Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bozkır, etkisi, kültürü

Bozkır Kültürü Ve Etkisi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bozkır Kültürü Ve Etkisi

Türk tarihinin ilk safhası daha ziyade Asya ve Avrupa bozkırlarında geçmiştirBunun hiç şüphesiz en önemli sebebi Türk'lerin bu tabii yaşam şartlarını sevmeleri olmuşturBu sebepten düşünce tarzı,inancı,dünya görüşü,örf ve gelenekleri bozkırların köklü izlerini taşır
İlk kültürler doğdukları bölgenin şartları içinde gelişmiştirBunun için avcılık ve ormancılıkla geçinen kavimler "asalak "kültüre sahip olmuşlardırTarıma elverişli alanlarda yaşayanlar çiftçilik yapmışlar ve "köylü" kültürünü oluşturmuşlarBesicilikle yaşayan bozkırdakiler ise "çoban" kültürünü oluşturmuşlardır
Bozkırlar çöl değildir,bol otlakları ile besiciliğe elverişli,kuru tarıma imkan veren rutubetli yüksek yaylalardırAncak bir kültürün oluşması için sadece coğrafi şartlar yeterli değildirİnsan unsuru da önemli bir rol oynar
O halde her kültürün üç temel kaynağı bulunmaktadır:
1-Coğrafi çevrez
2-İnsan
3-Cemiyet
Buna göre uzun geçmişi bozkır şartları içinde geçen Türk topluluğunun kendine mahsus bir kültür tipine sahip olacağı meydandadırBiz buna doğuş ve gelişme safhasından dolayı "Bozkır Kültürü" diyoruzBaşka bir deyişle Bozkır kültürü Türk kültürü demektir

Bozkır kültürünü göçebe olarak ta nitelemek yanlıştırTürk kültürü "at" üzerine kurulmuşturFakat temel prensipleri sadece bundan ibaret değildirBunun yanında "demir"de vardırAyrıca bir hukuk anlayışı ile donatılmıştırDin,düşünce,ahlak yönlerinden de tamamlanmaktadır
Buna karşılık "at" göçebelerin hayatında birinci planda görülmezBozkır kültürüne karakter veren "demir"e pek çok göçebe kavim kültüründe rastlanmazGöçebelerdeki Din ,Hukuk,Devlet anlayışı da Türklerdeki gibi değildir
Bu sebepten dolayı bozkır kültürünü göçebe kültürü şeklinde tarif ilme aykırıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com