|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ders, kuramlar, notlarıçağdaş, pedagoji, sistem, yaklaşımları |
![]() |
Pedagoji Ders Notları-Çağdaş Kuramlar,Sistem Yaklaşımları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pedagoji Ders Notları-Çağdaş Kuramlar,Sistem YaklaşımlarıSistem Yaklaşımları: Claude Shannon – Warren Weaver’in İnformasyon (İletim) Teorisi: Bu bilim adamlarının öncülüğünde yapılan çalışmalar, telefon, telgraf ve radyo gibi araçlarla iletişim sürecini incelemişlerdir ![]() ![]() İletişim sürecini beş ögeye ayırmışlardır ![]() KAYNAK- VERİCİ (mesaj) – KANAL- ALICI- AMAÇ (geribildirim, dönüt) Norbert Wiener’in Sibernetik Teorisi: Canlı ve cansız sistemlerin iletişim ve kontrol süreçlerini inceleyen bu alan özellikle büyük işletmelerde, otomatik kontrol sistemleri geliştirme çabalarına yol açmıştır ![]() Sebernitiğin örgüt ve yönetim açısından iki önemli yararı vardır: 1- En değişik sistem türlerini bile tanımlamak için tek bir kavramlar dizisinin kullanılmasıdır ![]() 2- Karmaşık niteliği ihmal etmeyecek kadar önemli olan sistemlerin, bilimsel olarak incelenmesi için uygun bir yöntem olmasıdır ![]() Daniel Katz – Robert Kahn’ın Açık Sistem Teorisi: Yaşayan bir organizmanın, örgüt ve bütünlük nitelikleri ona bir sistem niteliği kazandırır ![]() ![]() ![]() Açık Sistemin Özellikleri: · Çevreden enerji alırlar, · Aldıkları enerjiyi çeşitli biçimlere dönüştürürler, · Dönüştürülen enerjiyi çevreye çıktı olarak verirler · Dönüştürme süreci dairesel bir döngüdür ![]() · Negatif entropi vardır ![]() ![]() · Bu sistemlerde bilgi kontrol mekanizması vardır ![]() · Farklı roller ve uzmanlaşma vardır ![]() · Sistemler genellikle farklı araçlar kullansalar bile aynı sonuca ulaşabilirler (eşit sonuç) ![]() ![]() ÇAĞDAŞ KURAMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: Olumlu Yönleri: Örgüt bağımlı değişkenler olarak kabul edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz Yönleri: Bilginin gerektiği zaman ve çabuklukla bulunması bir problemdir ![]() ÇAĞDAŞ KURAMLARIN EĞİTİM YÖNETİMİNE ETKİLERİ: Eğitim kurumları açık toplumsal bir sistem olarak incelenmeye başlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sistem Yaklaşımları: Claude Shannon – Warren Weaver’in İnformasyon (İletim) Teorisi: Bu bilim adamlarının öncülüğünde yapılan çalışmalar, telefon, telgraf ve radyo gibi araçlarla iletişim sürecini incelemişlerdir ![]() ![]() İletişim sürecini beş ögeye ayırmışlardır ![]() KAYNAK- VERİCİ (mesaj) – KANAL- ALICI- AMAÇ (geribildirim, dönüt) Norbert Wiener’in Sibernetik Teorisi: Canlı ve cansız sistemlerin iletişim ve kontrol süreçlerini inceleyen bu alan özellikle büyük işletmelerde, otomatik kontrol sistemleri geliştirme çabalarına yol açmıştır ![]() Sebernitiğin örgüt ve yönetim açısından iki önemli yararı vardır: 1- En değişik sistem türlerini bile tanımlamak için tek bir kavramlar dizisinin kullanılmasıdır ![]() 2- Karmaşık niteliği ihmal etmeyecek kadar önemli olan sistemlerin, bilimsel olarak incelenmesi için uygun bir yöntem olmasıdır ![]() Daniel Katz – Robert Kahn’ın Açık Sistem Teorisi: Yaşayan bir organizmanın, örgüt ve bütünlük nitelikleri ona bir sistem niteliği kazandırır ![]() ![]() ![]() Açık Sistemin Özellikleri: · Çevreden enerji alırlar, · Aldıkları enerjiyi çeşitli biçimlere dönüştürürler, · Dönüştürülen enerjiyi çevreye çıktı olarak verirler · Dönüştürme süreci dairesel bir döngüdür ![]() · Negatif entropi vardır ![]() ![]() · Bu sistemlerde bilgi kontrol mekanizması vardır ![]() · Farklı roller ve uzmanlaşma vardır ![]() · Sistemler genellikle farklı araçlar kullansalar bile aynı sonuca ulaşabilirler (eşit sonuç) ![]() ![]() ÇAĞDAŞ KURAMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: Olumlu Yönleri: Örgüt bağımlı değişkenler olarak kabul edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz Yönleri: Bilginin gerektiği zaman ve çabuklukla bulunması bir problemdir ![]() ÇAĞDAŞ KURAMLARIN EĞİTİM YÖNETİMİNE ETKİLERİ: Eğitim kurumları açık toplumsal bir sistem olarak incelenmeye başlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|