Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
noktaları, püf

Püf Noktaları

Eski 07-22-2007   #1
puslu
Icon4

Püf Noktaları



DOMATES SOYARKEN
Domatesi kaynar suya daldırıp bıçağın tersini üstünde ağır ağır gezdirirseniz kabuğu kolayca soyulur

HAMUR AÇERKEN
Hamur açarken kirlenen mutfak tezgahları, üstüne tuz serpilip nemli bir bezle silindiğinde daha kolay temizlenir

BAŞAMEL SOS HAZIRLARKEN
Ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı ya da nane atılan beşamel sosun lezzeti güzelleşir

PUDİNG YAPARKEN
Puding soğurken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, daha sıcakken üzerine toz şeker serpebilirsiniz

JÖLE YAPARKEN
Jöle yaptığınız kabı soğuk suyla yıkayıp içine ince bir tabaka bitkisel yağ sürüldüğü takdirde, jöleyi kalıptan çıkarmak kolaylaşır Kalıp sıcakken etrafına ıslak havlu sararak 1-2 dakika bekletmek de iyi bir çözümdür

PORTAKAL SIKARKEN
Portakalın suyunu iyice çıkarmak için sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletin

SOĞAN SOYARKEN
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı su dolu bir tasın içinde soyun

DONDURULMUŞ GIDALAR ÇÖZÜLÜRKEN
Dondurulmuş gıdalar çözülürken sıcak ortamda bulundurulmamalı Bakteri ve mikrop üremesine neden olacak bu uygulama yerine, buzdolabının en alt rafında kendi kendine çözdürmeye bırakmak daha doğru olur

MAYONEZ HAZIRLARKEN
Mayonez hazırlarken sos kesilirse bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırparak yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin

BAYAT EKMEKLER
Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra soğutarak bir kavanoza koyup çorbalarıda kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz Robottan geçirip galeta unu gibi tüketmek de mümkündür Ayrıca Bayatlamış ekmeklere yeniden tazelik kazandırmak için üzerlerine su serperek bir folyo kağıt içinde 5-10 dakika fırınlamak yeterlidir

LAHANANIN KÖTÜ KOKUSU
Lahananın pişme suyuna elma kabuğu katarsanız kötü koku hemen yok olur

MISIR HAŞLARKEN
Mısır haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın Yıkadıktan sonra mısır kabuklarını da koyabilirsiniz

PATATES PÜRESİ YAPARKEN
Patates pürenize değişik bir koku vermek için içine bir miktar hindistan cevizi atabilirsiniz

PATLICAN PİŞİRİRKEN
Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır

TAZE PATATES SOYARKEN
Evet yaz aylarındayız ve taze patatesler, pazar ve manavlarda yerlerini aldılar Kızartması, salatası kısacası her şeyi bir başka lezzetli olan taze patatesin ince bir kabuğu olduğu için, bunu soymak pek çoğumuza zor gelir Fakat patatesleri yıkarken bir bulaşık teli ile ovarsanız, kabuklarını da daha kolay soyabilirsiniz

LİMON SUYU
Siz de “nerede o eski limonlar!” diyenlerden misiniz? Artık şöyle bol sulu limon bulmak çok zor değil mi? Eğer limonu kullanmadan önce 1 dakika kadar sıcak fırında bekletirseniz, suyundan daha fazla faydalanabilirsiniz Bir diğer önerimiz de, limonu sert bir zeminde yuvarlayarak kesmeniz

HAMURUNUZ KURUMASIN
Bazı hamurişlerinde kullanılan hamurları bir süre dinlendirmek gerekir Eğer hamuru ağzı açık bir şekilde bekletirseniz, üzeri kabuk tutar ve kurur Bunun için bekletme süresi boyunca, üzerini nemli bir bezle örtmeye özen göstermelisiniz!
KEK YAPARKEN
Kekin çökmemesi için, fırına koymadan önce hamuru kalıba döküp 20 dakika kadar dinlendirmek yararlı olur

ETİN LEZZETİ
Izgara yaptığınız ya da kavurduğunuz etlerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız işte size çok pratik bir yöntem: Etleri, 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımı ile ovun 10-12 saat kadar buzdolabında bekletip, daha sonra pişirin

