Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deneyi, isı, sıcaklık, örneği

İsı Ve Sıcaklık Deneyi Örneği

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İsı Ve Sıcaklık Deneyi Örneği

Isı Ve Sıcaklık Deneyi Örneği

Isı ve sıcaklıkla ilgili deney

ısı ve sıcaklık konulu deney

EŞİT KÜTLELİ FARKLI MADDELERİN ISI SICAKLIK FARKI

Deneyin Amacı:Eşit kütleli farklı maddelerin özdeş ısı kaynaklarıyla eşit sürede ısıtıldığında maddelerdeki ısı ve sıcaklık farklarını görmek

Hazırlık Soruları:

1: Eşit miktarda tuzlu su mu? saf su mu daha çabuk kaynar?

2:Buzluktaki bir bardak su mu yoksa aynı miktarda şekerli süt mü daha çabuk donar?

Kullanılan Araç ve Gereçler:

1-2 adet beherglas (250ml’lik) 4-2 adet amyantsız tel örgü 7-hidrostatik terazi ve tartı takımı

2-2 adet termometre 5-2 adet ispirto ocağı

3- su ve sıvı yağ 6-2 adet sacayak

Deney Düzeneği:

Deneyin Yapılışı:

1-Beherglasları boş olarak tartın not edin

2-Beherglasların içine 100 er gr su ve sıvı yağ koyarak tartın

3-Termometreyle sıcaklıklarını ölçün ve not edin

4-İspirto ocaklarını aynı anda yakarak beherglas içindeki su ve sıvıyağı eşit süreyle (5dk) ısıtın

5-Termometreleri beherglas içine batırarak sıcaklıklarını ölçüp tekrar not edin

6-Termometreleri çıkartıp 5 dk daha sıvıları ısıtalımİspirto ocaklarını kapatıp ve termometreyle sıcaklığı tekrar not edin Sıvılar arasında termometrede okuduğunuz fark gözlediniz mi neden?

Deney Sonucu:

Beherglaslar içindeki su ve sıvı yağa eşit miktarda ısıtıldığı halde (eşit ısı verildi) sıvıların sıcaklık artışları eşit değildir

Teorik Bilgi:

Farklı maddelere eşit miktarda ısı verilse de sıcaklık artışları eşit olmaz yani sıcaklık değişimi maddenin cinsine (özısına) bağlıdır

Özısı:Bir gram maddenin sıcaklığını 1 0 C arttırmak için gerekli ısı miktarına özısı denir Özısı maddeler için ayırtedici bir özelliktir

Özısı su için:4,2 joule , buz için :2,1 joule, bakır için:038 joule dur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com