Pişmaniye Ne Demek? |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pişmaniye Ne Demek?Pişmaniye ne demek? Ansiklopedik bilgilere göre, pişmaniyenin ilk yapıldığı yer İran, pişmaniye kelimesi ise Farsça yün yapağı anlamına gelen “Peşm-peşmin-peşmek” sözlerinden türemiş Pişmaniye’nin Türkçe adı “Keten Helva”dır Tel helvası, çekme helvası, telteli, depme helvası, teltel, külük helvası gibi yörelere göre değişen adlandırmaları da vardır Günümüzde pişmaniye yapımında teknolojiden faydanılmakta, modern makineler el becerisinin yerini aldı İzmit’in ünlü pişmaniyecilerinden birisinden alınan bilgilere göre, pişmaniye’yi İzmit’e ilk getirenler 1601-1611 yılları arasında İran ve Ermenistan’dan gelip bu bölgeye yerleşen Ermeni ustalar olmuş Bu ustalardan birisi de Şekerci Agop Dolmacıyan Onun Amerika’ya göç etmesi ile mesleği devralan ve devam ettiren kişi İbrahim Ethem Efendi Saray helvasının esası da pişmaniye ya da keten helva Mudurnu ve Kastomonu’da yapılan bu helva bastırılıp baklava dilimi gibi kesilebiliyor Eskiden evlerde toplanılır, eş dost çağırılır, keten helva hep birlikte el emeği ile yapılırdı Ancak yapımı oldukça zor Ustalık isteyen, dikkat ve özen gerektiren bir işlem Çocukluğumda ailece yaptığımız otobüs ya da tren yolculuklarında güzergahta İzmit olunca pek sevinirdim İzmit demek, pişmaniye demekti Daha sonraları buna Saray helvası da eklendi Pişmaniye ve saray helvasını sevmeyen çocuk olabileceğini sanmıyorum, Ya da benim çağımın çocukları çok severdik bu tel tel hafifçecik, ağızda eriyiveren tatlıyı Çocukluğum gerilerde kaldı Ama İzmit’in pişmaniyecileri gün be gün çoğaldı Bugün yol boyu sıralanmış dükkanlarda sade pişmaniye değil, saray helvası, kestane şekeri, lokum da satılıyor Ve ben alışkanlığımı devam ettirip, her geçişte İzmit’ten bir kutu pişmaniyemi alıyorum Üstelik her alış verişte bir yenilik görüyorum Kutular şıklaştı, markalar çoğaldı Eskiden bir çeşit bilirdik, artık çeşit çeşit Sadesinin yanında fıstıklısı, çikolatalısı, bile var |
|