Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çeşitleri, mutasyon, sebepleri

Mutasyon Nedir Çeşitleri Ve Sebepleri

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mutasyon Nedir Çeşitleri Ve Sebepleri

Mutasyon Nedir Çeşitleri ve Sebepleri

Mutasyon, bireyde canlı hücresinin çekirdeğinde bulunan ve kalıtsal özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlayan DNA molekülünün; radyasyon, X ışını,ultraviyole, ani sıcaklık değişimleri ve kimyasallar sonucunda bozulmaya uğramasıdır

Mutasyonlar, genetik bilgiyi taşıyan DNA molekülünde, kopmalara, yer değiştirmelere sebep olur ve bu çoğu zaman yüksek tahribatlarla sonuçlanır Bu durumda canlının protein veya enzim yapısı ve beraberinde metabolizması değişir Genlerde meydana gelen bu değişmelere ‘mutasyon’ denirken, mutasyona neden olan maddelere ‘mutajen maddeler’, mutasyona uğramış gene de ‘mutant gen’ denir

Canlının vücut hücrelerinde gerçekleşen mutasyonlar sadece o canlıyı etkilerken, üreme hücrelerindeki mutasyonlar gelecek nesillere de aktarılmaktadır

DNA’nın Yapısı Ve Meydana Gelen Mutasyonlar

DNA, hücrenin yönetici molekülüdür ve yapısında kalıtsal özelliklerimize etki eden genler bulunur Kalıtsal bilgilerimiz bu genler tarafından taşınır Ayrıca beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerini de yönetmektedir

DNA’nın temel yapı birimleri nükleotitlerdir Bir nükleotidin yapısında bulunan birimler; fosfat, seker ve organik bazdır Organik bazlar adenin (A), timin (T), sitozin (C) ve guanin(G)’dir DNA’daki bilgiler bu dört ayrı nükleotidin özel ve anlamlı bir sıra içinde dizilmesi ile oluşurlar DNA molekülünün kendisini eşlerken hata oluşturması ile bu sıralamada karışıklık meydana gelir ve o yapı tamamen bozulur Bu da farklı genetik özelliklerin ortaya çıkmasına sebep olabilir

Mutasyonun en önemli etkilerinden biri, bir sonraki nesile farklı genetik özellikler aktarılmasına neden olmasıdır Eşey(üreme) hücresi mutasyonları kalıtsal olan ve bir sonraki nesillere aktarılan mutasyonlardır Canlıda farklı fiziksel özelliklerin oluşumuna sebep olmaktadırlar

Mutasyonlar, kromozom mutasyonları ve nokta(gen) mutasyonları olarak ikiye ayrılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com