Yapay Turan Dili (Turan Tili) Hakkında Bilgi |
10-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yapay Turan Dili (Turan Tili) Hakkında BilgiYapay Turan Dili (Turan Tili) Tamamen Öztürkçe olmasından yanayım Rusça,Çince,Arapça,Farsça olmasını istemiyorum Esinlenme Dilleri:Türkçe,Kazakça,Azerice,Türkmence,Özbe kçe,K ırgızca,Uygurca,Yakutça ve Tatarca Şimdi Başlıyorum Alfabe A, B, C, Ç, D, E, F, Q, Ğ, , X, I, İ ,J, K, L, M,N , Ñ, O, Ö, P, R, , S, Ş, T, U, Ü, W, Y, Z Özneler Men Sen Al Biz Siz Aldar Aitlik Zamirleri Benim-Menim Senin-Sening Onun-Alıng Bizim-Bizim Sizin-Sizing Onların-Aldarıng İsmin Halleri Yalın Hali:Eki yok Belirtme Hali:-i Yönelme Hali:-ge,ga Bulunma Hali:de,da,te,ta Ayrılma Hali:den,dan,ten,tan Soru Eki:Mı,mi,mu,mü:Bı Master eki:u,wu Olumsuzluk eki:ma'dırİsim soylu fiillerde değil anlamı veren ''amastır''Geniş Zamanın maz'ı ise ''pan'' olur ZAMANLAR 1)Görülen Geçmiş Zaman:Eki Türkçe'de dı,di,du,dü Turan Türkçe'nde di'dir Örnek: Ben yapmadım - Men japmadim Sen gördün - Sen körding O gelmedi - Al kelmadi Bize tekrardan sev dedi - Bizge sangattan süy didi Siz bağırdınız - Siz böürdingiz Onlar götürdüler mi? - Aldar apardıdar bı? 2)Duyulan Geçmiş Zaman:Türkçe'deki eki mış,miş,muş,müştürTuran Türkçe'sinde ise gan,gendir Örnek: Ben ölmüşüm - Men ölgenem Sen oturmuş musun?- Sen otırgan bısan? O, babasının yıl dönümünde mevlüt okutmuş - Al, atasınıng başogında sagut okıtgan Biz Tatarmışız - Biz Tatar amasbız Siz günah işlememişsiniz- Siz yazuk kılmagansız Onlar hep seni düşünmüşler - Aldar ep sengi öygender 3)Şimdiki Zaman:Türkçe'deki eki -yor'durTuran Türkçe'sinde türlü şimdiki zaman vardır a)Şu anda olan Şimdiki Zaman:Eki e , a'dır, Ben mi taşıyorum? - Men bi köşeremen? Sen yok oluyorsun - Sen çertilesen O yoruyor - Al argut Biz zayıflamıyoruz - Biz kevirmeybiz Siz kaçıyorsunuz - Siz barayasız Çocuklar okulda dilimizi Latin alfabesi ile yazıyor- Baladar surguulda tilibizi Latin soormaasınan jazat b)Devam etmekte olan Şimdi Zaman:Türkçe'de makte,-mekte'ye karşılık gelirTuran Türkçesinde uda,ude'dir Örnek: Ben ulumaktayım:Men börleyudeman O taşlamamakta:Al daşlamayude Biz mahvolmaktayız:Biz artayudebız Öğrenciler okula gitmekteler:Öörenikçider surguulga barudalar 4)Geniş Zaman:Türkçeki eki -ar,er'dirTuran Türkçesi'nde eli ar'dırOlumsuz yaparken daralır mı olur zamanla birkeşir mır olur Örnek: Ben rica ederim:Men ötünarman Sen kötüleşirsin en yunçarsan O çocuk geceleri ağlar:Al oğo tünneri ıtar Biz kuvvetlenmeyiz:Biz tovramırbız Siz parlar mısınız? iz bodar bısız? Onlar vurulurlar:Aldar urulardar 5)Gelecek Zaman:Türkçe'de -acak-ecektirTuran Türkçesinde adi,edi'dir Örnek: Ben aramayacağım - Men irtmeyedim Sen aldatacak mısın?