![]() |
Edebi Sanatlar Söz Sanatları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edebi Sanatlar Söz SanatlarıEdebi Sanatlar Söz Sanatları 1) TEŞBİH(BENZETME) Sözü daha etkili duruma getirmek için aralarında ilgi bulunan iki unsurdan güçsüzü olanı güçlü olana benzetmektir ![]() Benzetmede dört unsur bulunur: a)Benzenen b)Benzetilen c)Benzetme Yönü d)Benzetme Edatı Bu öğelerin kullanılıp kullanılmaması açısından da üç çeşit benzetme vardır: — Çocuk tilki gibi kurnaz biriydi ![]() —Minik yavrucak elma gibi kıpkırmızı yanaklarıyla gülücükler saçıyordu ![]() —Bizim de kalbimizi kımıldatır yerinden Toprağa diz vuruşu dağ gibi zeybeğin —Binalar kale gibi olduğundan içeri B ![]() ![]() ![]() girilemiyordu ![]() —Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? B ![]() ![]() —Karısına yıllarca cehennem hayatı yaşattı ![]() B ![]() ![]() —Muavin,yolculara: Pamuk eller cebe! B ![]() ![]() diye bağrıyordu ![]() 2) İSTİARE(EĞRETİLEME) Benzetmenin asıl unsuru olan benzeyen ve benzetilenden yalnızca biri kullanılarak yapılır ![]() a ![]() ![]() b ![]() ![]() —Bir hilal uğruna ya rab ne güneşler batıyor ![]() ![]() —Ay,altın ağaçlardan yere damlıyordu ![]() ![]() Açtım avucumu altına tuttum ![]() —Ülkemizde üniversiteden mezun olmuş pek çok fidan artık iş de bulamıyor ![]() ![]() —Bahar gelince bir ağızdan şarkılar söyler kuşlar ![]() ![]() —Bugün gökten inciler yağıyordu ![]() ![]() —Galatasaray,Fenerbahçe kalesine gol yağdırdı ![]() ![]() —Genç adamın sözleri,kızın yüreğini yakıyordu ![]() ![]() —Sanat,hür bir ortamda boy atar ![]() ![]() —Kurban olam,kurban olam, Beşikte yatan kuzuya ![]() ![]() 3) KİNAYE Bir sözü hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanmaktır ![]() Uyarı:Kinayede daha çok mecaz anlam kastedilir ![]() —Mum dibine ışık vermez ![]() —Hamama giren terler ![]() —Taşıma su ile değirmen dönmez ![]() —Yuvarlanan taş yosun tutmaz ![]() —Ateş düştüğü yeri yakar ![]() —Yaptığı hatayı anlayınca yüzü kızardı ![]() 4) MECAZ-I MÜRSEL(AD AKTARMASI) Benzetme amaç güdülmeden bir sözün ilgili olduğu başka bir söz yerine kullanılmasıdır ![]() —İşe alınman için dün şirketle görüştüm ![]() —Yarın sınıfı 9/H sınıfı yapacak ![]() —Toplantıya Milliyet gazetesinin güçlü kalemleri de geldi ![]() —Nihatın golüyle tüm stat ayağa kalktı ![]() —O evine çok bağlı bir insandır ![]() —Bu olay üzerine bütün köy ayaklandı ![]() —İstanbul’dan kalkan uçak az önce Adana’ya indi ![]() 5)TEŞHİS(KİŞİLEŞTİRME) İnsan dışındaki canlı cansız varlıklara insan özelliği kazandırmaktır ![]() Her teşhiste aynı zamanda kapalı istiare vardır ![]() —Güzel gitti diye pınar ağladı ![]() —Menekşeler külahını kaldırır ![]() —Bir sarmaşık uyanıyordu uykusunda Geriniyordu bir eski duvarın sıvasında ![]() —Toros dağlarının üstüne, Ay un eledi bütün gece ![]() —O çay ağır akar,yorgun mu bilmem, Mehtabı hasta mı,solgun mu bilmem ![]() —Aheste çek kürekleri mehtap