, - Hayır evlat, sakın yapma bunu! dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kısa konuşmanın ardından, parmaklarını tetikten çekip, gitmek için hazırlandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam iç çekip, - Haydi gidelim buradan evlat! dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç adam, yüreğini burkan o korkunç manzaraya rağmen babasına itaat etti ![]() ![]() * * * İçin için yanan ocağın başında, keçe kilimlerin üstüne uzanmış, konuşuyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Delikanlı bir ara yirmi dört sayısının anlamını sordu babasına ![]() - Peki, dilimin döndüğünce anlatayım sana, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam yerinden kalktı, tahta sandıktan yıpranmış bir kitap getirip, cılız fener ışığının altında okumaya başladı: "Vakti zamanında, Oğuzlar'ın Bozok koluna mensup Beydili aşiretinden Barak adında bir yiğit yaşardı" diye başlıyordu hikaye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Delikanlı, hikayeye dalan babasına; - Sözünü kestim baba, dedi ![]() İhtiyar, tatlı bir rüyadan uyanır gibi, - Okumamı kesme evlat! dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, okumaya devam etti: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğuzların toyu, haftalarca sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve o sabah davullar birbiri ardına vurmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra cirit oyunlarına, arkasından da at yarışlarına geçildi ![]() Yiğitlere üç gün atları besleme izni verildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gün adeta bir ölüm sessizliğiyle uyandı yatağından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Barak, bakışlarını keçe çadırın nakışlarında gezdirirken, bu fevkaladeliğin sebebini öğrenmek için çadırından dışarı çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() - Peki kimsenin canına kıydılar mı ana? diye sordu Barak ![]() - Yok, ölen olmadı oğul ![]() ![]() - Ne yana gittiler? - Irmak boyundan büyük göle doğru gittiler ![]() Barak daha fazla beklemeyip, kılıcını kuşandı, yayını aldı, sadağına ok doldurup, aksi istikamete, Kızılkum çölüne doğru yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Barak, ovaya yayılmış çadırların arasından geçip, atını köyün tek su kaynağına doğru sürerken, gün neredeyse dönmek üzereydi ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün kızlar atının üstünde pek heybetli görünen bu yiğidi seyre koyuldular ![]() ![]() Delikanlı, genç kızları selamladıktan sonra, - Hayırlı akşamlar hanımlar, diye seslendi uzaktan ![]() Atından inmeyip, hayvanların su içtiği bir yalağa doğru ilerledi ![]() ![]() - Bir kova su da bana verir misiniz? ![]() ![]() ![]() - Adım Goncan, dedi kız ![]() ![]() ![]() - Memnun oldum ![]() ![]() ![]() ![]() - Ne sandın ya? Oğuzlar'ın içinde bir taneyiz biz ![]() - Bizde yiğit ve savaşçı çok olur, dedi Barak ![]() Goncan suyu uzattı, Barak susuzluğunu giderinceye kadar içti ![]() ![]() Kız, - Nerden gelip, nereye gidersin? diye sordu bu sefer ![]() Barak, - Ceyhun'un öte yanından kalkıp, Kızılkum'a giderim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Dün büyük bir sürü geçmişti buradan, dedi kızın biri ![]() - Evet bizimdi ![]() ![]() - Peki sen nereye gidiyorsun? - Haydutların elinden malımızı kurtarmaya gidiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Kızlar bunun üzerine kendilerini tutamayıp gülmeye, hatta cilveleşmeye başladılar ![]() ![]() ![]() - Vay, dedi ![]() Genç Barak, kızların küçümseyici bakışları ve iğneleyici sözlerinden alındı ve dizginleri sertçe kırıp hızla uzaklaştı oradan ![]() ![]() Ve kızlar arkasından bakakaldılar ![]() Güneş tepelerin gerisinde batıncaya kadar hep kızı düşündü Barak ![]() ![]() ![]() Barak, yüksek bir tepenin başından ovaya yayılmış atları, bağırıp çağıran insanları, tozlu kızıllığın içinde koşuşturan koyunları, develeri ve sağrıları güneşte parlayan atları seyredip, uzun süre dinlendi orada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürü, suyun etrafını tutarken, delikanlı kızların hayran bakışları altında atından indi, suya yaklaştı ![]() ![]() Kız, arkadaşlarının arasından sıyrılıp, - Kutlarım seni yiğidim, sözünün eriymişsin, dedi ![]() Onu takdir edişinin ifadesi olarak bu defa, dudaklarını ısırıyordu ![]() Barak yüzünü yıkayıp, ensesini kuruladıktan sonra, - Gönlünü ferah tut güzelim, diye seslendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürüyü önüne katıp, oradan uzaklaştı ![]() Ne var ki, yolda hep onu düşündü ![]() ![]() ![]() * * * “Ertesi gün Beğdililer, Barak için büyük bir eğlence düzenlediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün neredeyse bütün Beydili aşireti Kızılkum dolaylarındaki Çavındır köyüne doğru yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çavındır köyüne yaklaştıklarında elçilerini gönderdiler ![]() ![]() ![]() Aynı gün kız evine gidildi ![]() ![]() ![]() ![]() Babası, kızını, gönül rızasıyla verdi Beydili oymağına ![]() - Bu bizim için bir onurdur, dedi adam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Manda derisinden yapılma davullar daha orda vurmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şanlı şöhretli bir toy da orada yapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk gecenin ayrıntıları bir yana, yiğit Barak'a bir haller oldu o akşam ![]() ![]() ![]() Goncan, ilk gün hoşgörüyle karşıladı bu hakareti; yiğidinin yorgunluğuna ve toyluğuna verdi ![]() ![]() Fakat oğlan ikinci gün de aynı hareketi yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat gönlünü ferah tutamayan biri vardı ki, o da, güzel Goncan'dı ![]() ![]() ![]() ![]() İlk günler geçip gittikten sonra Goncan, bir gün kocasına durumu açtı ![]() - El öpmeye bizim ele gitmeyecek miyiz? dedi ![]() - Neden olmasın, yarından tezi yok yol hazırlığına başla! Kız kendini tutamayıp, - Ama bizimkilere ne söylerim ben? diye ağlamaya başladı ![]() Barak, bu soruyu duymazlıktan gelerek savuşturdu, cevap vermenin zamanı olmadığını düşünerek, sesini çıkarmadı, kendini işine verdi ![]() Kız, - Ama biz daha karı koca olmadık ki, diye dert yandı kocasına ![]() ![]() Ve son gece de, diğer geceler gibi geçip gitti ![]() * * * "Çavındır köyüne vardıklarında kız biraz açılır, yüreğini sıkıştıran dertlerden biraz sıyrılır gibi olduysa da, anası, ondaki durgunluğu hemen fark etti ![]() ![]() ![]() ![]() Bir hafta sonra Barak, karısını baba evine bırakıp, kimseye haber vermeden köyden ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Barak ise, Çavındır köyünde kaldığı o gece rüyasında gördüğü ak sakallı ihtiyarın buyruğuna uyup, çöle doğru yola çıkmıştı ![]() ![]() - Genç yaşta, öleceğin günü ve ölüm sebebini bilerek öleceksin! demiş, sonra, gencin göz yaşlarına ve yalvarıp yakarmalarına dayanamayıp, "Gök tanrı, bulunduğun yerden çıkmanı, içindekinden kurtulmanı emrediyor sana," demişti ![]() - Peki, madem öyle, içimdekini söyle bana! söyle ki, kurtulayım ![]() - Herkeste var olan, fakat sana yakışmayan o insanî korku ![]() ![]() ![]() - Nasıl içimden atarım bunu? ![]() ![]() ![]() - Çöle git ve o zor hayata katlan! O günden sonra, Barak'ı, bir daha gören olmadı o yörede ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel Goncan'a kalbini açabilirdi artık ![]() Fakat talihsiz adam, Çavındır köyüne varır varmaz yeni bir felaketle karşılaştı ![]() ![]() ![]() ![]() Çavındır köyünde bu zorlukların hüküm sürdüğü günlerde, bir başka köşede erkeğinden tamamen umudunu kesen Goncan, anasına; - Ana ben daha kızım, dedi ![]() ![]() Neye uğradığını şaşıran kadın, - Vah benim bahtsız kızım, vah benim kara yazgılı kızım! diye dövünmeye başladı ![]() Sonunda dayanamayıp, durumu erine açtı: - Bu genç adamın bize çektirdiği nedir Tanrı aşkına? Kimsenin yüzüne bakamaz olduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bey, bunun üzerine adeta kükreyerek, -Kadın olamamak da ne demek hanım?! diye bağırdı ![]() -Ah bey, adam erkeklik vazifesini yerine getirememiş ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam, düşündü, taşındı, keçelerin üstünde gidip geldi, ter alnından sicim gibi aktı ve sonunda, -Tez, Kara Mirza denen o adamı çağırın bana! diye inletti ortalığı ![]() Kara Mirza, köyde yıllardan beri Goncan'ın belalısı olmuş, Çavındırlılar'ın en zengini ve en yiğit kişisiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı gün Barak, terkisindeki geyik derileri ve kaplan postlarıyla köye girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Barak, bunun üzerine atına atladı, dizginleri suya doğru kırdı ve oradakilere seslendi: -Ağalar, beni tam burada bekleyin! dedi ![]() ![]() “Atını topukladı, karanlığın içinde kayboldu ![]() * * * "O gün gökte ay yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Barak bir gelsin, Allah ya ona verecekti ya da kendine ![]() ![]() ![]() * * * "Yüksek dağın eteklerinde hafif bir meltem esiyor, sallanan ağaçların belli belirsiz hışırtısı duyuluyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam, sabırsız gözlerle kızı