-Sen aruyadi bısan? O kitap masanın üzerinde duracak-Al kinek örötüng üzre turadi Biz izah etmeyeceğiz-Biz aymayadık Siz doğurmayacaksınız-Siz togırmayadısız Onlar gidecekler-Aldar baradilar AİLE ADLARI Dede:Ava Nine:Avay Baba:Ata Anne:Ana Kardeş:Gardaş Kız Kardeş:Abay Erkek Kardeş:Ubay Hala:Apay Amca:Agay Dayı:Tayka Yenge:Yinge Damat:Küyey Gelin:Kelin Enişteiznay Teyze:Atay Dünür:Udagay SAYILAR 0-Birön 1-Bir 2-Eki 3-Üş 4-Tört 5-Beş 6-Oltı 7-Jedi 8-Sekkiz 9-Togguz 10-on RENKLER Kırmızı:Al Beyaz:Ag Yeşil:Jaşıl Mavi:Kök Sarı arı Siyah:Gara Mor:Yipgin Turuncu:Köksarı Kahverengi:Küren Ela:Ala Lacivert:Garakök Bordo:Kupual Pembe:Gızgılt Tanışma Cümleleri Selam:Ekii Evet:Ooba Hayır:Joh Lütfen:Ötüniç Nasılsınız?:Kaydasız? Teşekkür ederim:Şötürkılam İyiyim,kötüyüm:Yakşıyam,yamanam Nereden geliyorsunuz?:Nirden kelesiz? ya da Kaydan kelesiz? Kırgızistan'dan:Gırğızistandan Türkçe konuşuyor musunuz?:Türkşe danışayır bısız? Tamam:Tüket Telefon numaranız nedir?anışlıg süyütüngüz ne? İsminiz Nedir?:Atıngız ne? Tanıştığıma memnun oldum:Taanışganbızga kurast boldim Tuvalet Nerede?:Ötiş kayda? Görüşürüz:Körişarbız AYLAR Ocak:Birenşiay Şubat:Ekenşiay Mart:Üşenşiay Nisan:Törtenşiay Mayıs:Beşenşiay Haziran:Oltenşiay Temmuz:Jeddenşiay Ağustos ekkizenşiay Eylül:Togguzenşiay Ekim:Onenşiay Kasım:Onbirenşiay Aralık:Onekenşi GÜnler Pazartesi:Birkun Salı:Ekikun Çarşamba:Üşkun Perşembe:Törtkun Cuma:Kutkun Cumartesi:Oltıkun Pazar:Jeddikun Not:KUTKUN yani Cuma günü kutsal gün demektirKut kutsal demek Mevsimler İlkbahar:Köktem Yaz:Jay Sonbahar:Küz Kış:Gış Turanca Örnek Cümleler Adıgool işun akça töölme,akçanga jazık bolar(Adıgool için para ödeme,parana yazık olur) Salbakay anasıngı çong sevet(Salbakay anasını çok seviyor) Kene kunnardan bir kun Çüsükeyge aytam(Yine günlerden bir gün Çüsükeye söylüyorum) Ava em avay ölende barça oguşum tagıldı(Dedem ve ninem ölünce bütün soyum dağıldı) Altunay Ekenşiayıng Onungta tugan(Altunay ikinci ayın onunda doğmuş) Sen Dozuraşga uyung otagıng yansın didin(Sen Dozuraşa evin ocağın yansın dedin) Yingemi köredi biyem?(Yengemi görecek miyim?) Tarihte Türk atınan gurulgan birenşi Türk atayırt Köktürk Atayırtı(Tarihte Türk adıyla kurulan ilk Türk devleti Göktürk Devleti) Kökey Türkmenistanga bargan birok(amma) Bişkeği körmegen(Kökey Türkmenistan'a gitmiş ama Bişkek'i körmemiş) Türk Ajunungung ganı deli akat(Türk Dünyasının kanı deli akıyor) Atamga bukun aytadım men al gızı süyem(Babama bugün söyleyeceğim ben o kızı seviyorum) Tag tagga kavuşmas gişi gişige kavuşar(Dağ dağa kavuşmaz,insan insana kavuşur) Atayırttarıng başşaarnarıngı sat kılgan(Ülkelerin başkentlerini ezberlemiş) |
Yapay Turan Dili (Turan Tili) Hakkında Bilgi |
10-20-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yapay Turan Dili (Turan Tili) Hakkında BilgiÇok teşekkür ediyorum yayınladığınız içinde ben aldığım fikirler doğrultusunda değiştirdim biraz yenisini koyarsanız sevinirim |
|