uyanmasın, Eskici dükkanında asma saat, Çelik bir şal atmış omuzlarına ![]() —Yalnızlığın okşadığı kalbime,yağmurlar küskün, En güzel türküyü bir kurşun söyler ![]() —Bu akşam sonbahar ne kadar serin, Geceyi hasretle zaman ![]() 6)İNTAK(KONUŞTURMA) İnsan dışındaki varlıkları konuşturmaktır ![]() ![]() —Deniz ve Mehtap sordular seni: Neredesin? —Maymun şunu anlatmak istemişti fikrince: Boşa gitmez kötüye bir ceza verilince ![]() —Dal bir gün dedi ki tomurcuğuna: İçimde kanayan yara gibisin ![]() —Ey benim sarı tamburam! Sen ne için inilersin? İçim oyuk,derdim büyük Ben onunçün inilerim —Ben ki toz kanatlı bir kelebeğim, Minicik gövdeme yüklü Kaf dağı ![]() —Adam elini uzattı,tam onu koparacağı sırada menekşe: Bana dokunma!diye bağırdı ![]() 7)TECAHÜL-İ ARİF Anlam inceliği oluşturmak için herkesçe bilinen bir gerçeği bilmiyormuş gibi aktarmalıdır ![]() —Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Benim mi Allahım bu çizgili yüz ![]() —Sular mı yandı,neden tunca benziyor mermer? Geç fark ettim taşın sert olduğunu ![]() —Gökyüzünün başka rengi de varmış, Su insanı boğar,ateş yakarmış ![]() —Şu karşıma göğüs geren, Taş bağırlı dağlar mısın? —Saçların dalgalı,boya mı sürdün? Gelmiyorsun artık,bana mı küstün? —İçimde kar donar,buzlar tutuşur, Yağan ateş midir,kar mıdır bilmem ![]() 8)HÜSN-İ TA’LİL Sebebi bilinen bir olayın meydana gelişini,gerçek sebebinin dışında başka,güzel bir nedene bağlamadır ![]() —Gül bahçesi sevgiliden haber geldiği için Süslendi ve güzel kokular süründü ![]() —Yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak ![]() —Senin o gül yüzünü görmek için Sana güneş bakmak için doğuyor ![]() —Benim kaderime ve yalnızlığıma Irmaklar bile ağladı ![]() —Rüzgar gökte bir gezinti, Üşürüz her akşam vakti, Ne sıcak vücutlar gitti, Toprağı ısıtmak için ![]() —Güller kızarır utancından o gonca gül gülünce Sümbül bükülür kıskancından kakül bükülünce ![]() —Bir an önce görülsün diye Akdeniz, Toroslarda ağaçlar hep çocuk kalır ![]() —Toros dağlarının üstüne Ay, un eledi bütün gece ![]() 9) MÜBALAĞA (ABARTMA) Sözün etkisini güçlendirmek için bir şeyi olduğundan daha çok ya da olduğundan daha az göstermektir ![]() —Manda yuva yapmış söğüt dalına, Yavrusunu sinek kapmış ![]() —Alem sele gitti gözüm yaşından ![]() —Bir ah çeksem dağı taşı eritir, Gözüm yaşı değirmeni yürütür ![]() —Bir gün gökyüzüne otursam, Evlerin tavanlarını birer birer açsam ![]() —Sıladan ayrıyım,gözümde yaşlar, Sel olup taşacak bir gün derinden ![]() —Sana olan aşkım dağı taşı eritir, Gözümdeki yaşlardan bir deniz olur ![]() —Ben ki toz kanatlı bir kelebeğim, Minicik gövdeme yüklü Kaf dağı ![]() —Sekizimiz odun çeker, Dokuzumuz ateş yakar Kaz kaldırmış başın bakar Kırk gün oldu ,kaynatırım kaynamaz ![]() —Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem,sığmazsın ![]() —Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır ![]() |
![]() |
![]() |
|