süzdükten sonra, ayağını hızla çekip, - Eh tamam artık, gerisini yaparım ben, dedi ![]() ![]() Goncan, her şeye boyun eğip, tam gidecekti ki, Kara Mirza, - Çekil ordan! diye bağırdı ![]() Neye uğradığını şaşıran kız yana çekildi, Kara Mirza elindeki çizmeyi fırlattığı gibi, çamçağın dibinde gezinen iki dağ sıçanını tek vuruşta öldürdü ![]() Kız korkudan ve üzüntüden sinip kaldı bir köşede ![]() Kara Mirza, yatağın üstünde, ellerini çırparak bir taraftan gülüyor, bir taraftan da, - İşte, diyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Goncan, utanç içinde adamın dediklerini yaptı ![]() ![]() ![]() - Tanrım! diye yalvarıyordu durmadan ![]() Toparlanıp, birden koşmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu sağ yanına yatırırken, - Hoş geldin Goncan'ım, diye fısıldadı kulağına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu kendine çekip, çatlamış dudaklarını kızın dudaklarına bastırarak, postun üzerine uzandılar ![]() ![]() Ve oracıkta, bir Oğuz daha düştü ana rahmine ![]() * * * "Şu dağın ardında Oğuz budununun yirmi dört boyundan Beğdililer'in davarı yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * "Köyün gerisindeki karla örtülü tepelerin ardından üç atlı çıktı önce ![]() ![]() ![]() - Durma kaç buradan, canını kurtar! diye bağırıp, atlarını davar ağılına doğru sürdüler ![]() ![]() ![]() Kaçmanın imkansız olduğunu anlayan Beğdilili çocuk, kurdu beklemeğe koyuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çobanlar ineği ağıla tıkarken, Barakkan oğlunun yarasını gördü ![]() ![]() ![]() Çobanlar, - Aman beyim, Tanrı aşkına dövmeyin onu! diye beyin koluna yapıştılar ![]() ![]() ![]() ![]() Başını dimdik tutan çocuk, - Kurdun pençesine engel olamadım baba, diyerek kendini savundu ![]() Çobanlar bir daha araya girmek istedilerse de, Barakkan, - Karışmayın siz, çekilin aradan! diye tersledi onları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Baraklı yaşlı Türkmen, son sigarasını söndürdükten sonra hikayeyi burada bitirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baba oğul beraberce dışarı çıktılar ![]() ![]() ![]() ![]() Mahmut Yıldırım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Hikayelerimiz|Masal Ve Hikaye ÖzetleriHatun Getir, Bey Doğursun "Yiğitleri mürüvvetlû Kocaları taatlü ve hürmetlû Oğuz" (Meçhul bir ozanın sözleri ![]() Yazıda, kızgın güneşin altında, Bekmişli köyüne doğru bir yol uzanır ![]() ![]() ![]() ![]() Yol burada, adeta tarih gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rüzgar ekin saplarını karıştırır; diken yığınlarını götürüp dere yataklarına yığar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Öğlenin kara sıcağında, yolun kıyısında, yana yıkılmış atının baş ucunda bir yolcu beklemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Canı sıkkın, gönlü kırık ve yolda binitini yitiren adam, aslında ne bir gezgin, ne de Allah dostu bir ermişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köpekli Avşarı İlteriş ile Bekmişli Toraman Bey, bundan tam on yıl önce güneyde Araplara karşı verilen savaşta ağır yaralanmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Devir değişmiş, devran dönmüştü artık ![]() Köpekli Avşarı İlteriş, Beriyye çölünden tarafa dönüp baktığında yine o kabus dolu günleri hatırladı ![]() ![]() ![]() ![]() Bekmişli Toraman'ı unutamamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Bekmişliler'in düze yayılmış kerpiç evlerinin arasından geçerken, bir keçeci dükkanının önünde durdu ![]() ![]() ![]() Koşum takımını ve gümüş kakmalı eğeri bir köşeye indirip, - Bekmişli Köse Ata oğlu Toraman Bey'in evini bileniniz var mı acep? diye seslendi içerdekilere ![]() Dürülmüş, ıslak keçenin gerisinde dört kişi çalışıyordu ![]() Ustalardan biri, - Düz git kardaşım! dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yolcu, bitkin ![]() - Epey uzaklardanım, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İyi, ne diyek, doğru git öyleyse! dedi keçeci ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yolcu, yükünü sırtlanıp tekrar yola koyuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Kapısı örtük evin yüksek duvarlarının gerisinde bir kadın, haşlanmış dövmenin üstüne sıcak ayranı boca ettikten sonra, - Susun biraz! diye tersledi çocuklarını ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dış kapı bir iki dövüldü, çocuklar oralı bile olmadı ![]() ![]() ![]() - Bekmişli Toraman'ın evi bura mı bacı? Kadın, - Amanın! diyerek, eşarbının ucuyla ağzını örttü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam, iri, ela gözlü, yay kaşlı, boylu poslu bu kadına bakmayıp, bakışlarını yere dikmişti ![]() - Efendin evde mi bacı? Ben, eski bir arkadaşı olurum da ![]() ![]() ![]() Kadın rahatlamıştı ![]() - Akşama gelir, dedi ![]() ![]() Adam, ürkek adımlarla sekiye doğru yürüdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuk, uzun süre oturdu köşesinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yol yorgunu adam dikkatle süzdü etrafını ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onca yiğitlik gösteren bir Türkmen savaşçının evi böyle mi olmalıydı? Değişen neydi, neydi onları bu hale koyan? İçi cız etti Köpeklinin ![]() Sonra, onun kabzayı kavrayan çelik gibi parmakları geldi aklına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başını çevirip, Beriyye çölüne bir kez daha baktı ![]() ![]() ![]() ![]() İbretle baktı etrafına ![]() ![]() ![]() Az sonra kadın, kuyunun yanındaki incir ağacının altına bir sofra açtı ![]() ![]() - Haydi, Sait, Nahit, Vahit, Mücahit, gelin yemeğinizi yiyin! diye seslendi çocuklara ![]() ![]() Çocuklar, terli suratlarıyla sofranın etrafına bağdaş kurup oturdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köse Ata oğlu Toraman, mücadele dolu o kaç göç yıllarından sonra, sıradan bir ailenin kızı olan bu kadınla evlenmiş, kendine yeni bir dünya kurmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Toraman Bey, el ıstarını son defa itip bıraktıktan sonra, loş çukurun kenarına tutunup kendini yukarıya çekti ![]() - Ey, ben gitsem mi emmi? diye seslendi ![]() Hallaç çapaklı gözlerini ona çevirip, - Niye ki? diye sordu ![]() - Benim yol uzun emmi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, üstündeki kırpıntıları silkeledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey, ben geldim! Karısı, akşam serinliğinde kuyu suyuyla hayatı suluyordu ![]() Adamına sokulup, - Çadırda ne zamandır garip bir adam seni bekliyor, diye fısıldadı ![]() ![]() ![]() ![]() Kadını işkillendirmeyip, - Ne zamandan beri bekliyor orada? diye sordu karısına ![]() Kadın, çalı süpürgesini, hayvan terslerini dağıtmakta olan tavuklara fırlatıp, - Ne bileyim ben, dedi burnundan soluyarak ![]() Toraman usta, güneşin solan ışıkları altında kıl çadıra doğru yürüdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir anda sarmaş dolaş oldular ![]() ![]() - Vay efendim vay! dedi heyecanla ![]() -Valla, Bekmişlili yiğit bir arkadaşım vardı onu görmeye geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toraman, elini her iki yana açıp, - İyiyim şükür, diye iç çekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geçip bir minderin üstüne oturdular ![]() - Benimki bir umut yolculuğu dostum, diye başladı söze Köpekli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hotin'deki ihaneti hatırlıyorsun değil mi? O yetti bize, dersimizi aldık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bak kardeşim, sen beni ölümden kurtardın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet kardeşim, seni kalpten seven biri olarak, söyleyeceklerim bundan ibaret ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bekmişli, arkadaşının bu tahkir edici sözleri karşısında gerçeği olduğu gibi kabul etti ![]() ![]() ![]() Toraman, bunun üzerine, köyün öbür ucunda kendine yeni bir ev açtı ![]() ![]() Ve büyük Türk yurdunun üstünden koskoca bir on yıl daha geçti ![]() * * * Çocuk iç çekerek, - Anacığım babam nerede? diye sordu ![]() ![]() ![]() Anne, üç günlük bir gizleyişten sonra, üzüntü ve acıyla yatağından doğrulup, ağlamaya başladı ![]() Kenarı püsküllü yazmasının ucuyla gözyaşlarını silip, - Babanı kaçırdılar evladım, dedi ![]() - Babamı kimler kaçırdı ana? - Kindarlığıyla nam salmış Araplar evladım ![]() - Ama neden, nereye kaçırdılar babamı, söyle bana? Ana, çocuğu kendine çekip, bağrına bastı ![]() ![]() - Çöle kaçırdılar yavrucuğum, dedi ![]() ![]() ![]() - O halde düşmanlarımızın adını söyle bana? - Pekala, madem kim olduklarını öğrenmek istiyorsun, o halde dinle beni: Aneze, Tayy, Milli aşiretleri ve hatta Şammarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat çocuk, oyuna değil ağabeylerine koştu ![]() ![]() ![]() ![]() Terli yanakları alev alev yanıyordu hala ![]() - Ağalarım, babamız nerede? - Babamız mı? diye cevap verdi delikanlılardan en büyüğü ![]() ![]() Delikanlılar, küçük kardeşlerinin kin dolu bakışlarına aldırmayıp, yemeklerini yemeye devam ettiler, hatta kendi aralarında şakalaştılar ![]() ![]() ![]() * * * Osmanlı