![]() |
Ortaöğretim Başarı Puanı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ortaöğretim Başarı PuanıORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI VE AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANLARI HESAPLAMA YÖNERGESİ Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminde, adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan Ortaöğretim Başarı Puanları iki aşamada hesaplanır ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() A ![]() A ![]() ![]() ![]() A ![]() Okulların Diploma Notu İstatistikleri her okul için, her yıl ayrı ayrı hesaplanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ![]() ![]() N Okuldaki son sınıf öğrencilerinin (öğrenim durumu = 1) sayısı xortDiploma notlarının ortalaması s Diploma notlarının standart sapması xm En küçük diploma notu x1 En büyük diploma notu N1 En büyük diploma notuna sahip aday sayısı m Diploma notların alt sınırı : m = max (xm ,xort - 3s) M1 Diploma notların üst sınırı: M1 = min (x1 ,xort + 3s) + D1 D1 = (N1 – 1) / N * s x2 Varsa, x1 in altında en az 4 adayın sahip olduğu ilk diploma notu (yoksa x2 = x1 , M2 = M1 , x3 = x1 , ve M3 = M1) N2 Varsa x2 notuna sahip aday sayısı (N2 ³ 4 ; x2 yoksa N2 = 0) M2 Varsa x2 ve altındaki notlar için üst sınır: M2 = max[M1, M1 – (x1 – x2) + D2] D2 = (N2– 1) / N * s x3 Varsa, x2 nin altıda en az 8 adayın sahip olduğu ilk diploma notu ( yoksa x3 = x2 ve M3 = M2) N3 Varsa x3 notuna sahip aday sayısı (N3 ³ 8 ; x3 yoksa N3 = 0) M3 Varsa x3 ve altındaki notlar için üst sınır: M3 = max [M2, M1 – (x1 – x3) + D3] D3 = (N3 – 1) / N * s A ![]() ![]() a) Yüzlü not sisteminde 50’nin altındaki diploma notlarını 50 yaparak N, xort ve s değerlerini hesapla ![]() b) Hesaplanan xort ve s değerlerine göre: varsa (xort – 4 s)’dan küçük diploma notlarını (xort – 4 s) sayarak, varsa (xort + 4 s)’dan büyük diploma notlarınıda (xort + 4 s) sayarak xort ve s değerlerini yeniden hesapla ![]() c) xm, x1 , N1 , m , M1 , x2 , N2 , M2 , x3 , N3 , M3 değerlerini hesapla ![]() xm = min (diploma notları) x1 = max (diploma notları) m = max (xm ,xort - 3s) M1 = min (x1 ,xort + 3s) + D1 D1 = (N1–1) / N * s x1’inaltında en az 4 adayın sahip olduğu bir not (x2) varsa N2 : x2 notuna sahip aday sayısı (N2 ³ 4) M2 = max[M1, M1 – (x1 – x2) + D2] D2 = (N2 –1) / N * s yoksa x2 = x1 N2 = 0 M2 = M1 x3 = x1 , N3 = 0 M3 = M1 x2’inaltında en az 8 adayın sahip olduğu bir not (x3) varsa N3 : x3 notuna sahip aday sayısı (N3 ³ 8) M3 = max[M2, M1 – (x1 – x3) + D3] D3 = (N3–1) / N * s yoksa x3 = x2 N3 = 0 M3 = M2 d) Yüzlü not sisteminde50’nin altında olup 50 yapılan diploma notlarını eski değerlerine döndür ![]() A ![]() Her adayın OBP’si adayın diploma notu (x) ile adayın mezun olduğu okulun, adayın mezun olduğu yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak aşağıdaki algoritmaya göre hesaplanır: a) eğer x £ x3 ise M = M3 değilseeğer x £ x2 ise M = M2 değilse M = M1 olarak hesapla ![]() b) OBP = 100 – (M – x) / (M - m) * 50 c) eğer OBP > 100 ise OBP = 100 yapılır d) eğer OBP < 50 ise OBP = 50 yapılır B ![]() B ![]() ![]() B2) Yükseköğretim programlarına yerleştirmede kullanılan YÖSS puanları ile ek puanların hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları kullanılacaktır ![]() B3) Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları hesaplanırken adayın Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile, okulun adayın mezun olduğu yıla ilişkin ÖSS İstatistikleri kullanılacaktır ![]() ![]() B4) Okul ÖSS İstatistiklerinin Hesaplanması Her yıl her okul için Sözel, Sayısal ve Eşit ağırlıklı puan türlerinin her biri için aşağıdaki ÖSS istatistikleri oluşturulur: X : Bir okulun son sınıf düzeyindeki öğrencilerinin ÖSS puanlarının ortalaması ![]() ÖSS puan ortalaması hesaplanırken 2005 ve öncesi için ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY ve ÖSS-EA notları; 2006 ve sonrası için de ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ve ÖSS-EA-1 notları kullanılır ![]() A : Okul ortalamalarının (X lerin) 100 – 200 arası notlara dönüştürülmesi ile elde edilen notlar: A = 100 + 100 * (X – Xmin) / (Xmax – Xmin) Xmax : ÖSS’deki en büyük puan ortalaması Mmin : ÖSS’deki en küçük puan ortalaması Yukarıdaki formüllerin uygulanması ile her okul için Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlıklı olmak üzere üç ÖSS puan ortalaması (A değeri) hesaplanacaktır ![]() B5 ![]() Adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY, AOBP-EA), adayların Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) ile okulların ÖSS İstatistikleri (A değerleri) kullanılarak aşağıdaki formüle göre hesaplanır: Bu formülün kullanılmasıyla her okulda öğrencilerin OBP’leri okulun ortalamasına göre ağırlıklandırılarak yükseltilecek ve AOBP’ler elde edilecektir (AOBP ³ OBP) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ortaöğretim Başarı Puanı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ortaöğretim Başarı PuanıOrtaöğretim nedir? Lise demektir İlk 8 yıllık (zorunlu) okula (ilkokul+ortaokul) ilköğretim, sonraki 4 yıllık bölüme (lise) ise ortaöğretim denir |
![]() |
![]() |
|