Prof. Dr. Sinsi
|
Andrei Sakharov Hayatı
Andrei Sakharov
21 Mayıs 1921 tarihinde doğdu Babam, fizik ve ders kitapları, alıştırma kitapları ve popüler bilim eserleri yazarı tanınmış bir öğretmen oldu Ben en ailem ve ilişkiler odalar tarafından işgal edildi ve yabancılar tarafından sadece birkaç büyük bir ortak dairede büyüdü Iş ve mesleki yeterlilik saygı için hayati bir coşku - ev, güçlü geleneksel aile ruhu tarafından kaplanır Biz, edebiyat ve bilim sevgisini paylaştı gibi aile içinde, birbirlerine karşılıklı destek
Babam özellikle Chopin, Grieg, Beethoven ve Scriabin, piyano oldukça iyi oynadı Iç savaş sırasında yaşayan bir sinemada sessiz filmler eşliğinde oynayarak kazandı
Ben ailenin iyi bir ruhu olan büyükannem, Maria Petrovna, bellek için özellikle minnettarım O 79 yaşında savaştan önce öldü Büyükannem altı çocuk getirdi ve yaklaşık 50 yaşında iken o kendi başına tüm İngilizce kendini öğretti Sağ ölümünün zaman o orijinal kurgu İngilizce eserler okuyun Oldukça küçük olduğu o, bize onun torunları yüksek sesle okuyabilir Hala bizi bu akşamları onu okumanın en canlı bir belleğe sahip Bu Puşkin, Dickens, Marlowe ya da Beecher Stowe ve Kutsal Hafta, İncil'i
Benim ev etkisi evimdeki ilk ders vardı ve daha sonra özellikle sınıf arkadaşlarım kendimi adapte büyük zorluk yaşadı, çünkü, benim için büyük bir anlaşma anlamına geliyordu Ben 1938 yılında üstün başarı ile benim son okul sınavı aldı ve bir kerede Moskova Üniversitesi Fizik Fakültesi 'nde çalışmaya başladı Burada da savaş nedeniyle, Aşgabat tahliye olduğu 1942 yılında, ayrım benim Finalleri geçti
1942 yaz ve sonbahar Aslında benim mezun olduktan sonra çalışmak üzere gönderildi Kovrov bazı hafta yaşadı Daha sonra, Melekess yakınlarındaki ıssız bir kırsal yerleşim bir oduncu olarak çalıştı O günlerde çok zor zamanlar işçilerin ve köylülerin yaşam Benim ilk acı izlenimler elde edilir Eylül 1942 yılında, 1945 yılına kadar bir mühendis ve mucit hakkı olarak çalıştı Volga büyük bir mühimmat fabrikasına gönderildi Fabrika üretim kontrolü alanında buluşlar bir numara yaptı Ama hala fabrikada istihdam ederken, 1944 yılında, teorik fizik üzerine bazı bilimsel makaleler yazdı ve bunları değerlendirme ve yorum için Moskova'ya gönderdi Bu ilk eser yayınladı, ama onlar bana her araştırmacı için çok gerekli olan kendine güven vermedim
1945 yılında Lebedev Enstitüsü, SSCB Bilimler Akademisi fizik bölümü doktora için okumaya başladı Hocam büyük kuramsal fizikçi Igor Evgenyevich Tamm vardı
O muazzam beni etkilemiş ve daha sonra SSCB Bilimler Akademisi üyesi ve Nobel Fizik Ödülü kazanan oldu 1947 yılında nükleer fizik üzerine tezini savundu ve 1948 yılında görevi, nükleer silah geliştirmek için araştırma bilim adamları bir grup yer aldı Bu grubun lideri İ E Tamm
Önümüzdeki 20 yıl için ilk Moskova ve daha sonra özel bir gizli araştırma merkezi, en yüksek güvenlik ve büyük baskı altında koşulları altında çalıştı O zaman hepimiz bu işi dünya güç dengesi için hayati öneme sahip olduğuna ikna edilmiş ve görev görkemine hayran edildi Benim kitaba önsöz olarak Sakharov yanı Ülke ve Dünya gibi, ben zaten bu ifadesi, 1953-1968 dönemi ve katkıda dramatik olaylar sosyo-politik görüşlerinin gelişimine açıklanan ya da var, biliyor geliştirilmesi 1953 ve 1962 yılları arasında ne kadar nükleer silah geliştirme ve hazırlıkları ve nükleer deneylerin gerçekleştirilmesi bağlanmıştır Aynı zamanda bu çalışmanın doğasında ahlaki sorunları giderek daha bilinçli hale geliyordu Ben huzursuz hissettim üzerinde sorunların ölçüde biyolojik sorunları ile kendimi endişe başladı ve 1964 yılından sonra ve özellikle 1967 yılından itibaren, 1968 yılında benim görüşlerim kamu yapmak için zorlayıcı bir dürtü hissettim öyle bir noktaya yükselmiştir
Böylece makale İlerleme Barışçıl bir arada bulunma ve Düşünce Özgürlüğü ortaya çıkmış oldu Gerçekte bu yedi ve bir buçuk yıl sonra Nobel konuşmasını ("Barış, İlerleme ve İnsan Hakları") başlığı olmak için aynı temalar Ben bu temaları temelde önemli ve yakından birbirine bağlı olduğunu düşünüyorum Kamu stand benim ve tüm geleceği için bir dönüm noktası Yazı çok hızlı bir şekilde dünya çapında tanındı Sovyet basını uzun bir süre için İlerleme hiç söz içeriyordu ve daha sonra başvurular, aşırı ya da başka ironik onaylamayan edildi Pek çok eleştirmen, sempatik bana doğru bertaraf bile, son derece naif ve spekülatif olarak bu işi benim yansımalarını görüyordu Bugün ise, sekiz müdahale yıl sonra, bu düşünceler ile bir şekilde ya da başka bir bağlı Sovyet siyasetinde ve uluslararası siyasetin hem de önemli denilebilecek ne olabilir bu kadar görünüyor