memleketinde zamanın 1640'lı yılları sürdüğü çağlarda, orta Arabistan'dan Kuzey Suriye bozkırlarına kadar uzanan geniş topraklarda yaşayan Tayy, Aneze ve Milli Arap aşiretleri, dönme Osmanlı paşalarının da yardımıyla, Türkmenlerin yurt edindikleri Güney Anadolu topraklarına kadar ilerleme fırsatı buldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Tayy Araplarının kara çadırları, yaylımı bol bir yamaca sırtını vermiş, üç günden beri Anezeliler'i beklemekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tayylar'ın gün görmüş yaşlı şeyhi, rüzgarlı sırttaki çadırında uyandığında, gözü yine kızgın kumun üstündeki bu deri toparlağına ilişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat birden yaylıma bırakılmış develerin gerisinden birinin yaklaşmakta olduğunu gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh, çıplak göğsünü çadırı sarsan çöl rüzgarına verdi ![]() ![]() ![]() - Ah, bu ne büyük talihsizlik? dedi içinden ![]() ![]() Genç karısını çağırdı, ıslak bezlerle vücudunu sildirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Ve dışarıda aniden kulağını sağır eden bir çığlık duydu şeyh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuk, bebeğin morarmış bedenini babasına uzattıktan sonra, gidip bir tarafa oturdu ![]() ![]() Toraman'ın en küçük oğlu Kurtbek idi bu ![]() Sonra olaylar hızla gelişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Kurtbek'i bakıcı olarak aldılar yanlarına ![]() Toraman Bey, kemiklerini mengene gibi sıkan derinin içinde nefes alamıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Ölümüm yaklaştı artık' diye geçirdi içinden ![]() Kurtbek, hanımının sözünden hiç çıkmadı ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi akranı olan Arap çocuklarıyla muhatap olmuyordu ![]() Planı, babası Toraman Bey’e karşılık, çocuğu kaçırmaktı ![]() ![]() ![]() ![]() İlk gün çadırın etrafından ayrılmadı ![]() ![]() ![]() ![]() Hanım, yeni bakıcıdan oldukça memnundu ![]() ![]() Kurtbek, çocuğu gezdirmek bahanesiyle, her geçen gün biraz daha uzağa götürüyordu ![]() ![]() Fakat, artık dayanamıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Araplar telaş içinde koşturuyor, Tayy aşiretinin düze yayılmış çadırlarının üstünden yine feryatlar yükseliyordu ![]() - Aferin oğlum! dediğini duydu ![]() İşte o anda şeyh, yavrusunu kaçıranın kanlısının oğlu olduğunu anladı ![]() ![]() ![]() Bütün gece yol aldılar ![]() ![]() ![]() Zincirler şıngırdıyordu dışarıda ![]() ![]() ![]() ![]() Uzaktan seslendi; - Babama karşılık yavrunuz ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh düşündü, elinden hiçbir şey gelmeyeceğini anladı ![]() ![]() ![]() Araplar, kendi çocuklarını az ötede bir çukurun içinde buldular ![]() ![]() Uzak ufkun gerisinde gün yavaş yavaş doğarken, Arapların uzaklaştığını gören Toraman Bey, oğlu Kurtbek'i alnının çatından öptü ![]() * * * Yüz yılın sonunda, takvimlerin 1699'u gösterdiği bir yaz günü, Beğdili Türkmen köyünün konuk kabul odasında, kıl kilimlerin üstünde, Rakka'ya gidecek yiğitlere bir aksakal öğüt veriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() "O yılın kışı pek sert geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz, Beğdililer ise, on iki bin çadırla geldik buralara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra evlatlarım, kötü günler başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi ise, yine leş kargaları dolaşıyor üstümüzde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son söz; aslınızı, ırkınızı unutmayın ![]() ![]() Üç yüz altmış altı alp ava çıksa Kanlı geyik üzerine kavga kopsa Kardaşlı yiğitler kalkar kapar olur Kardaşsız miskin yiğit ensesine yumruk dokunsa Ağlayarak dört bir yanına bakar olur Ala gözden kanlı yaşın döker olur ![]() Çoğalın, bol kardaşlı evler kurun ![]() ![]() ![]() Şu da uygun gider bu söze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya işte böyle, şimdi de sizi parçalamaya, yok edip yalnızlaştırmaya çalışıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şunu da söylemeliyim ki, akrabalık umduğunuz aileyi, yuva kuracağınız kişi kızını iyi seçin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Damın başında bir adam, gözünü, üstünde sıcak dalgalarının oynaştığı Barak ovasına dikmiş, gelecek atlıları gözlüyordu ![]() ![]() ![]() Türkmenler'de usul böyleydi ![]() ![]() ![]() Beydililer’den Bekmişli boyu beyi Toraman oğlu Kurtbek idi bu konuşan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kupkuru, toprak rengi ellerini dizlerinin üstüne koymuş, sabırla bekliyordu ![]() ![]() ![]() Her işte zoru seçtiği gibi, küçük oğlu Canibek için düşündüğü kız da aslında içinde bulunduğu duruma uygunluk göstermiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu lanet iskan da nereden çıkmıştı? Çevrede kapıkulu sipahileri, iskan fırkaları kol geziyor, bulduğu her Türkü Rakka'ya sürüyorlardı ![]() Güneyde Türkler’in en zor yıllarıydı bu yıllar ![]() Tam o sırada dışarıdan bir ses işitildi: - Geliyorlar! Köye doğru yaklaşan dokuz atlı görmüştü gözcü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Az sonra birinin sesi duyuldu dışarıdan: - Kul taifesi! Kapı kulu soyguncuları geliyor! Diğer birinin sesi geldi: - Paşanın çerileri! Fırka-i Islahiyeciler! - Kimi ıslah edeceklerse ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Başlarındaki o Hırvat devşirmesi değil mi yiğitler! - O ya, o ![]() ![]() ![]() ![]() Odayı dolduran kalabalıkta bir dalgalanma, bir homurdanma oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi yüzünde yine o değişmez Türk asaleti vardı ![]() İçeriye ilk giren, tozlu çizmeleri, elindeki örme kamçısıyla iskan çavuşu oldu ![]() ![]() ![]() ![]() - Niçin saygı görmüyorum burada, niye ayağa kalkmıyorsunuz? diye, kuru gırtlağını temizleyerek konuştu ![]() Cevap veren olmayınca, tozlu çizmeleriyle gidip beyin kabartılmış döşeğinin yanına ilişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat çavuş aceleci davranıp, beye verilen sürenin artık dolduğunu bildirdi ![]() - Yarından tezi yok, hemen yola çıkmanız lazım bey, dedi ![]() ![]() Kurtbek, soğuk kanlı bir tavırla, - Aceleye mahal yok çavuşum, diye cevap verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eliyle işaret edip, kapıdakilere seslendi ![]() - Evet, gelsinler bakalım! Çavuş biraz bozulur gibi olduysa da, saygısızlığı elden bırakmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avlunun sert zemininde yeni gelen atların nalları takırdıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Evet can Oğuzlar, söyleyin bakalım! dedi Kurtbek ![]() Ulakların sözcüsü, - Hayırlı haberler getirdik sana beyim, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Peki hediyemi de kabul buyurdular mı? - Evet, Göklen Hatun için gönderdiğiniz dört yüz altın akçeyi kabul ettiler ![]() - Eğer arzu buyururlarsa Göklen kızım için daha fazlasını vereceğimi de söylediniz mi? - Söyledik beyim, bu miktar kafi dediler ![]() Şaşkınlık içinde kalan iskan çavuşu, bunun üzerine birden söze karıştı ![]() - Durun durun! diye haykırdı ![]() ![]() ![]() Toraman oğlu Kurtbek, konuğun mavi gözlerinin içine ilk kez baktı ![]() ![]() ![]() - Evet ya, deminden beri onu düşünüyordum ben de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çavuş, bu hakaret üzerine birden yerinden fırladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Küstah! diye bağırdı Kurtbek'e ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elinde kırbaç, odanın içinde dönüp duruyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Canibek, soluk soluğa, - Defol git buradan, namussuz! diye haykırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçerde ise, Canibek ile iskan çavuşunun amansız boğuşması devam ediyor, gürültüler dışardan duyuluyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Duvarda, bir adam boyu yükseklikte, sivriltilmiş, kavaktan kazığın üstündeki kırmızı pelerin yere düşmüştü boğuşma esnasında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşikliğe savrulan çavuş, birden kalkıp, kılıcıyla saldırdı Canibek'e ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneş kanlı kazığı aydınlatıyordu şimdi ![]() Canibek iç çekti, yüzünün kanla karışık terini sildi ![]() Avlunun geniş kapısı açıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mahmut YILDIRIM |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Hikayelerimiz|Masal Ve Hikaye ÖzetleriHAKKANİYET Hakim adil olmalıdır, fehim olmalıdır, müstakim olmalıdır, emin, metin, mekin olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Osmanlı Adalet Teşkilatı’nın temeli ilkelerinden) Aradan tam on altı yıl geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baktım da, o eski baraka artık terk edilmiş ![]() ![]() ![]() Ne günlerdi o günler? Sarsıldım adeta ![]() ![]() ![]() Bundan tam on altı yıl önce bir sonbahar günü gelmiştik buraya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tren bizi evimize en yakın istasyonda indirdiğinde, en azından on kilometrelik bir yol vardı önümüzde ![]() Yağmurlu