Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
david, hilbert, kazandırdı, matematiğe, neler

David Hilbert Matematiğe Neler Kazandırdı

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

David Hilbert Matematiğe Neler Kazandırdı

David Hilbert matematiğe neler kazandırdı

(1862-1943)

Alman matematikçisi Geometriyi tutarlı bir aksiyoma tik yapıya kavuşturan kişidir 19 Yüzyılın başlarına kadar geometri denince akla Öklid'in kurduğu geometriden başkası gelmiyordu Ancak

19yüzyılda Bolyai Lobaçevski ve Riemann Öklid'in paralellik aksiyomunu değiştirerek yeni öklid dışı geometriler kurdular Bu olgu Öklid geometrisinde nelerin aksiyom nelerin varsayım ve nihayet nelerin bu aksiyom ve varsayımlardan haraket edilerek kanıtlanması gereken teoremler olduğuna

ilişkin kuşkular yarattı Buna ek olarak matematiksel bir yapının kurulmasında temel taşı olarak kullanılacak aksiyomların minimum sayısının ne olduğu bu aksiyomların iç tutarlılığı (yani bunlardan hareket edilerek çıkarılacak sonuçların birbirleriyle çelişip çelişmeyeceği ) gibi sorular doğdu İşte Hilbert bu soruların çözümünde büyük katkıları olan bir kişidir 1899 yılında yayınladığı

'Geometrinin Temelleri' adlı kitapta matematikte aksiyomatik yaklaşımın kurucusudur Hilbert 1885'te Königsberg Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı 1895'te Göttinggen'de matematik

profesörlüğüne atandı ve 1930 yılında emekli oluncaya kadar bu görevde kaldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com