10-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Büyük Birleştirme Ve Uzak Ölçekler
Büyük birleştirme ve uzak ölçekler
Fizik hakkında hatırlanan en önemli şeylerden biri uzaklık ve enerji ölçeğine bağlı olarak doğanın farklı görünümde olmasıdır Planck sabiti ve ışık hızı gibi fiziksel sabitler; gerçekte değişmeye başlayan gözlemlenebilir fiziği, ve matematiksel fizik denilen farklı bir tanımlama yolunu, enerji yada büyüklük bakımından bize söyleyen değerlere sahiptir
A) ÖZEL GÖRELİLİK
Fiziksel sabitlere ilk örnek ışığın hızının boşlukta c=3x108 m/s olmasıdır Bir fiziksel sistemde, ki orada tüm hızlar, ışık hızından çok çok yavaş hareket eden maddeler sistemi, genellikle klasik Newton fiziği ile çok iyi bir şekilde tanımlanabilir Sitemde biraz önemli olan hız ışık hızına yaklaşmaya başladığında, Newton tanımlaması son derece uygunsuz kalır, ve sistem bu durumda Einstein’in özel görelilik teorisinin matematiği kullanılarak, tamamen göreli terimlerle tanımlanmalıdır
B) KUANTUM FİZİK
20 yüzyılda açığa çıkan en önemli sabitlerden biri Planck sabitidir, h=6,62x10-34 kg m2/s Bu sabit, klasik fiziğin anlamını yitirdiği, bir kuantum tanımlamanın gerekli olduğu, uzaklık yada momentum ölçeği hakkında bize bilgi sunar Planck sabiti, de Broglie dalga boyu formunda, bir fiziksel nesne içinde kuantum fiziğinin dalga/parçacık ikilemin ölçülebilir olduğunu bize söyler P momentumlu bir parçacığın de Broglie dalga boyu l=h/p dir Kuantum dalga parçacık ikileminde (duality), nesnenin p momentumunun büyüklüğü onun de Broglie dalga boyundan daha küçük ise, o zaman kuantum dalga girişimi yeteri kadar ölçülebilir olur, öyle ki klasik fizik bu nesnenin davranışını iyi bir şekilde tanımlamayı başaramaz
Planck sabiti son derece küçük bir sayıdır Örneğin; hedefine doğru hareket eden bir top mermisine ya da füzeye eşlik eden “de Broglie dalga boyu” oldukça küçük olur Bu durumda mermi parçacık olarak tanımlanır Ancak bu atomik boyutta bir hareket olsaydı o zaman dalga+parçacık olarak tanımlanırdı (kuantum mekaniği)
|
|
|