bir günün sonrasıydı ![]() ![]() ![]() ![]() İstasyon lokantasında dibi azıcık yanmış, bayat bir sabah çorbası içtikten sonra düştük yola ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte yeni yuvamıza böyle gelmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() Eşyalarımız bir gün sonraki yük treniyle getirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oraya çabuk alıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gün batımlarında ortalığa durgun, ağır bir hava çöker; tozlu kızıllığın ortasında top top üvez bulutları gezinirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okullar henüz açılmamıştı ![]() ![]() Ameleler birkaç gün sonra, halimize acımış olacaklar ki, drezini indirip babamın karşısına dikildiler ![]() ![]() İşçilerin en yaşlısı (İbrahim idi adı ![]() ![]() - Çavuşum, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya demek öyle, kim izin verdi size? diye babam anlamlı anlamlı baktı İbrahim'in suratına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Amma yaptın ha çavuşum, dedi Topal İbrahim ![]() -Eh, işinize gelirse, dedi babam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -O su içilmez çavuşum, dedi bir başka İbrahim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bunca çocuğa köyden taşımayla su getirilmez, diyerek onu da kabul etmedi babam ![]() ![]() -Çavuşum, müsaade et de, birer tavuk getirelim bari ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben de bir horoz getiririm, dedi kısa boylu gençten bir amele ![]() - Tamam, bak bu olur işte, dedi babam ![]() ![]() Yirmi iki amele sıkı bir imtihandan geçmiş gibi yorgun argın evlerine yollandılar ![]() Ertesi gün, evimizin bahçesi tavuk sesleriyle şenlendi ![]() ![]() Pamuk toplama mevsimi artık geride kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç gün sonra da ekim için hazırlandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağmurlar geç geldi o yıl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekim işi bittikten birkaç gün sonra, bir Cumartesi günü, (Ameleler o gün yarım gün çalışırlardı) drezin hızla gelip evin önünde durdu ![]() ![]() ![]() ![]() -Ne duruyorsunuz yaramazlar! diye çıkıştı bize ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra anama dönüp, - Kaldır şu sofrayı artık! diye bağırdı ![]() Kümesimiz olmadığı için akşam oldu mu, malzeme odasına sürerdik hayvanları ![]() Arkadan da amelelere seslendi: -Hepsini tek tek tutun çocuklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yirmi iki amele ve biz çocuklar tarlalara dağıldık ![]() ![]() Ameleler, biraz küskün biraz şaşkın hatta biraz bozulmuş olarak çekilip gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() Akşama doğru gök gittikçe karardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün pırıl pırıl bir günle uyandık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günün akşamında yemeğimizi bahçede yer sofrasında yedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Havalar oldukça serinlemiş, sivri sinekler de çekilmişti artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat, geç vakte doğru bir gürültüyle irkildik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ayıp çavuş ayıp! diye davudi sesiyle babama çıkıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam daha konuştu durdu ![]() Babam, dizine kadar kısalmış pijamasıyla adamın karşısına dikilmiş, onu sabırla dinliyordu ![]() ![]() -Bunun için mi geldin arkadaş? dedi Asaf Ağa'ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asaf Ağa çaresiz başını öne eğdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Döndü gitti ![]() ![]() Ama Asaf Ağa, adam gibi adam olduğunu ispatlamak için pek sabırsız davrandı ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi, çocukluk yıllarımın geçtiği bu yoldan kasabaya doğru giderken bunları hatırladım ![]() ![]() Mahmut YILDIRIM |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Hikayelerimiz|Masal Ve Hikaye ÖzetleriTarbagatay AY, Altay GÜNEŞ İdi O yazın sonunda, henüz tatil bitmeden, şehrin boğucu havasından kaçıp köye sığındım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim köy, Orta Anadolu bozkırının tam ortasında, Niğde'nin Ulukışla kazasına bağlı, dört bir yanı çorak arazilerle çevrili fakir bir köydür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gün akşam güneşinin batmakta olduğu saatlerde işimi bitirmiş, duvar dibinde çayımı yudumlarken, gözlerim uzayıp giden toprak yola dalıp gitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra demir yolunun üstünden tek tek sürüler geçmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Birazdan, uzaktan bir araba göründü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu olay beni fena halde sarstı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yönetimim altındaki 756 sayılı Toros Ekspresi, Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneş tozlu tepelerin ardında batarken, lokomotifin önü temizlendi ve ekspres tekrar yola koyuldu ![]() ![]() ![]() **** Aradan bir hafta geçmişti, bir sabah vakti, Kazak göçmenlerinin oturduğu Altay köyüne doğru yola çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki kilometre yol gittikten sonra, Altay köyünün yeşil zirvelerini, tek sıra beyaz badanalı, bahçeli evlerini ve yeşilliklerin arasından yükselen güdük minareli camisini görebildim ![]() ![]() Cami duvarının dibinde pinekleyen bir gurup ihtiyara sordum onu ![]() ![]() Yaşlı Kazaklardan ayrılıp, çiftliğin yolunu tuttum ![]() Köyün aşağı yakasında ağzı genişletilmiş bir su kaynağının yanından geçtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Arabacı Devletkan Ata'yı sormaya geldim, dedim ![]() Kadın hiç itirazsız önüme düşüp, beni arabacının kulübesine götürdü ![]() - İşte burası, diyerek kapıyı açtı ve basma perdeleri araladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın konuşup duruyordu ![]() ![]() Burası birkaç metre karelik, duvarları kireçle boyanmış, tek pencereli küçük bir odaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Defteri katlayıp iç cebime koydum, kadına teşekkür edip, çıkıp gittim ![]() Yazı, Türk-Kazak şairi Mağcan Cumabay'ın bir dörtlüğüyle başlıyordu ![]() ![]() ![]() **** Turanda, Türk ateş ile oynamıştır ![]() Türk'ten başka kim ateş olarak doğmuştur ![]() Birçok Türk urukları dünyanın dört bir yanına dağıldığında, Kazak'a baba evi miras olarak kalmıştır ![]() Mağcan Cumabay ![]() ![]() ![]() Tarbagatay ay, Altay güneşti doğduğum yerde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben küçük oğlunum senin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun için gözüm hep uzaklarda benim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben küçük, şımarık, sevimli çocuk Kazak'ım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben orta cüzüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben boydak kaldım burada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarbağatay dağları, ana yurt Türkistan'ın omurgasını oluşturan Tiyanşan dağlarının, şimalde ulu Altay'a doğru uzanan koludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Tarım havzası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() **** Tarbagatay eteklerinde kanlı günler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yer altında karanlık mahzenler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve işte isyan böyle bastırıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve sonra Azapay ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Omzumda asılı büyük bir torbayla kalabalığın arasında ilerliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çarşının dışında, içinde adeta rüzgarların estiği, derme çatma dükkanında eski kitaplar satan bir Uygur'a uğruyorum her gün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Urumçi'nin bu en eski kitapçısında her zamanki gibi birkaç saat oyalanmıştım ki, birden arka sokaklardan bir ses duydum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öndeki guruptan birinin bana doğru yaklaşarak, - Dur, gitme, dön geriye! dediğini işittim ![]() Dizlerimin bağı çözüldü adeta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çarşı birden karıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serbesttim, evime gidebilirdim artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra paslı bir teneke tasa ilişti gözüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni on gün sonra yakaladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra elime bir tabanca tutuşturdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm nedir? Bir infilak, bir patlama, bir dağılış mı? Eriyip yok oluş mu? Müthiş bir gümbürdeyiş, kuvvetli bir itilişle karanlığa doğru sürükleniş mi? Yoksa mutlu bir kavuşma, kutlu bir karşılanış mı? Şakağımdaki volkanik patlayış ve müthiş uğultu devam ederken, ben hep bunları düşünüyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdul Hakim'in kanı yavaş yavaş beni de içine alıyordu ![]() Ölümle ilk tanışmam böyle olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama