Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bakımından, sayısı, türleri, yargının, önerme

Yargının Sayısı Bakımından Önerme Türleri

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yargı sayısına göre önermeler, basit ve bileşik olmak üzere ikiye ayrılır

Basit önermeler: Bunlara yüklemli ya da kategorik önermeler de denilir Şayet bir önerme, tek bir yargı taşıyorsa basit önermedir Basit önermeler, sadece özne ve yüklemden oluşurlar Ancak bazı durumlarda özne ve yüklem açıklamalı verilmiştir Bunlara, karmaşık önermeler de denir Yine de tek bir özne ve yüklem bulunduğu için karmaşık önermeler, basit önermeler içerisinde değerlendirilirler Mesela “Uzay, fethedilmiştir” basit bir önermedir “Tarih boyunca insanların ilgisini çeken uzay, meraklı insanlar tarafından fethedilmiştir” cümlesi de basit bir önermedir; fakat aynı zamanda karmaşık önermedir de

Bir önerme tek bir yargıdan oluşmuşsa o önerme basittir Tek yargı bildiren ve özne, yüklem ve bağlaçtan oluşan önermeler, basit önermelerdir Mesela “İşçiler grevdedir” önermesi tek bir yargı bildirmektedir ve basit önermedir

Bileşik önermeler: Birden fazla yargı taşıyan önermelere denir Birden fazla önermenin mantıksal bağlaçlarla bağlanmasıyla oluşan önermelerdir ve bunlar birden çok yargı bildirirler Mesela “İşçiler ve memurlar grevdedir” önermesi iki yargı bildirdiğinden, bileşik bir önermedir Bileşik önermeler, bileşikliği taşıdıkları eklerle açıkça belli olan önermeler ve bileşikliği hiç ek taşımadıkları için gizli olan önermeler olarak ikiye ayrılırlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com