Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sanatı, seçi, uyak

Seci (İç Uyak) Sanatı

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Seci (İç Uyak) Sanatı

Seci (iç uyak) Sanatı

Bir cümlenin içinde veya cümlelerde birden fazla sözcüğün sonlarındaki harf ve ses benzerliklerine içuyak diğer bir deyişle seci denir

Seci, düzyazıda kullanılan uyak olarak da ta-nımlanabilir, özellikle Divan düzyazısında seçili anlatım bir amaç sayılmıştır

(Altı çizili sözcükler seciye örnektir) llahil Kabul senden, rssL senden İlâhi! şifâ sendenderd senden İlâhi! Gönlüm oduna her ne vaktınsaol tütşr İlâhi! Vücudum bağına her ne diktinse ol (Sinan Paşa)* Imam-ı Câfer-I Sâdık’tan nakildir ki, Ifraz-ı girye beş kişiye münhasırdır Biri Adem ki behlşt-l fira-kından oâlaa İdi ve biri Yâkup ki Yusuf hicretinden giryân İdi ve biri Yusuf ki Yakûp derdinden perişan İdi…(Fuzuli)[Nakil: Nakletme, bildirme Ifraz-ı glrye: Gözyaşı dökme Münhasır: özgü Behişt-I firak: Cennetten ayrılık Nâlân: İnleyen Giryân: Ağlayan] Söz Sanatları (Edebi Sanatlar)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com