soğuk dayanılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra bölüklere ayrılıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kal, beraber savaşalım, diye bir teklifte bulundu ona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yer ocağında hayvan tersleri yanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzaktan hepimizi sert ama ümitsiz bakışlarla süzdü ![]() - Peki bize katılmamakta kararlı mısın? diye bir daha sordu ![]() Yolbars başını kaldırıp, ilk defa onun geniş omuzları hizasına baktı ![]() ![]() - Kalıbek'e katılabilirim, dedi Yolbars Han ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yolbars Han'a yeni çadır açıldı, atları doyuruldu ![]() ![]() ![]() Fakat ihanet parayla değil ya, Yolbars Han, ertesi sabah kimseye haber vermeden kırk kadar Beyaz Rus ile, ağır makinelileri de sırtlanıp, kaçıp gitmişti ![]() ![]() Bitmek bilmeyen kış günlerinin sıkıntısı içinde, vaktimizi silahlarımızın bakımıyla geçirirken, aniden Gasgöl'de bulunan Kalibek Hakim'den ulaklar geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kasen, babasının Osman Batıra yazdığı kağıdı uzatırken, - Makay çölünü her ne şart altında olursa olsun geçmemiz gerektiğini ve göçlerin Gasgölde birleşmesini buyurdu babam, dedi ![]() Osman Batır, kağıdı evirip çevirdi ![]() - Yapamayız bunu, deyip kestirip attı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çadırı, meyus ama ölüme hazır yüreklerimizle, helecan içinde terk ettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oradan uzaklaşıp Kanambar'a yürüyoruz ![]() Rüyalarım bile avutmuyor beni, hep kabus dolu ![]() ![]() ![]() İrkilerek uyandım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geri dönüp gelirken, başım önde, bir yalnızlık, bir umutsuzluk uçurumuna yuvarlandığımı hissettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir an omzuma birisi dokundu ![]() ![]() - Üzülme, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orada, bu kahraman insanın yanına geldiğimden beri ilk kez ağlıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elleri omzumda uzun süre yürüdük ![]() - Ee, makineli tüfekçim, koruyabilecek misin halkını, diye fısıldadı kulağıma ![]() - Sizi koruyacağım, dedim ![]() - Beni mi, benim gibi bir ihtiyarı mı? dedi ![]() - Sizi de korurum, halkımı da, dedim ![]() Güldü, sıradan bir insan gibi teşekkür etti bana ![]() - Sadakat işte, diye mırıldandı kendi kendine ![]() - Kur'a günlerinden hemen sonra, dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osman beni sabırla dinledikten sonra, - Seni ilk kez Zindankol'da çarpışırken gördüm, dedi ![]() ![]() Bir ara durup, beni uzun uzun seyretmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rahatlamış olarak çadırıma doğru yürüdüm ![]() Üç gün sonra bir yıkım daha yaşadık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah, ölüm sarıp sarmalıyor beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben o günü şimdi bir rüya gibi hatırlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sessiz, hüzün içinde sazlar hışırdıyordu az ötemizde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dung Huang ve Cingay'dan hareket eden kızıl alayların haberini almıştık artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aman Allah'ım bu yüce duyguyu tadamadan mı gideceğim? 'Azapay, belin ne kadar ince, adımların ne kadar çevik ve cesurca, başlığının altındaki gür saçların ne kadar hoş ve ılık ![]() ![]() ![]() Sayıklıyor, anlamsız mırıldanıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra uzaktan bize doğru yaklaşan karartılar gördük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdiye dek bizden kat kat üstün olan düşmana karşı, gerilla taktikleriyle saldıran bizler, yabancısı olduğumuz bu savunma savaşında bocaladığımızı, kurtlar gibi kapana kısıldığımızı hissediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat artık iş işten geçmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah aydınlığı yavaş yavaş düze yayılırken, yoğun kar yağışının gerisinden düşmanın karartısını fark ettik ![]() ![]() ![]() ![]() Uzağımıza bir top mermisi düştü önce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Az sonra tekrar yerlerini aldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci saldırıyı biz siperlerdekiler karşıladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümü kolaylaştırmak için ona son bir kez bakıp, işe koyuldum ![]() ![]() ![]() ![]() Abbas ve Süleyman Batırlar, kuvvetlerini birleştirip tekrar saldırdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çarpışma akşama kadar sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Çok şükür sizi bulabildim, dedim ![]() Batır başımı sıvazladı, beni alnımdan öptü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sizi koruyacağım, dedim ![]() Azapay, dizginleri babasına verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hoşça kal! dedi ![]() Saçlarında kar taneleri eriyordu ![]() Osman Batır'a sol omzumu verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kimsin? - Ben, Osman Batır! dedi bir yiğit ses ![]() Artık güven içinde ölebilirdim ![]() Gözlerimi kapadım, kendimden geçtim ![]() - Devamı Gelecek Sayımızda - Yıllar sonra hafızamı zorlayıp, Kayız gölünün kenarındaki sazlıkta geçirdiğim o iki günü gerçek değil, adeta puslu bir rüyadaymış gibi hatırlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Yurt aziz, ama insan hayatı daha aziz, diyor bana Kalibek Hakim ![]() ![]() Belindeki gümüş kabzalı kılıcı çözüp, bana uzatıyor, onu Osman Batır'a vermemi istiyor ![]() -Ama hani, baba ocağına biz sahip çıkacaktık? diye sorduğumda, uzayıp giden kendi kafilesine bakıp, yine aynı sözü tekrarlıyor ![]() -Can her şeyden aziz oğul! Kafile geçip gidiyor önümden ![]() İçimde hiçbir korku duymadan, dağılmış Türk illerine doğru at sürüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurtlar tepelere doğru çekilince, yerimden zorlukla doğrulup, göle doğru yürümeye başladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre daha yapışkan karın örttüğü cesetlerin arasında gezindikten sonra, siper çukurlarındaki karanlık dehlizlere indim ![]() ![]() **** Çocuklar büyüdü, gençler kocadı ![]() Yeniden yavrular doğdu akında ![]() Söyle ay, güneşe, çok mu yol kaldı, Kavuşacak mıyız yoksa yakında ![]() (Bir göç şarkısı ![]() ![]() ![]() Makay çölü dört yüz kilometredir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler sonra gözlerimi bir kuytuda, sabah ayazının kemiklerimi sızlattığı, güneşin bütün ovayı aydınlattığı bir saatte açtığımda, yine Azapay geldi aklıma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilmediğim nice yerler geçtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kayanın kuytuluğunda yorgunluktan uyuyakalmışım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalbim bir an sıkışır gibi olduysa da, kendime hakim olmaya çalıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göç bütün ağırlığıyla dağların arasına sıkışıp kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buz bıçak sırtı gibi keskin ![]() ![]() Sonra kırk yiğit, göç yollarını işaretlemek için omuzlarında toprak dolu çuvallarla yola düşüyor ![]() ![]() ![]() Sabah güneşi altında Taklamakan uzanıyor önlerinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzakta Gasgöl, Şubat soğuğu acımasız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra bahar geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tibetlilerin, ve Çinlilerin saldırılarına maruz kalıyorlar zaman zaman ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yollar, yine kesildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() **** Taklamakan çölünün güneyinde ulu, zirveleri karlı Himalayalar uzanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatışmalar kesilince Sakan'ı bir kayanın arkasında bulduk ![]() ![]() Nakşa, hayırlı işlerin yaşandığı bir yer oldu bizim için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nakşa'da kızıllar önümüzü bir kere daha kesti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tibet yolculuğu çok zor geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama biz, yurdundan kovulan ve sömürülen, mazlum bir halk olarak, hürriyetimiz için ne kadar inançlı isek, Çinliler de bizi takipte o kadar inatçıydılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En ağır kaybı Hindistan, Jumhu-Kaşmir hududunda verdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalibek Hakim'in bu husustaki teşebbüsleri sonuç vermedi ![]() ![]() Artık dayanacak gücümüz kalmamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uygur tercüman durmadan sığınma ve iltica hakkımızdan söz ediyordu ![]() ![]() _Bunu onlara ispat etmeniz gerekiyor, dedi ![]() Kasen dayanamayıp, _Peki bunu onlara nasıl ispat edeceğiz, git öğren bakalım, dedi ![]() Bu konuşan Kalibek'in büyük oğluydu ![]() ![]() ![]() ![]() Uygur bunun üzerine, hiç beklemeden, _Savaşarak, diye cevap verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _Peki, her gün açıklardaki silah