![]() |
Örnek Olay İncelemesi Metodu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Örnek Olay İncelemesi MetoduÖrnek olay incelemesi metodu Son zamanlarda hemen bütün öğretim kademelerinde, ama özellikle öğretimin seviyesi arttıkça daha çok kullanılan bir metod olmaktadır ![]() ![]() Örnek olaylar görsel, yazılı birçok kaynaktan derlenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen her alanda rahatlıkla uygulanabilecek ve verimli öğretim sonuçları alınabilecek bir metoddur ![]() ![]() Örnek olay incelemesi metodunu kullanmanın faydaları Hayata en yakın öğretim metodlarından biridir ![]() ![]() Öğrencilerin hepsi bir konuda veya olay üzerinde yoğun bir zihinsel çaba gösterirler; bilgi ve tecrübelerini burada uygulamaya koymaya çalışırlar ![]() ![]() Bağımsız düşünme, orijinal fikir üretme ve bunu ortaya koyma ve tartışma özellikleri gelişir ![]() Öğrenciler, sorunları tartışarak çözme yeteneği geliştirirler ![]() Örnek olay incelemesi metodunun olumsuz yönleri Eğer örnek olaylar iyi seçilmez veya iyi ortaya konmaz ise, olaydaki çatışma ve tartışmalar sınıfa da aktarılabilir ![]() ![]() Öğrenciler yeterli bilgi ve tecrübelere sahip değil iseler katılım az olabilir ve değişik fikirler ortaya konamaz ![]() Örnek olay incelemesinin iyi uygulanabilmesi için dikkat edilecek hususlar Olaylar iyi seçilmeli, olay içinde sınıfı korkutacak dahşet sahneleri, tiksindirecek, ahlâkî değerlerini zedeleyecek unsurlar ayıklanmalıdır ![]() Pedagojik olarak tartışılabilecek ve eğitsel sonuçlar çıkarılabilecek olaylar seçilmelidir ![]() ![]() Örnek olay mümkünse film olarak, veya resim, ses kaydı vs ![]() ![]() ![]() Olay güncel olmalı, sınıfın düşünme ve tartışmaya katılma güdülerini arttırmalıdır ![]() Öğretmen olay üzerindeki mümkün tartışmaları önceden düşünebilmeli, gerektiği yerde konunun dağıtılmasını engelleyerek, gerektiğinde tartışmaları yumuşatarak konunun eğitsel değerini her zaman yüksek tutmalıdır ![]() Zamandan tasarruf etmek için benzer olayların başka yerlerdeki gelişimleri ve çözüm yolları üzerinde ön bilgiler hazır tutulmalıdır ![]() ![]() Örnek olay üzerine ortaya konan fikirlerin uygulanma biçimleri de iyi tartışılmalı ve izlenmelidir (Meselâ trafik kurallarına uyma, hayvanlara eziyet etmeme, çevre sorunların karşı duyarlı olma gibi) ![]() Ali Özdaş ![]() |
![]() |
![]() |
|