1970 yılından itibaren insan hakları ve siyasi çalışmaların kurbanların savunma savunma benim için önemli oldu (Valery) Chalidze ve Tverdokhlebov ile birlikte, ve daha sonra (Igor) Shafarevich ve Podyapolski, böylece benim konumu oldukça açık hale İnsan Hakları Komitesi çalışan paylaştı Ikisi kaderi hatırlamak bağlı hissediyorum Nisan 1976 yılında Andrei Tverdokhlebov onun sosyal çalışma için beş yıl sürgün cezasına çarptırıldı, ve Mart aylarında Grigori Podyapolski trajik erken ölüm ile bize kaybetti
1950 başlarında, Tamm ve kontrollü termonükleer reaksiyonu (elektrik enerjisi üretimi için nükleer reaktörler için yakıt üretimi için ya hidrojen izotoplarının termonükleer reaksiyon) bir Sovyet çalışma ortak yaratıcıları Bu çalışmalarında büyük ilerlemeler yapılmıştır Bir yıl sonra, benim girişimiyle, deneyler implosive manyetik jeneratörler (cihazlar hangi kimyasal ya da nükleer reaksiyonlar, manyetik alan enerjisi dönüştü) inşaatına başlandı 1964 yılında 25 milyon gauss manyetik alan ile bir rekor elde etti
Temmuz 1968, yurt dışında benim yazı yayımlandı, top-secret işten çıkarıldı ve Sovyet "Nomenclatura" sisteminin üst kısmında (imtiyazlı sınıf) ayrıcalıklar "rahatladım" 1969 yılının yaz aylarından beri yine 1945 yılından 1947 yılına kadar benim doktora için, bir asistan olarak okudu Lebedev Enstitüsü'nde çalışan ve bilimsel çalışmaya başladı edilmiştir Benim Bu çalışma temel parçacık teorisi ile bağlı olan sorunlar, yerçekimi ve kozmoloji teorisi ilgilendirir ve ben bu önemli bilim dalları için bazı katkı yapmak yönetebilirsiniz eğer memnun olacaktır
Yine de, unremittingly, ayrıca fiziksel ve zihinsel güçleri artan iddiaları yatıyordu sorumlu bir kişisel çaba ve yaptığınız talep sosyal konularda Benim için, ahlaki sorunlar, arkadaşlarım ve yakın aile, kişisel olarak bana karşı yönelik değildir ama aynı zamanda çevremdeki olduğu, basınç ayı getirdiği sürekli baskı yalan Ben bu konuda pek çok kez yazılmış, fakat üzücü rapor, dedim önce bugün aynen geçerlidir Ben hiçbir profesyonel politikacı - Ben, arkadaşlarım ve ben, yanı sıra nihai sonuç tarafından yapılan çalışma ile hizmet amacı sürekli soru saplantı neden belki de Ben bu zihinsel objektiflik ile birleşince sadece ahlaki kriterler, bu karmaşık sorunların çapraz akımları içinde bir tür pusula olarak hizmet inanma eğiliminde
Ben zaten herhangi bir somut politik öngörüler yapmaktan kaçınmaya düşündüğünüz birçok kez yazılı olarak ifade ettiler Şu anda hayatımda bir trajedi büyük ölçüde vardır Son zamanlarda benim yakın arkadaş geçen cümleler - Sergey Kovalev (sadece tam olarak Nobel Ödülü törenine anda yedi yıl hapis cezasına hapis ve üç yıllık sürgün edildi) ve Andrei Tverdokhlebov - bu açık ve en kesin kanıt temsil eder Ancak, öyle olsa bile, hem şimdi ve her zaman, ben, insan ruhunun gizli gücü benim inanç hızlı tutmak için niyetindeyiz
Sakharov ödülü aldıktan sonra, insan hakları için çalışmak ve Moskova Batı muhabirleri vasıtasıyla Batı'ya demeçler vermeye devam etti Erken 1980 yılında, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali kınadı sonra, o Gorki sürgün edildi 1984 yılında, Elena Bonner da sürgün cezası altında, ona katıldı İzole aileniz ve arkadaşlarınızla, KGB tarafından zulüm devam etti Sakharov Bonner, nihayet 1985 yılında kalp ameliyatı için Sovyetler Birliği çıkmak için izin verildi tıbbi tedavi sağlamak için açlık grevleri başvurdu Mihail Gorbaçov, serbestleşme bir politika ile iktidara geldikten sonra, onlar serbest ve 1986 yılında Moskova'ya geri dönmek için izin verildi Ona Halk Temsilcileri Kongresi, seçilmiş bir üyesi olarak siyasi bir rol almak mümkün artık özgürlüğün ölçüsü rağmen, Sakharov reformlar çok daha ileri gitmeli ısrar, Gorbaçov kritik oldu 14 Aralık 1989 tarihinde Moskova'da öldü
|