seslerini, çatışmaları duymuyorlar mıymış? diye, Mörtikan söze girdi bu sefer ![]() Tercüman, getirecek olduğumuz kellelerin onlar için kafi olacağını söyledi ![]() Eh, bu bizim için hiç de zor olmayacaktı ![]() Hazırlandık ve otuz beş kişilik silahlı bir gurupla yola çıktık ![]() ![]() O gün, işte, savaşın en kanlı gününü yaşadık ![]() ![]() Karakol uzaktan görünüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üç koldan yaklaşarak, bizi karakoldan saklayan kayalıklara kadar sokulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() **** Bu defteri Devletkan Ata'nın o izbe kulübesinden getirip, okumamın üstünden tam beş ay geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim için önemi çok büyük olan bu defteri katlayıp, karanlık geceye çıktım ![]() ![]() ![]() Mahmut YILDIRIM |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Hikayelerimiz|Masal Ve Hikaye ÖzetleriUZUN MAVİ YOL (Kanavuç’un Yazgısı) Ama sen benim gibi yaratılmadın asla ![]() Rüzgarların kanatlarında uçmak için ![]() ![]() ![]() (Will Carleton- 1911) 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Apalaş dağları, gümüş kanatlı dazlak kartalların yuvasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cumberland, yerliler için ana kucağı gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Apalaş dağları, yeni dünyanın doğudaki zirveleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O yılın Ergenliğe Geçiş Şenlikleri'nde, Cherokee gençleri farklı bir yarış düzenlediler aralarında ![]() ![]() ![]() ![]() Gençler hazırlıklarını yapıp, dağın en sarp yerinden tırmanışa geçtiklerinde güneş zirveye varmak üzereydi ![]() ![]() ![]() Fakat, ertesi günün sabahında, hiç beklemedikleri bir şeyle karşılaştı Cherokeeler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cherokeeler, böylesi bir saldırıyla ilk kez karşılaşıyorlardı ![]() ![]() ![]() Cherokeeler için ilk acı haber birkaç gün sonra geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O yılın Ergenliğe Geçiş Şenlikleri bir anda, yas ayinine dönüşmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadınlar hep bir ağızdan ağıtlar yaktılar ![]() Reis Buka, ertesi gün en gözde avcılarını yanına çağırdı ![]() ![]() Ve avcılar vadilere yayıldılar ![]() Tuzaklar kurdular ![]() ![]() Fakat tam bu günlerdeydi ki, son bir olay herkesi şaşkına çevirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir anda, başlarının üstünde yaşlı bir kartalın dönüp durduğunu gördüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avcılardan biri bir ok daha salladı kartala ![]() ![]() ![]() İçlerinden biri, defteri deri kabıyla birlikte kuşağının arasına soktu ![]() ![]() Buka, deri kılıfı açtı, kağıtları inceledi, yazılara dikkatle baktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki bu kağıtlarda neler yazılıydı? Bunu büyük suyun sakini beyaz adama sorsalar mıydı? Buka, durdu düşündü ![]() ![]() Sonra, dışarıya çıkıp kendi kabilesine şu söylevi verdi: - Gök bizi ikaz ediyor kardeşlerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atalarımızın yolundan ayrılmayalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanrı bizi savaşa davet ediyor kardeşlerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günden sonra, birlikte hareket etme kararı alan Kızılderililer, büyük vadiyi işgal eden İngiliz-Anglikon sömürgecilerine karşı amansız saldırılarda bulundular ![]() ![]() Bütün bunlar o yıl, Ergenliğe Geçiş Şenlikleri'nin yapıldığı günlere rastladı ![]() ![]() ![]() ![]() Saldırı, meşe ağaçlarıyla kaplı sık bir korulukta yaşandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki kardeşin yıllar sonra karşılaşması gibiydi bu ![]() Reis Buka, birkaç gün sonra uzak diyarlardan gelen yeni dostlarını kendi görkemli tepeesinde ağırladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reis Buka, gecenin ilerleyen saatinde çadırının gizli köşesinde sakladığı yazıları getirip dostlarına gösterdi ![]() ![]() ![]() ![]() Yıpranmış kağıtlarda ise, şunlar yazılıydı: **** Gemimiz Antilya'ya doğru giderken tuttuğum notlardır: Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() Dünya geniş, insan az ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu duygular içinde limana doğru yaklaşıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Güverte uzun, geniş ve ıslak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Biz geldik Antilya, aç kapılarını! Hep birlikte haykırıyoruz ![]() Köleler dizi dizi indiriliyor gemilerden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayır, köle olamam ben ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karaya ayak basmazdan önceki ilk duygularımı gene de yazmak istiyorum ![]() ![]() Muhtelif zamanlarda tuttuğum notların en başına şu anki duygularımı yazıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biliyorum ki herkes bir gün unutulacak; tarihe kayıt düşenler hariç tabi ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Unutulur yazmamakla bir nişan Anın için gördüğüm yazardım Yani tekrar varmak olursa ana Pes gerekir yazıla daim işan Yazar idim bahri kim gezerdim ![]() Bile idim taş sığlar ne yana ![]() Onun ruhu şad olsun! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni kıtada bizi nelerin beklediğini görür gibi oluyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dün akşam bunu, Sir Francis Drake ile uzun uzun konuştuk ![]() ![]() ![]() ![]() Yalnızlık ve kökünden koparılmışlık, artık hepimizin alın yazısı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ailelerimize gelince, onlar çok uzaklarda kaldı artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Merhaba Mamatay! ![]() ![]() ![]() **** Don-Volga kıstağında çadırımın içinde tuttuğum notlardır: Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() Adım Kanavuç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ana, adımı sen koymuştun hani ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geriye dönüp baktığımda her defasında bir nehir görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayattayım ![]() Çoğu geceler bir köşeye kıvrılıp yattığımda hep bunu görürüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra atlarımıza biner, yarış yapardık ![]() ![]() ![]() ![]() İtil'i unutamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köyün az uzağında bir bataklık vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah, o mutlu günlerim hiç çıkmıyor aklımdan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() At çulları ekşi ekşi kokardı duvar diplerinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Savaşçılar, Tatar savaşçılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evimizden hiç eksik olmayan bu Mirzalar, köye inen toprak yoldan akın akın gelirlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dağlarda, ırmak boylarında ve uçsuz bucaksız ovalarda savaştıktan sonra, köyümüze dönerlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babamı da götürürlerdi yanlarında ![]() ![]() ![]() ![]() Upuzun saçları, vahşi bakışlarıyla babamı hatırlıyorum şimdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün uzak diyarlardan gelen savaşçılarla birlikte uzun bir yolculuğa çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İrtiş suyunun yemeği Sığadılar bileği Doldurdular yüreği Bizde akın için toplanırlar ![]() O kış köyümüzün içinden doğuya doğru, tanımadığımız atlılar ve ardı arkası gelmeyen garip kafileler geçmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arada bir, gece baskınlarıyla uyanırdık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve bir gün, bir alay ölü getirdiler evimizin bahçesine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şaşkındım ![]() Babamı ölülerin en altında bulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuçum Han öldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nehrin keskin dirsek yaptığı bir boğazda pusuya yatmış bekliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İrtiş boylarındayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğlen sonu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nehrin karşı kıyısından bir işaret alıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İrtiş boylarındaki savaşın kaidesi şu: Tek bir kişiyi dahi sağ bırakmamak, esir besleme külfetine katlanmamak ![]() Kayaların gerisinden çıktık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birden bir ok sağanağı başladı yukarıdan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra kıyı boyunca peşlerine düşüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şansımızı bu kez orada deniyoruz ![]() Üç ok birden atan yaylarımız geriliyor, oklarımız havada süzülüyor ve teknelerin üstüne yağıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dilimizde yine o şarkı: "Av Oklarımızın Önüne Çıkar" Amber yolu, bizim olmalı diyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben mücadeleye işte bu düşüncelerle girdim ![]() Önce Kuçum Han'ın, ardından Ahmet Han'ın öldürülüşü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayat, bizim