Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cadı, eski, mesilim, sümer

Eski Sümer Çağı Mesilim Çağı 2600-2500 M. Ö

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Eski Sümer Çağı Mesilim Çağı 2600-2500 M. Ö

Eski Sümer Çağı Mesilim Çağı 2600-2500 M Ö

Eski Sümer Çağı (Mesilim Çağı) (2600-2500 M Ö)

Cemdet – Nasr ile Akkad kültürü arasındaki dönemi kapsar

Krallık ilk olarak 2600 ile 2350 arasında görülüyor 1 Sülâle Ur’da (2500-2400) yaşamıştır Kralların listesi çivi yazısı ile yazılmış levhalarda okunmuştur Sümer kültürü ilk olarak bu tarihlerde görülüyor Cemdet- Nasr kültüründe bütün sanat, doğanın ölümü ve dirilişi üzerine kurulmuştur ‘Bu birbirine zıt iki kavram, ayrı ayrı sembollerle anlatılmıştır Dinin esas figürü, Ana Tanrıça İnnin ve onun kocası Tammuz’dur Bunların yanında sayısız denecek kadar çok evren tanrıları vardır Mezopotamyalıya göre insan, büyük bir tanrının hizmetindedir Ve bu tanrı, hayatı ve verimliliği temin eden evren tanrısıdır

Keramik kaplar

Mezopotamya’nın ilk sanat hareketi, muhtemel olarak MÖ 4000 yıllarında bir keramik özelliğinde açık olarak görülür Keramik kaplarda geometrik motiflere olan derin sevgi açıkça belirir Bu çağın kaplarında değindiğimiz geometrik süsleme yanında, hayvan ve bitkilerin geometrik bir biçimle modle edilerek kap yüzeyinde düzenlendiğini görüyoruz Bu kaplar ayrıca renkli olarak yapılmış ve bu renkli keramiklere “Tell-Halaf kültürü renkli keramiği” denmiştir Yani bu keramikler bu adla sınıflandırılmıştır Bu çeşit dekorasyonlu keramik, Samarra’da en olgun seviyesini bulur Bitki motiflerinin stilize edilerek gayet açık ve katı formlar halinde, yüzey doldurucu bir karakterde, bilhassa dokuma motiflerinde görülmektedir Samarra’daki motifler, buna karşılık, uzunluğuna, ip ya da band biçimindeki süslemelerdir Bu çağın Susa’daki keramik motifleri de geometriktir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com