Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilmedikleriniz, hakkında, yumurta

Yumurta Hakkında Bilmedikleriniz

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurta Hakkında Bilmedikleriniz




Yumurta hakkında bilmedikleriniz

Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17000 adet küçük delik (por) bulunur

Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir

Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır

Sebzelerin protein miktarı düşüktür Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar

Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb) protein kalitesini arttırmış oluruz

Yumurta mutfağın çimento harcı gibidir Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabiliriz

Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartacı olarak tercih edilmektedir

Yumurta proteinleri ıs ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır

Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir

Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar

BU NOKTALARA DİKKAT ETMEYİ UNUTMAYIN

• Yumurta satın alınırken; marketlerde soğuk ortamda muhafaza ediliyor olmasınadikkat edilmelidir

Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulur Mikroorganizmaların üremezi için uygun bir ortam oluşturulurlar

Ev şartlarında yumurta buzdolabında (0-5oC), çabuk bozulmasını önlemek için alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını kaybeder Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır

Yumurta buzdolabında; peynir, soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir

• Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden 4-5 hafta içerisinden itibaren 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir

YUMURTAYI PİŞİRİRKEN

• Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra ellerin, kullanıcak kapların araçların yıkanması gereklidir

Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır

Kullanılacak miktar kadar yumurta buzdolabından dışarıya çıkartılmalıdır

Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır

Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşır

Yumurta içeren bütün tarifelere piirilme işlemi uygulanmalıdır Çiğ yumurtaın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır

Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir

Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir Örneğin; yumurtayı haşlaşa süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur (Demir sülfür halkası)

Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir

Yumurta beyazı ve sarısındaki besin ögelerinin tür ve miktarı farklılık göstermektedir



Alıntı Yaparak Cevapla

Yumurta Hakkında Bilmedikleriniz

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurta Hakkında Bilmedikleriniz




Yumurtanın taze olup olmadığını nasıl anlarız?

Yumurtanın tazeliğini anlamak için 3 metot:

1 Suyla test (gerekli malzemeler: ölçülü kap, bir litre su, yüz gram tuz, taze bir yumurta, üç haftalık bir yumurta ve altı haftalık bir yumurta) Yumurtayı, içinde yüz gram tuzu çözdüğümüz bir litrelik suya bırakırız Taze olan yumurta dipte kalır Bayat yumurtaların ise artan bayatlığa bağlı olarak sivri olmayan uçları yukarı doğru gelir Bunun sebebi yumurtada bulunan ve yumurta bayatladıkça artan hava boşluğundan dolayıdır Yumurta altı haftalık veya daha da bayatsa yüzmeye başlar

2 El feneriyle test (gerekli malzemeler: el feneri, bir rulo tuvalet kağıdı, yapışkan bant, taze bir yumurta, üç haftalık bir yumurta, altı haftalık bir yumurta) Yumurtanın tazeliği, içeriğine bağlıdır Tuvalet kağıdı rulosu el fenerinin ucuna, dışarıdan içeriye ışık sızmayacak şekilde yerleştirilir El feneri yakılır ve yumurta sivri ucu ışığa bakacak şekilde tutulur Yumurta tazeliğini kaybettikçe içindeki hava boşluğu büyüyecektir Döllenmiş bir yumurta altı gün kuluçkaya bırakılırsa, cenin siyah iplikçik şeklinde görülebilir

3 Dinleyerek test (gerekli malzemeler; taze ve bayat birer yumurta) Taze yumurtayı kulağınızın yakınında hafifçe sallarsanız hiçbir ses duymazsınız Fakat aynı işlemi bayat yumurta ile gerçekleştirirseniz yumurtanın içerisindekilerin hareket ettiğini duyarsınız

Yumurta ambalajlarının üzerindeki son kullanma tarihine bakmak da oldukça önemlidir ve yol göstericidir Son kullanma tarihi, yumurtalar ambalaja yerleştirildikten sonra 28 gündür Yumurtalar paketlendikten en fazla 21 gün sonraya kadar marketlerde satışa sunulabilir Yumurtalar serin ortamda, soğandan uzak yerlerde, temizlik malzemesi veya balık olmayan yerlerde saklanmalıdır Çünkü yumurtanın üzerinde bulunan küçük gözenekler dışarıdaki kokuların yumurtanın içerisine sızmasına olanak tanır Altı haftalık yumurta artık bayattır ve kalitesi düşüktür

Çatlağı olan yumurtayı kullanmak güvenli midir?

Bakteriler yumurtaya kabuktaki çatlaklar yolu ile girebilirler Asla çatlamış yumurtayı satın almayınız Bununla beraber, eğer yumurtalar eve giderken yolda çatladı ise temiz bir kaba yumurtayı kırın, sıkıca ağzını kapatın, buzdolabında saklayın ve 2 gün içerisinde kullanın Eğer yumurtalar pişirme esnasında çatladı ise güvenlidir


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.