için asıl şimdi başlıyor ![]() Bugün, Don-Volga kıstağındaki ikinci ayımız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burası benim için bambaşka bir alem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, eksikti Osmanlıda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben inanıyorum ki, Türklük ruhu güneş gibi doğudan doğup, batıyı aydınlatacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tek bir ülkümüz vardı; büyük, kudretli bir millet olabilmek ![]() **** İslambol'da yetmişli yılların hüküm sürdüğü bir kış gecesi, köpeklerin uluduğu karanlık haritacılar çarşısındaki dükkanımızın bir köşesinde, kandil ışığı altında yazıyorum ![]() Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kandilin solgun ışığı, tahta perdelerin çatlakları arasından giren rüzgarın etkisiyle titreyip duruyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Don-Volga kıstağı yüz altmış bin zira, seksen dört bin adım, elli altı kilometredir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçimiz gururla dolu ![]() Bugün yine baskın yedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıtma, tifüs, sarı hummadan yatanlar için karşı yamaçta koca bir çadır hastane oluştu ![]() ![]() ![]() Bütün bu olumsuzluklara rağmen, umudumuzu yitirmiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışmak hiç zor gelmiyor bana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gece yedi şehit verdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güz güneşi yine tozlu sırtlarda batıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orada savaştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moğolçuk hasta bugün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine ihanet, yine gaflet ![]() ![]() Kuzeyde, asıl mücadeleyi bırakıp buralara gelmemeliydim belki de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Tatar amele birliğinde, üç aydan beri bu kıstakta çalışıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() **** İslambol'da, Kasım Paşa sırtlarında haritacı dükkanında yazdıklarımdır ![]() Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() Önümde küçük, hantal bir masa ![]() ![]() ![]() ![]() Koyun postundan kürküme sarınmış yazı yazıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslambol'un soğuğu dayanılmaz ![]() ![]() Kış gelip de, her tarafı kar kaplayınca, Don-Volga kıstağını terk ediyoruz ![]() ![]() ![]() Bugün, dönüş hazırlıklarının yapıldığı beşinci gün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızaklar, sisle örtülü buz tutmuş nehrin üstünden güneye doğru ilerliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Azak kıyıları sessiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz ise, amele gemilerine bindiriliyoruz ![]() Azak merhametli davranıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve İslambol ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buraya aralık ayının ilk haftasında geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nezarette geçirdiğim günler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10 Cemâziye’l-evvel 979 ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki şahitlerin huzurunda, yemin ederim ki, Rus steplerinden gelme, kendisi aslen İtil-Ural Tatarı olan Aluhay oğlu Kanavuç'u, karnını doyurmak ve günde iki akçe karşılığında yanıma köle olarak alıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adı: Kasımpaşalı Divittar Süleyman Efendi ![]() Şahitler ![]() ![]() ![]() ![]() Gereği düşünüldü: Adı geçen ikrarcının ikrar beyanını, lehine ikrarda bulunulan köle de şifahen tasdik edince durum talep üzerine sicile kaydedildi ![]() Aluhay oğlu Kanavuç adlı köle, (uzun boylu, kumral çatık kaşlı, çıkık elmacık kemikli, yüzü tunç rengi, kara seyrek sakallı) günde iki akçe karşılığında Haritacı başı, Tersane-i Amire yakın haritacılar çarşısında ikamet eden Divittar Süleyman Efendiye teslim edildi ![]() Tastik, imza ![]() Hürriyetimin delili olan bu kağıtları sayfaların arasına koyuyorum ![]() Hayat köleyken de güzelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haritacılığı işte burada öğrendim ![]() ![]() Sonra bahar geldi ![]() ![]() Şimdi önümde uçsuz bucaksız, hür bir dünya var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler sonra, Moğulçuk'u baruthanede çalışırken buldum ![]() ![]() ![]() Moğulçukla beraber kırlara açıldık bugün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben ve Moğulçuk, şimdiye dek bu kadar güzel kızı bir arada gördüğümüzü hatırlamıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Boş zamanlarımızda mesire yerlerinde gezintiye çıkıyor, nerede bir eğlence varsa oraya gidiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Mamatay'ın bulunduğu semt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslambol'a alıştık artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O yaz İslambol, büyük bir felaketin eşiğinden döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra yangınlar söndü, duman çekildi ve ortalık sessizliğe büründü ![]() Günler sonra Gelibolu'dayız ![]() Gelibolu, iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelibolu'ya, oradan da Kilit-i Bahri'ye geçtik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akdeniz'de seyrederdik o zaman Kafirlere vermez idik hiç aman ![]() Bahri Mağrip'in ortasında, Sir Francis Drake'nin kamarasında tuttuğum notlardır ![]() Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() Bahri Mağrip ya da onların deyişiyle Atlas denizi, şimdiye kadar gördüklerimin en büyüğü olup, bu muazzam deryaya bir kez daha açılıyor olmak bilseniz nasıl gururlandırıyor beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O yıl ki donanmamız ana donanma olmadığından, Akdeniz'in haricindeki sulara açılamazdık ![]() ![]() ![]() ![]() Başta Koca Murat Reis olmak üzere hepimiz bambaşka duygular içindeydik o gün ![]() ![]() ![]() Dümenler garp istikametine kırıldığında, üç bal yemez topu birbiri ardına patladı ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerce gittik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murat Reis'in gemileri seksen direkli İçinde tayfalar, ağalar aslan yürekli Enginlerden bir kuş gelip kondu aman serene Beş Mısır hazinesi vereyim karayı görene Murat Reis'in gemileri çamdır, dayanmaz İçinde tayfalar, ağalar uyur, uyanmaz ![]() ![]() ![]() Bir tayfa, durmaksızın bu türküyü söylüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her şey türküdeki gibi yaşanacaktı ![]() Etrafımız birden yirmiye yakın İspanyol ve Portekiz kadırgaları tarafından sarıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Başımızın üstünde direkler çatırdıyor, yelkenler yırtılıyor, güverteler tutuşuyordu ![]() ![]() Batan son gemi bizimkiydi ![]() ![]() ![]() Sonra ana güvertede bir çatırtı koptu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine o manzara, yine o görüntü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üç Kastilye kadırgası bizi denizden topladı ![]() ![]() ![]() Artık esirdik ![]() ![]() Tarih bizi nasıl yargılayacak acaba? Günahlarımız ve sevaplarımız adil olarak tartılacak mı? Yoksa bir gurup sergüzeşt olarak mı tanıtacaklar bizi? İnsanın alın yazısı değişmeyeceğine göre, varsın bundan dolayı yargılasınlar ![]() Cezamı, yine milletim için çekmeye hazırım ![]() Yaşamak ilk kez acı veriyor bana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başımı kaldırıp, tavandaki çatlağa baktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuhaf kokular geliyor burnuma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Of, bu ne işkence? Çevremde niçin başka sesler duyamıyorum? Karındaşlarıma ne oldu? Neden kalkamıyorum? Omzumdaki bu ağırlık da ne? Kollarımı hareket ettiremiyorum ![]() ![]() Gözlerimi karanlığa alıştırmaya çalışırken, bir inleme sesi duyuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan, dehşeti yaşamaya görsün ![]() ![]() Başımı tomruğa bastırıp, her şeyi hatırlamaya çalışıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yaylanış, batış, sonra tekrar yükseliş, bir geminin içinde olduğumuzun işaretleriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün ilk kez toplu olarak dışarıya çıkartıldık ![]() ![]() ![]() ![]() Kaygan zeminde düşmemek için birbirimize tutunuyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üst güvertedeyiz ![]() Kaptan ve gemi heyeti tam karşımızda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sir, nihayet karşımızda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Rotamız Antilya! diye Türkçe olarak söze başlıyor Sir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetkililer dönüp gidiyor ![]() ![]() Şimdi üzerimizde masmavi bir gök, ak bulutlar ve başımızı döndüren bir okyanus meltemi var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ruh gibi ilerliyoruz ![]() Önümde yere kapaklanan birine yardım ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her yerde Moğulçuk'u arıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Geminin dev dalgalar arasında ilerleyişini, suların yarılışını ve