Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hawking, kimdir

Hawking Kimdir

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hawking Kimdir

Hawking kimdir

1942: Stephen Hawking Oxford’da doğdu; babası tropikal tıp araştırmacısı, annesi de bir doktor kızıydı

1959: Onun doktor olmasını isteyen babasının hoşuna gitmek için Oxford’da doğal bilimler öğrenimine başlar Bu arada, hareketlerinde de yavaş yavaş bir bozulma ortaya çıkar

1963: Nihayet matematik ve teorik fiziğe odaklanmaya başlamışken, doktorlar amyotrofik lateral skleroz tanısı koyar ve iki yıllık ömrü kaldığını söylerler

1965: Çok zor günler geçirse de ilk eşi Jane sayesinde toparlanmayı başarır; Cambridge Caius College’de araştırmacı olarak çalışmaya başlar Konuşması bozulmaktadır

1970: İngiliz Roger Penrose’la "Penrose-Hawking özgünlük teoremi"ni ortaya koyar; buna göre, genel rölativite zorunlu olarak "özgünlükler"i de beraberinde getirmektedir; bir başka deyişle, bu noktalarda yerçekimi uzay ve zamanı o kadar deforme eder ki bunlar tanımlanamaz hale gelir; yani kara delikler ortaya çıkar

1974: Cambridge Üniversitesi’nden uygulamalı matematik ve teorik fizik bölümüne geldikten bir yıl sonra kara deliklerin o kadar da kara olmadıklarını belirler; bunlar ışınım yayıyorlardır Kariyerinin en önemli bu keşfi ilk kez yerçekimi, kuantum mekaniği ve termodinamiğin bir araya getirilmesini sağlar Stephen artık ne tek başına yemek yiyebilmekte ne de yerinden kalkabilmektedir

1979: Hawking, 1669 ila 1701 yılları arasında Newton’a layık görülen bir konum olan, Cambridge Üniversitesi, matematik bölümünde Lucasian profesörü olur Bu profesörlük kürsüsü 1663 yılında parlamento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştur Ünü artık dar bilim çevresinin dışına taşmıştır

1983: Amerikalı James Hartle’la beraber, sınırsız bir evren hipotezini geliştirir; bu hipoteze göre, ilk başta bir tür açık bir küre olan, zaman ve uzayın boyutlarının iç içe geçtiği bir Evren söz konusudur Evren’i kimin yarattığı ya da Big Bang’den önce neler olduğu sorusu gereksizdir; Big Bang kürenin güney kutbu olarak tanımlanabilir ve zamanın da bu güney kutbundan uzaklaştıkça uzayın diğer boyutlarından doğmuş olduğu varsayılabilir

1988: Zamanın Kısa Tarihi’ni yayımlar Evren’le ilgili bilimsel veriler, zaman içinde yolculuk eden kara delikler hakkında herkesin anlayabileceği bilgiler sunan kitap ilk kez aynı türdeki kitaplardan farklı olarak çok geniş kitlelere ulaşır Tüm dünyada hemen best - seller olur

1993: Kendisinin bile beklemediği derecede bir ilgiye karşılaşan Zamanın Kısa Tarihi’nin ardından otobiyografik olduğu kadar bilimsel ya da felsefi konuları da ele alan bir dizi denemeden oluşan Kara Delikler ve Bebek Evrenler’i yayımlar

2001: Yine büyük bir ilgi gören Ceviz Kabuğundaki Evren başlıklı kitabında, teorik fizikteki yeni gelişmeleri ele alır

2004: 2003 yılı sonunda zatürree nedeniyle aylarca hastanede kalır Temmuzda medya önüne çıkıp bilimsel bir bahsi kaybettiğini açıklar: Düşündüğünün aksine, kara deliğe düşen nesnelerle bağlantılı bilgi kaybolmamaktadır Bu da zaman içindeki ya da başka evrenlere doğru yolculukları mahkum ederken, kuantum mekaniği yasalarını da daha fazla saygı göstermektedir Stephen ve Fransız öğrencisi Christophe Galfard halen bu fikrin matematiğini göstermeye çalışıyorlar

2005: Hawking’in yapımı için gerekli fonların bulunmasını sağladığı, Cambridge Üniversitesi’ndeki matematik bölümünün yeni binaları haziran ayında Kraliçe Elizabeth tarafından açıldı Ekim sonunda ise Zamanın Kısa Tarihi’nin daha basitleştirilmiş bir şekli olan Zamanın Güzel Tarihi yayımlandı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com