Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilge, ceylan, hakkında, herşey, nuri

Nuri Bilge Ceylan Hakkında Herşey

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Mimar Sinan'da iki yıl sinema okudu Ancak okulu bırakmak zorunda kaldı Üniversite yıllarında fotograf çekiyordu 1980'li yıllarda özellikle fotograf çalışmalarıyla, Türk Fotograf Sanatına katkıda bulunarak dikkat çekmeye başladı Bu nedenle ilk önce fotografçılık yönüyle tanındı Resimden ilham alarak, resimsel yapıda, fotografa müdahale etmeyi seven, renkleri oldukça abartılı kullanan tarzı kısa sürede sevildi Bu gün bazı fikirleri değişse, empresyonist tarz kendisine daha yakın gelse de halen idealizmi bırakmadığını filmlerindeki karelerden anlıyoruz

1989’da Argos dergisinde “Çıplak ve Deniz” başlığında bir dizi fotoğrafı yayınlandı Daha sonra reklam fotografları çekerek hayatını kazanmaya, bunun dışında sinemayla uğraşmaya başladı ''Koza" adlı kısa filmiyle sinemaya başladı 1995 yılında yönettiği kısa filmi "Koza" Cannes Film Festivalinde başarılı bulundu 1998'de ilk uzun metrajlı filmi "Kasaba" ile kendini tanıttı

Memleketinde, ailesini kullanarak film yapmaya çabalayan bir yönetmen olarak tanındı Bu durumu şöyle açıklıyor;

Filmlerinizde oyuncu kadrosunun büyük kısmını yakınlarınız, akrabalarınız, dostlarınız oluşturuyor Bunun avantajları olduğu muhakkak, ama sette dezavantajları da var mı?

Var tabii, bir kere profesyonel oyuncularla daha sistematik bir çalışma yürütebiliyorsunuz Ama yakınlarınız, aradaki hukuku ve samimiyeti kullanarak bazen fazla naz yapabiliyor Başkalarına müsaade etmeyeceğim şeylere izin vermek zorunda kalabiliyorum Mesela tam oynama zamanı geldiğinde annem çıkıp “ben bu rolü oynamam şimdi” deyiveriyor

Profesyonel oyuncularla çalışmak sinema dilinize de uymuyor gibi Sürekli etrafı kolaçan eder halde mi dolaşıyorsunuz kendinize oyuncu bulmak için yakın çevrenizden? Yakınlarınız bitince yeni birilerini mi “keşfedeceksiniz”?

Doğrusu keşfetmek istiyorum Etrafımda tavırlarını hareketlerini anlamlı bulduğum insanlara karşı duyarlıyımdır; bütün yönetmenler gibi herhalde Mesela geçenlerde kız kardeşim evinde tadilat yaptırıyordu Evinde çalışan ustadan bahsetti bana, hemen gidip görmek, tanışmak istedim Tanışınca da gerçekten etkilendim

Yönetmen, ailesinden içten, doğal ve şaşırtıcı oyunculuklar çıkardı Filmleri, ailesini kullanarak kendine, anlaşılan kendi film serüvenine ilişkin bir film yapmasına karşın hepten kendi üstüne katlanıp gitmemeyi, taze olabilmeyi başarıyor Bir belgeseli, en önemlisi de kendine özgü bir temposu olan bir belgeseli andırıyor

Filmlerinde fotografı, ışığı, filtreleri doğru ve yerinde kullanarak, Türk sinemasında bir seri başlattı Cesaretli yaklaşımı bilgi ve fotograf deneyiminde edindiği tecrübeyle filmlerinin hayranlıkla izlenmesine neden oldu

Işıkla, karanlıkla, filtrelerle oynuyorsunuz, ama bir de Çehov filtresinden bahsediyorsunuz Çehov filtresi nasıl yapar görüntüyü?

Oscar Wilde’ın bir lafı var: “Doğa sanat eserini taklit eder”, sonra da diyor ki: “Farkında mısınız, son günlerde doğa koronun peyzajlarına ne kadar da benzemeye başladı” Hakikaten de sanatçı dünyanın yeni bir görünüşünü sunduğu zaman, başta izleyiciye aykırı görünür Zamanla doğa bu sanat eserinin etkisinde biçim değiştirir ve ağaçlara, dış dünyaya, mahallemize öyle bakmaya başlarız Çehov hikayelerini okuduktan sonra insanlara ve gerçek hayata da başka bakarsınız Çehov, Sait Faik gibi şahsiyetler sayesinde son derece basit insan ilişkileri bana çok renkli görünmeye başladı Çehov filtresi de öyle bir şey işte Bazen insana bir arkadaşı da böyle bir gözlük verebilir
YÖNETMEN FİLMOGRAFİSİ

Kasaba - 1997
Mayıs Sıkıntısı - 1999
Uzak - 2002
İklimler - 2006

KISA FİLMLERİ
Koza - 1995

JÜRİ ÜYELİKLERİ
Akbank Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı Jüri Üyesi 2005

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Nuri Bilge Ceylan Biyografisi

HAKKINDA YAZILANLAR

Nuri Bilge Ceylan en iyi yönetmen

Dilek DALLIAĞ

Radikal 05102002

39 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödül alanlar belli oldu Festivalde, En İyi Film Ödülü'nü ‘‘Uzak’’, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ‘‘Sır Çocukları’’ filmindeki rolüyle Fırat Tanış, En İyi Kadın Oyuncu ödülünü ‘‘Martılar Açken’’ filmindeki rolüyle Meral Oğuz, En İyi Yönetmen ödülünü de, ‘‘Uzak’’ filminin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan kazandı

Nuri Bilge Ceylan İngiltere'de olduğu için festivale katılamazken, en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Meral Oğuz, yıllar sonra kazandığı ödülün ardından gözyaşlarına boğuldu Herkesin favorisi olan Fırat Tanış, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanırken, oynadığı ‘‘Sır Çocukları’’ filminin hasılatının yüzde 10'unun Sokak Çocukları Derneği'ne bağışlanacağı açıklandı

Festival sonuçları

En iyi film: ‘‘Uzak’’ Nuri Bilge Ceylan

Dr Avni Tolunay özel ödülü: ‘‘Sır Çocukları’’

Behlül Dal Jüri özel ödülü: ‘‘Gönlümdeki Köşk Olmasa’’

En iyi yönetmen: Nuri Bilge Ceylan ‘‘Uzak’’

En iyi kadın oyuncu: Meral Oğuz ‘‘Martılar Açken’’

En iyi erkek oyuncu: Fırat Tanış ‘‘Sır Çocukları’’

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Sema Atılay ‘‘Yeşil Işık’’

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Mehmet Emin Toprak ‘‘Uzak’’, Oktay Kaynarca ‘‘Deli Yürek - Bumerang Cehennemi’’

En iyi senaryo: Nuri Bilge Ceylan ‘‘Uzak’’

En iyi görüntü yönetmeni: Tevfik Şenol ‘‘Deli Yürek - Bumerang Cehennemi

Erdal Kahraman ‘‘Sarı Günler’’

En iyi müzik: Mazlum Çimen ‘‘Gönlümdeki Köşk Olmasa’’

En iyi sanat yönetmeni: Selda Ülkenciler ‘‘Sır Çocukları’’

En iyi kurgu: Kemalettin Osmanlı ‘‘Deli Yürek - Bumerang Cehennemi’’

Nuri Bilge Ceylan Biyografisi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com