Bileşikliği Açıkça Belli Olan Önermeler |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bileşikliği Açıkça Belli Olan ÖnermelerBileşikliği Açıkça Belli Olan Önermeler a Koşullu önermeler: Yargı bir koşula bağlıdır Bu önermeler, iki basit önermenin “ise” bağlacıyla birleştirilmesiyle oluşur Bunun sonucunda “ön bileşen” ve “art bileşen” ortaya çıkar Ancak bu birleştirmede eğer, bağlaç art bileşenin olup olmama koşulunu ön bileşene bağlıyorsa “bitişik koşullu önerme”; eğer bağlaç ön bileşenle art bileşenden birini seçip diğerini yok ediyorsa “ayrık koşullu önerme”dir Mesela “Yağmur yağarsa sokaklar ıslanır” ifadesinde “-sa” bağlaçtır “Yağmur yağar” ilk yargıdır, “sokaklar ıslanır” ikinci yargıdır Burada koşulu “-sa” ifade eder Bu bitişik koşulludur “Ya Marmara’yı ya da Ege’yi kazanacağım!” ifadesinde de koşul “ya… ya…” olarak belirtilmiştir Burada ikisinden birisi olacaktır, ikisi birden olamaz Bu nedenle bu, ayrık koşullu önermedir b Bağlantılı önermeler: Birbirlerine olumlu ya da olumsuz olarak bağlanmış önermeler topluluğuna denir “Bu yaz hem gezeceğim, hem de bol bol dinleneceğim” olumludur ve bağlantılıdır “Kışın ne gezdim, ne de dinlendim” olumsuzdur ve bağlantılıdır “Ne… ne de…” olumsuzluk ifade eder, “hem… hem de…” olumluluk ifade eder c Nedenli önermeler: Ön bileşenin, art bileşenin nedeni olduğu önermelerdir Bu önermelerde bağlantı genelde neden bildiren “çünkü” bağlacıyla yapılır “Hasta olacaksın; çünkü kendine hiç iyi bakmıyorsun” bir nedenli önermedir “Gitmeni uygun bulmuyorum, yani gitmeni istemiyorum” ifadesi de bir nedenli önemlidir Çünkü neden, sonradan açıklanmıştır d Ekli önermeler: Bu önermeler, “ama”, “fakat”, “mamafih (bununla birlikte)”, “lâkin” gibi eklerle birbirine bağlanmış basit önermelerden oluşur “İstediğin yere kaçabilirsin; ama benden saklanamazsın” Bir ekli önermedir “Herkes trenden indi; lâkin o inmedi” gibi |
|