10-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Temel Parçacıklar Fiziği Hakkında
Temel parçacıklar fiziği hakkında
Temel parçacık fiziğinde, elektromanyetizma, güçlü ve zayıf nükleer kuvvetler kuantum mekaniği ve göreliliğin bir kombinasyonu olan, “göreli kuantum alan teorisi” ile tanımlanır Bu üç kuvveti karşılaştırmak için önemli sayılara, ilgili kuvvetin yoğunluğunu ölçen boyutta, etkileşme sabitleri denir Elektromanyetizma için, etkileşim sabitine “ince yapı sabiti a denir; ve bu Planck sabiti , ışık hızı ve elektron yükünün bileşiminden oluşur
aEM=2pe2/(hc)=1/137 Bu sabit, birimsiz bir sabittir Yani bu boyutsuz bağlanma sabiti anlamındadır Işık hızı ve elektron yükü ile Planck sabitinin birleşimi, kuantum göreli elektromanyetizma fiziğini bize anlatan bu birleşme sabiti aracılığıyladır, yani; o, aynı zamanda fizik için her ikisi de önemli olan kuantum mekaniği ve özel görelilik, uzak ölçeklerde elektromanyetizma hakkında bize bir şeyler anlatır Kuvvetli ve zayıf nükleer etkileşmeler için boyutsuz birleşme sabitleri de vardır Onların bağıl şiddet ve etki mesafeleri aşağıdaki tabloda karşılaştırılıyor
|
|
|