![]() |
Bakterilerin Sınıflandırılması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bakterilerin SınıflandırılmasıBakterilerin Sınıflandırılması Bakterilerin Sınıflandırılması Şeması, bakteriler sınıflandırması, Bakterilerin Sınıflandırılması Tablo Bakterilerde Sınıflandırma Bakteriler çeşitli özellikleri bakımından sınıflandırılıp gruplara ayrılır ![]() ![]() Şekillerine Göre Bakteriler Bakteriler ışık mikroskobuyla bakıldığında başlıca şu şekillerde görünürler; a)Çubuk Şeklinde Olanlar (Bacillus): Tek tek veya birbirlerine yapışmışlardır ![]() ![]() b)Yuvarlak Olanlar (Coccus): Genellikle kamçısızdırlar ![]() ![]() c)Spiral Olanlar (Spirillum): Kıvrımlı bakterilerdir ![]() ![]() d)Virgül Şeklinde Olanlar (Vibrio): Virgül biçiminde tek kıvrımlılardır ![]() ![]() Boyanmalarına Göre Bakteriler Danimarkalı bakteriyolog GRAM tarafından geliştirilen boyalarla boyanan bakterilere Gram (+), boyanmayanlara Gram(-) bakterileri denir ![]() Beslenmelerine Göre Bakteriler Bazı bakteriler ototrof olup; fotosentez yada kemosentez yaparlar ![]() ![]() a)Saprofit Bakteriler: Bakterilerin büyük çoğunluğunu oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saprofitler, dünyada madde devrinin tamamlanmasında önemli rol oynadıklarından hayat için mutlaka gereklidir ![]() b) Parazit Bakteriler: Besinlerini cansız ortamdan değil de, üzerinde yaşadıkları canlılardan temin ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toksinler ya dışarı atılır (Ekzotoksin), ya da bakterilerin içinde kalır (Endotoksin) ![]() ![]() ![]() ![]() c)Foto sentetik Bakteriler: Sitoplazmalarında serbest klorofil taşırlar ![]() ![]() * CO2 + H2O ® Besin + O2 (Mavi-yeşil Algler) * CO2 + H2S ® Besin + S + H2O (Kükürt Bakterileri) * CO2 + H2 ® Besin + H2O (Hidrojen Bakterileri) d)Kemosentetik Bakteriler: Bu bakteriler de madde devrinde çok önemlidirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * NH3 + O2 ® HNO2 + H2O + Kalori (nitrosomonas) * HNO2 + O2 ® HNO3 + Kalori (nitrobacter) * H2S + O2 ® H2O + S + Kalori (Kükürt Bakterileri) * FeCO3+O2+H2O ® Fe(OH)3+ CO2 + Kalori (Demir Bakterisi) * N2 + O2 ® NO2 + Kalori (Azot Bakterileri) Kemosentez Sonucu, Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılmış Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulmuş Kimyasal enerji kazanılmış Organik besinler sentezlenmiş olmaktadır ![]() Solunumlarına Göre Bakteriler a)Anaerob Bakteriler: Bakteriler organik besinleri parçalayarak enerji elde ederken genellikle oksijen kullanmazlar ![]() ![]() ![]() ![]() b)Aerob Bakteriler: Bazı bakteri grupları (Escherichia coli, Zatürre ve yoğurt bakterisi gibi) ancak oksijenli ortamda yaşayabilirler ![]() ![]() ![]() c)Geçici Anaerob veya Geçici Aerob Olanlar: Asıl solunumları oksijensiz olduğu halde, oksijenli ortamlarda kısa süre için aerob olanlara "Geçici aerob" denir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|