dalgaların çıkardığı o korkunç sesi duyuyorum karanlıkta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yolculuk bitmiyor bir türlü ![]() Dün gece aniden kopan fırtınadan sonra beni apar topar yukarıya çıkardılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük, maun bir masanın başında kıvırcık kızıl saçlı biri var ![]() ![]() ![]() -Buyur otur! diye yine Türkçe sesleniyor bana, yandaki yuvarlak iskemleyi gösteriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben merakımı gideremeyerek sordum ![]() -Sir, dedim ![]() ![]() -Evet, bunda şaşıracak ne var? Bu çağda, Türk kültür ve medeniyetine kayıtsız kalınabilir mi? O, büyülü bir ülkedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Masaya yaklaşıp haritaya bir göz attım ![]() ![]() Ben, biraz çekingen, -Başta mesafeler yanlış, diye söze girdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkimiz birden haritanın üzerine eğildik ![]() -Mesela şu Zipangu meselesi, diye konuşmaya devam ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra şu İndia meselesi, yanlışlarla dolu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sir sessiz, heyecan içinde dinliyor anlattıklarımı ![]() - Ne kadar çok şey biliyorsunuz, dedi ![]() - Bunlar sıradan bilgiler, dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Haklısınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Benden istediğiniz bu mu Sir? - Evet, o haritayı istiyorum ![]() - Peki, bunun karşılığında siz ne vaat ediyorsunuz? - Mahkemeyi menfaatleriniz doğrultusunda etkilemek ![]() ![]() ![]() ![]() Mukadderatımızla ilgili, gemide küçük bir mahkeme kurulmuştu ![]() -Saygıdeğer efendimiz, madem öyle, emir verin de bizi ülkemize göndersinler ![]() - Geri dönüşünüz artık mümkün değil ![]() - Sir, biz Osmanlı denizcileriyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Dedim ya, bu konuda karar verecek kişi ben değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Söylediklerinizden hiçbir şey anlamış değilim Sir ![]() - Dedim ya, bu hususta kati bir şey söyleyemem ![]() - Ramazan Paşa'yı duydunuz mu? Vadi üs-Sebil'de Portekizleri bozguna uğratan paşadır kendisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Su geçirmez kabın içindeki Muhittin Piri'nin haritasını ve Kitab-ı Bahriye'yi koynumdan çıkarıp, masanın üstüne koydum ![]() ![]() Sir, şaşkınlık içinde, -Yanınızdaydı demek ha? diye sordu ![]() -Gayet tabii, bunları yanında bulundurmayan Osmanlı levendi olamaz ![]() ![]() -Size müteşekkirim, size müteşekkirim, dedi ![]() ![]() Muhittin Piri'nin büyük dünya haritası masanın üstüne açıldığında, Sir'in gözleri yuvalarından fırlayacak gibiydi ![]() Arada söze girdim ![]() -Sir, kendim için de bir şey isteyebilir miyim? Sizden mürekkep ve yazı yazacak kağıtlar istiyorum ![]() -Ha, evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıvırcık, kızıl saçlı başını kaldırıp, çekmeceyi açtı ![]() -Bu da benden sana bir hediye, dedi ![]() ![]() ![]() -Teşekkürler Sir ![]() -Bir şey değil, bir şey değil ![]() ![]() ![]() Kendinden geçmiş gibi, tekrar eğildi haritanın üstüne ![]() O günden sonra, gemiler mağribe doğru ilerlerken, Sir'ün kamarasına kapanıp, tavanda sallanan gemici fenerinin sarı ışığı altında sabahlara kadar denizleri ve kıtaları tartıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ne kadar da yanılmışız, dedi, gözlerimin içine bakarak ![]() ![]() ![]() ![]() Tam bir coğrafya tutkunu olan Sir, elimi kuvvetle sıktı ![]() Fakat bütün iyi niyetlerimize rağmen, Sir bizim için hiçbir şey yapmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayvanlar gibi tekrar karanlık alt güverteye tıkıldık ![]() ![]() ![]() ![]() * * * * Traverten ocaklarındaki barakada tuttuğum notlardır ![]() Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() Gemiden, zincirle birbirimize bağlı olarak çıkartılıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keşiş, çam dalını suya batırıyor bir daha serpiyor yüzüme ![]() ![]() ![]() Sonra bizi loş, karanlık, taş zindanlara kapattılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzümüzü kirletseler de ruhumuz hep temiz kalıyor ![]() Antilya'da, Apalaş dağları eteklerinde traverten ocaklarında çalışıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gündüzler onların, geceler bizimdi buralarda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölenlerimiz için çok mücadele ettik ![]() ![]() Kampın etrafına kazık çakmakla işe başlattılar bizi ![]() ![]() ![]() Yerlilerin saldırılarından uzakta, aşılmaz dağların ve derin uçurumların arasında aylardan beri çalışmaktayız ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz vadinin ortasında çalışan köle sayısı her geçen gün artıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vadiye serpilmiş ahşap barakaların sayısı her geçen gün artıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her şeyin üstü bembeyaz bir tozla kaplı burada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu esarete daha ne kadar dayanırız bilmem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaz bitti, kış geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geniş vadiye yayılmış İngiliz çalışma kampları, baharın gelişiyle birlikte yerlilerin baskınlarına maruz kalmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * * Kaçışımızı takip eden ilk gün ovanın berisindeki korulukta tuttuğum notlar: Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() Cherokeelerin saldırısı bir türlü bitmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz o yana doğru koşturduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümüne bir koşu tutturduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Merhamet ve himaye etmek duygusu bir imbikten sızan su gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yol arkadaşım Moğulçukla nereye ve kime koştuğumuzu bilmeden saatlerce koştuk ![]() Orman bitiyor, önümüzde kırmızı toprağıyla alabildiğine bir düzlük uzanıyordu ![]() ![]() ![]() Arkamda bir patlama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ara, böğrümde müthiş bir sızı duydum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zavallı Moğulçuk ise, çok geride kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendimi hendeğin içine attım ![]() * * * * Ovanın ortasında, bir sel yatağının dibindeki çukurda tuttuğum notlar: Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() Burası, daha doğrusu içinde bulunduğum şu karanlık çukur, kısacık hayatımın son durağı ve belki de ölümün beni karşıladığı yer olacak ![]() ![]() Hayat ve ölüm ne kadar da yakınmış birbirine? Nasıl da sürükleniyor ruhum ölümün o karanlık çukuruna? Peki ölüm niye yabancı gelmiyor bana? O halde korkmamalıyım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak kuru, sıcak, hışır hışır içerde; kanayan yarama doluyor ![]() ![]() Anam ölmüş müdür acep? Orada kiminle karşılaşacağım? Anam, belki de kanlı gövdesiyle babam karşılar beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedim ya, bu düşünce heyecan veriyor bana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni orada babam karşılayacak, bunu biliyorum ![]() ![]() -İşte oğlum, Kanavuç, diyecek oradakilere ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tehlikeyi atlatıyorum galiba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yurdumun gökleri şimdi nasıldır acep? Yıldızlar parlıyor mudur yine oralarda? Oraları özlüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazılarımı burada bitiriyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra yine İslambol'u düşünüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yok olmak, ebediyen yok olmak, bilsen ne acı şey Mamatay ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama sen gene de uzun yaşa sevgilim ![]() Ah, Mamatay, kim derdi ki bir gün biz de ayrılacağız? Birbirimizden uzakta, çileli günler geçireceğiz ![]() ![]() Seni kaybetmek ![]() ![]() ![]() Seni kaybetmek, bütün dünyayı kaybetmekle eş değermiş Mamatay! Ağlamak istiyorum şimdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevilen biri ebediyen yok olabilir mi? Bunu bir türlü anlayamıyorum ![]() ![]() Sen yoksun artık, onlar yok, sevdiklerim, anam ve babamın garip mezarı yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mesafeler de kalkıyor aramızdan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoşça kal Mamatay! Hoşça kal yurdumun dumanlı dağları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görevini yapmış bir insanın iç huzuruyla, Tanrının ateş olarak yarattığı ulu milletimden helallik diliyor, sözü yine Muhittin Piri'nin şu deyişiyle kapatıyorum ![]() Tamam ettik sözü bulup muradı Dedik tarihi ana Fevzi hadi ![]() ![]() ![]() Sesimi gökler, rüzgar ve rüzgarın kanatlarında uçan kartallar getirecek size ![]() ![]() O halde, elveda hayat, merhaba ölüm ![]() ![]() ![]() * * * * Genç Meluncan defteri katlayıp reis Buka'ya uzattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Apalaşlar'da artık hür, aydınlık ve mutlu günler başlıyordu ![]() Mahmut YILDIRIM |
![]() |
![]() |
|