Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
karşıtlık, sanatı, tezat

Tezat (Karşıtlık) Sanatı

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tezat (Karşıtlık) Sanatı

Tezat (Karşıtlık) Sanatı

Karşıt durumların, olayların, düşüncelerin, birarada belirtilmesidir Bu, karşıt (zıt) anlamlı sözcükler kullanılmadan da yapılabilir

Bir başka tanımı ise:

Aynı varlığın, olayın, durumun… birbirine karşıt iki yönünü bir arada belirtmeye ya da birbirine karşıt kavramlar arasında ilgi kurmaya tezat denir

Aşağıdaki örneklerde tezat sanatı vardır:

Ömrümde zararsız günümü bilmem Her senede yüz milyonluk kârım var

(Huzuri)

Aşk derdiyle hoşem el çok ilâcımdan tabip Kılma derman kim helakim zehr-i dermânındadır

(Fuzuli)

Nice kâfirdir yüzün görüp müselman olmayan

(Lâmii)

Dil gitti gerçi yerine kondu hezâr gam Biri gider biri gelir oldu belâların

(Şeyhülislam Yahya)

Gülen çehremi görüp Sanmayın beni bahtiyardır Her kahkahanın içinde Bir damla gözyaşı vardır

Lâkin ben hiç bu kadar mahzun olmadım; ölümü hatırlatan ne var bu resimde? Halbuki hepimiz hayattayız

(Melih Cevdet Anday)

Bir kız vardı yok gibi öyle güzel

(Oktay Rıfat Horozcu)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com