Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eski, hakkında, sanatı, yunan

Eski Yunan Sanatı Hakkında

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

MÖXII -MÖVIII yüzyıllar arasında "Yunan Ortaçağı" olarak adlandırılabilecek bir kargaşa dönemi yaşandı MÖ 1150'ye doğru Mykenai yağmalandı ve Dorlar’ın istilası sırasında boyunduruk altına girdi Orta Yunanistan (Aiolisliler ve İonialılar) ve Peloponnesos (Akalar) halkları, istilacılardan kaçarak, adalara ve Anadolu kıyılarına yerleştiler Daha sonra Dorlar da bunları izledi Böylece Anadolu kıyılarında Aiolis, İonia ve Dorîs kuruldu Yunan halkı, istilalardan sonra, Akalarla Dorlar’ın karışmasından ortaya çıktı

Ağırbaşlılıktan taşkınlığa

Geometrik dönemin anıtsallık duygusunun ve anlatım kesinliğinin yerini doğu etkisinde kalan dönemin imgeler cümbüşü alır

Karanlık çağların sonunda Yunan dünyasında gerçek bir sanat rönesansı yaşanır: geometrik üslup özellikle pişmiş toprak kapların süslemesinde yer wwwfrmsinsinet/ almada, kil ve bronz eserlerde de görülür Halkakulplu üçayaklı kazanlar dönemin anlayışını özetler Vazolarda elle çizilmiş

Mykenai motiflerinden pergelle çizilmiş geometrik motiflere geçişi simgeleyen örneklere rastlanır X yy in ağırbaşlılığından sonra, IX ve VIII yy’larda işlenmiş kompozisyonlara geçilir VIII yy aynı zamanda insan ve hayvan motiflerinin de süslemelere büyük ölçüde girdiği dönemdir Mezarların üstüne yerleştirilen amforalar ve iki kulplu kazanlar üzerinde büyük cenaze sahneleri yer alır Ancak MÖ 750 de en parlak noktasına ulaşan bu üslup, motiflerin aşırı tekrarı yüzünden çabuk yozlaşacak ve yerini daha doğal çizgili, canlı figürlere ve Doğu kaynaklı imgelere bırakacaktır Sanatçılar tarafından durmadan yorumlanan bu doğu etkisi, bütün bir VII yy’ a damgasını vurmuştur Ticari ilişki ve alışverişler sayesinde seramik süslemeleri değişiklik geçirir ve her atölye kendine özgü bir Doğu esintisi yaratır

Siyah figürü icat eden Korinthos bitki motifleriyle, süslemeleriyle, frizleri ve yürüyüş halindeki hayvan sürüleriyle ünlüdür Atina yeni çığırlar açarak anıtlara ve anlatıdaki canlılığa ağırlık verir

Bazı kaynaklarda sözü edilen ağaç heykelciliği ortadan kalkmıştır Daidalos üslubunun ağır bastığı küçük çapta bir heykel sanatının ürünü olan kireç taşından wwwfrmsinsinet/ yapılmış heykeller uyumlu orantılarıyla insan şeklini canlandırırken, Mısır özelliklerinden de etkilenmiştir (yüz üçgenini çevreleyen yele gibi saçlar Taştan veya tunçtan yapılan erkek tipi, arkaik kuros’un doğuşunu haber verir Böylece geometrik çağın, kurallara sıkı sıkıya bağlı ağırbaşlılığının yerini Doğu etkisinden gelen taşkınlık alır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com