Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hazırlığı, hititlerin, karşı, mısıra, savaş

Hititlerin Mısır'a Karşı Savaş Hazırlığı

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mısır'a Karşı Savaş Hazırlığı

Muvatalli , Mısır sorunu ile güvenlik içinde uğraşabilmek için , başkenti Hattuşa'dan alıp Adana bölgesindeki Dattaşşa kentine aktardı Hattuşa artık başkent olmaktan çıkmıştı; çünkü Muvatalli tanrı heykellerini de Dattaşa'ya götürmüştü Zaten Hattuşili , kesin olarak Muvatalli'nin Dattaşa'yı başkent yaptığını söylemektedir Öyle anlaşılıyor ki Muvatalli , kardeşi Hattuşili'ye rağmen Kaşgaların , kendisi Mısır savaşı ile uğraşırken Hattuşa'yı ele geçirebileceklerinden korkuyordu wwwfrmsinsinet/ Bu nedenle Hattuşa Kaşgaların eline geçerse , tanrı heykellerinin götürülmemeleri için onları da beraberinde Dattaşşa'ya götürdü Muvatalli'nin başkenti güneye aktarmış olması çok yerinde bir tutumdu besbelli Böylece Luvi Bölgesi de güven altına alınmış , ayrıca büyük çaba için güçlü bir ortak kazanılmış bulunuyordu

Mısır'la savaş II Ramses'in beşinci krallık yılında , yani M Ö 1286 tarihinde yapıldı Hitit kaynakları savaş hakkında hiçbir bilgi vermemektedir Buna karşılık çok iyi korunmuş olan Ramasseum , Karnak , Luxor ve Abydos gibi Mısır tapınaklarının duvarlarında bu savaş , yazı ve resimlerle ayrıntılı bir biçimde anlatılmaktadır Bu karşılaşma , tarihin o güne değin en büyük silahlı çatışması , bir bakıma döneminin dünya savaşı idi

Federatif bir devlet biçiminde örgütlenmiş olan Hitit Büyük Krallığı kendisine antlaşmalarla bağlı bütün krallıkların ve beyliklerin bu savaşa katılmalarını sağlayabilmişti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com