Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
elementi, titanyum

Titanyum Elementi

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Titanyum Elementi

Titanyum Elementi

titanyumun özellikleri - titanyum nerelerde kullanılır - titanyum kullanım alanları

Sembol: Ti

Atom numarası: 22

Atom ağırlığı: 47867 g/mol

Oda koşullarında (25°C 298 K): Gümüşümsü katı

Metal

d-blok elementi

Titanyum metali ilk olarak 1791 yılında William Gregor tarafından bulunmuştur

Titanyum metali hemen hemen bütün silikat taşlarında (TiO2), ilmenit(FeTiO3) mineralinde ve boksitte bulunur

Saf titanyum eldesi TiCl4 bileşiğinin magnezyum ile indirgenmesi sonucunda elde edilir

TiCl4 + 2Mg (1100°C) à 2MgCl2 + Ti

Diğer bir saf titanyum eldesi ise titan halojenürlerinin inert gaz atmosferinde elektrolizi ile gerçekleşir

Kullanım Alanları

TiO2 bileşiği boya, kağıt, plastik üretiminde beyaz renk pigmenti ve dolgu pigmenti olarak,

Titanyum metali darbelere ve aşınmaya karşı sert çelik alaşımlarında,

TiCl4 bileşiği butadin ve stiren gibi bileşiklerin polimerizasyonunda katalizör olarak ve camların renklendirilmesinde,

Çelikten daha dayanıklı fakat %45 daha hafif olması nedeniyle bir çok cihazın üretiminde

Dayanıklılığı ve asitlere karşı direnci nedeniyle çeşitli alaşımların bileşiminde,

Deniz suyunun aşındırıcı özelliğine karşı dirençli olması nedeniyle deniz

suyunun tatlı suya dönüştürüldüğü işletmelerde ve deniz araçlarının denizle

temas eden yüzeylerinin kaplanmasında,

Kızıl ötesi ışığı yansıtma özelliğine sahip olması nedeniyle bazı boyaların yapımında kullanılmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com