10-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İrène Joliot-Curie Hayatı
Irène Joliot-Curie
Irène Curie, Paris doğumlu, 12 Eylül 1897, Pierre ve Marie Curie kızı olan ve 1926 yılından bu yana eşi Frédéric Joliot Paris'te Fen Fakültesi onu çalışmalarına başladı sahip olduktan sonra Birinci Dünya Savaşı sırasında bir hemşire radyografi olarak görev yaptı O, polonyum, alfa ışınları üzerine bir tez hazırladı, 1925 yılında Bilim Doktoru oldu Ya tek başına ya da kocası ile işbirliği içinde, o doğal ve yapay radyoaktivite, elementlerin dönüşümünün ve nükleer fizik önemli iş yaptı; o yeni radyoaktif elementlerin sentezi, tanınması, onunla birlikte 1935 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü paylaştı çalışma, ortak kağıt Üretim Suni d'Elements radioactifs özetlenmiştir Preuve chimique de la transmutasyonu des Elements (1934)
1938 yılında ağır elementlerin nötron eylem yaptığı araştırma, keşif uranyum fisyon önemli bir adım oldu 1932 yılında öğretim görevlisi atandı, o daha sonra 1946 yılında Radyum Enstitüsü Direktörü Paris'te Fen Fakültesi, 1937 yılında Profesör oldu ve Altı yıl Atom Enerjisi Komiserliği olmak, Irène kuruluşundan ve ilk Fransız atom yığını (1948) yapımında rol aldı O, o planları çalıştığı Orsay nükleer fizik için büyük bir merkezin açılışı endişe ediyordu Bu merkez, 160 MeV senkronize siklotron ile donatılmış olan ve inşaat F Joliot ölümünden sonra devam edildi O kadınların sosyal ve entelektüel gelişimine bir ilgi aldı; o Comité National de l'Union des Femmes Françaises ve Dünya Barış Konseyi'nin bir üyesi oldu Irène Joliot-Curie 1936 yılında Bilimsel Araştırma Müsteşarı olarak atandı O, birkaç yabancı akademiler ve çok sayıda bilimsel toplumların bir üyesi, çeşitli üniversitelerden fahri doktorluk derecesi vardı ve Legion of Honour Görevlisi oldu 1956 yılında Paris'te öldü
Jean Frédéric ve Irene Joliot-Curie, bir kızı Helene ve bir oğlu Pierre vardı
Nobel anlatım, Kimya 1922-1941, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1966
Bu otobiyografi / biyografi ödülü anda yazılı ve kitap serisi Les Prix Nobel ilk kez yayımlandı Daha sonra düzenlenebilir ve Nobel Anlatım yayınlanamaz Bu belge alıntı için, yukarıda gösterildiği gibi her zaman kaynak belirtiniz
Irène Joliot-Curie, 17 Mart 1956 tarihinde öldü
|
|
|