Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgiler, bölünmesi, hücre, ile, ilgili

Hücre Bölünmesi İle İlgili Bilgiler

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Canlılık özelliklerinden en önemlisi hücrelerin bölünüp yeni yeni hüc-reler meydana getirmesidirTek hücreli canlılarda bir tek hücre bölünür bunu bölünen hücrelerin tekrar bölünmesi izler Çok hücreli canlılar ise başlangıç-ta tek bir zigot veya sporun bölünerek çoğalmasıyla oluşurlar

Hücre bölünme gelişigüzel bir olay değildir Ancak hücre bölünme-ye başlamadan önce herhangi bir bölünme belirtisi göstermez Ancak bö-lünmenin neye bağlı olarak ne zaman ve nasıl olacağı konusunda iki görüş vardır:

Hücreler dış ortamlardan difüzyon ve aktif taşımayla sürekli olarak besin aldıkları için sitoplazma hacimleri artar Besinlerin hücre içe-risinde yayılma hızları düşer ve hücrenin dengesi bozulur Bu du-rumda hücreler ya ölür ya da bölünerek hacimlerini küçültür

Hücre büyürken hücre zarındaki genişleme hacimdeki artmayı kar-şılamamaktadır Bu durumda hücre zarı hücrenin iki yönlü madde alış verişine yanıt veremeyeceği için hücre bölünecektir Hücre bö-lünmesine ait elde edilen bulgular ve bölünmede geçen olaylar 1880 yılında Walter Flemming tarafından açıklanmıştır Hücrede geçen bu olaya araştırıcı karyokinezis yani mitoz adını vermiştir

Bugün hücrelerde olağan dışı bölünmeler hariç mitoz ve mayoz olmak üzere başlıca iki tip bölünme görülmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com