![]() |
Bir Yaralı Araçtan Nasıl Çıkarılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Yaralı Araçtan Nasıl ÇıkarılırBir yaralı, araçtan nasıl çıkarılır? Yaralı olarak bir otomobilin içinde bulunan kazazedeyi, ancak zorunlu ise çıkarabilirsiniz (yangın gibi) ![]() ![]() Yardım gelinceye kadar, bazı gerekil işleri yapabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Eğer tek başınıza iseniz ve yangın gibi acil bir durum yoksa, bu pozisyonda uzman kurtarıcılar gele bekleyebilirsiniz ![]() Kazazedenin başını dışarı çıkartmak için, kapı sizi engeller biri size yaralının baş-belkemigi ekseninin dikliğini korumakta yardımcı olurken, siz de onu olduğu yerde çevirebilirsiniz ![]() ![]() daha sonra yaralı bir hamlede, dördüncü kurtarıcı yardımıyla arka koltuğu yatırılır ![]() ![]() Yaralıların hayatını daha fazla tehlikeye atmadan yardım beklemeniz mümkün değil-se, altta, solda ve altta gösterilen yöntemi uy-gulayarak, koltukla direksiyon arasında sıkış-ması tehlikesi diğerlerinden daha büyük olan kazazedeyi kurtarabilirsiniz ![]() ![]() — Baş-boyun-gövde eksenine uyun; — Başı arkada ve çekerek tutun; — Yaralıyı elden geldiğince az oynatın ![]() ![]() ![]() Doktorların Tedavisi Batı ülkelerindekinin aksine, Türkiye'de trafik kazalarında acil yardım sağlayacak uzman ilkyardım hastaneleri yoktur ![]() ![]() Bu nedenle bütün hastanelerde acil tıbbi yardım, olaya el koyan bütün ser-visler tarafından uygulanmalıdır ![]() ![]() Ancak böyle bir davranışla, ülkedeki ilkyardım eksikliği telafi edilebilir ![]() Yaralının bedeninin sedyeye yatırılması sırasında leğen kemiğinin bacaklarının ekseninde bulunması ve diğer kurtarıcıların hareketlerine uygun kaydırıl-ması gerekir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|