SEBZELERİN VİTAMİNİ
Sebzelerin pişerken vitaminlerini kaybetmemesi, sağlıklı beslenmek için çok gereklidir Bunun için sebzeleri yıkadıktan sonra suda bırakmamak, az miktarda tuzlu suda kısa süre pişirmek gereklidir Ayrıca unutmamalısınız ki, en iyi pişirme şekli buharda pişirmek Sebzeleri uzun süre pişirmekten ise mutlaka kaçınmalısınız

BALIK TAZE Mİ?
Balık alırken tazesini seçmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Taze balığın gözleri parlak ve dışarı çıkık olur Pulları parlak ve gövdesine sıkıca yapışıktır Solungaçları ise kırmızı ya da pembedir Eğer balığı alıp eve getirdikten sonra tereddütleriniz varsa, soğuk su dolu bir kaba koyun Balık hemen dibe çöküyorsa taze demektir

YUMURTA KESERKEN
Yumurta salatası yaparken, yumurtaları parçalamadan kesemiyorsanız, kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suya koyup ıslatın Yumurtaları ıslak bıçakla kesin

SOSLU MAKARNAYI ISITIRKEN
Özene bezene hazırladığınız makarna sosunu ısıtırken zorlanabilirsiniz Mesela tencerenin dibi tutabilir ya da alt tarafı ısınıp üst kısmı soğuk kalabilir Oysa ki makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içine koyup (benmari usulü), bir süre ocakta bekletirseniz, bu sorundan kurtulmuş olursunuz

PATATESLERİNİZ FİLİZLENMESİN
Hemen hemen her yemeğe giren patates, sürekli elimizin altında olan sebzelerden biridir Fakat bir de o filizlenmesi yok mu! Bunu önlemek için, patatesi kuru ve serin bir yerde saklamalısınız Ayrıca patates torbasına atacağınız 1 adet elma da, yine filizlenmeyi uzun süre geciktirecektir

SARMISAĞA ZEYTİNYAĞI KORUMASI
Sarmısağa ihtiyacınız olduğu anlarda kabuğunu ayıklamaktan sıkılıyorsanız, fazla miktarda sarmısağı bir seferde soyun Sonra da zeytinyağı dolu bir kavonoza atıp, burada saklayın Bu şekilde hem uzun süre muhafaza etmiş hem de içinde bulunduğu yağla yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet kazandırmış olursunuz

PEYNİRİ NASIL RENDELEYELİM
Özellikle makarna ve hamurişlerine çok yakışan peyniri kolayca rendelemek için, buzluğa koyup burada 15 dakika bekletin Bu işlemin ardından rendelemek de oldukça kolaylaşacaktır

MANTARLARINIZ KARARMASIN
Mantarla yemek hazırlarken, doğrandığı anda hemen kararması en büyük problemdir Oysa ki mantarları tuzlu ve limonlu suda 5 dakika bekletip daha sonra pişirirseniz, böyle bir sorun kalmaz Ayrıca mantarları muhafaza ederken kese kağıdında ve buzdolabında saklayın Plastik torbalardan ise uzak durun çünkü yapış yapış olur

MAYDANOZ
Maydanoz, yemeklere farklı bir aroma ve özel bir lezzet katar Fakat maydanozu, yemeği ateşten almadan önce katmaya dikkat edin Çünkü pişmiş maydanoz hem acımsı bir tat kazanır hem de vitaminini kaybeder

YAĞ SIÇRAMASIN
Kızartma yaparken yağın sıçraması hem cildinize zarar verebilir hem de etrafa Eğer kızartma yapacağınız sıvıyağın içine bir tutam tuz katarsanız, yağın tavanın dışına çıkmasını da önlemiş olursunuz! Ayrıca kurutulmuş limon kabuklarını isli ve yağlı mutfak eşyalarını ovarken kullanabilirsiniz

SALÇAYA HAVUÇ TAKVİYESİ
Salçanızın çok ekşi olduğundan şikayet ediyorsanız, kavanozun içine 1 adet havuç rendeleyin Hem ekşiliği alacak, hem de içine farklı bir aroma katacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.