|  | Aşık Dursun Cevlani - Kimdir Kısaca Hayatı |  | 
|  10-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Aşık Dursun Cevlani - Kimdir Kısaca HayatıAŞIK DURSUN CEVLANİ Dursun Cevlan aşktan ağlar, Al üstünde kara bağlar, Melhemsiz de yara bağlar, Derman vardır bezmimizde  1900 yılında Kars'ın Oluklu köyünde doğdu  Bir süre Ankara Radyosu'nun (Yurttan Sesler) programında çalıştı  Ankara Belediyesi'nde memur olarak görev yaptı  Konya'da 1966 yılında başlatılan Türkiye Aşıklar Bayramına başlangıç yılında katılan aşıklarımızdandır  Bu bayramın ilk gününde Folklorcu yazar Fahreddin Kırzıoğlu, aşıklık geleneğinin özelliklerini dinleyicilere açıklamış ve (Divan-Merhaba) açılışını yapmak üzere Ardanuçlu Aşık Efkari'yi, Aşık Müdami'yi ve Aşık Dursun Cevlani'yi mikrofona davet etmişti  1966'dan bu güne kadar Aşıklar Bayramlarımızın böylece ilk merhabasını doğmaca olarak dile getiren üç aşığımızdan birisi olmuştur  1975 yılında öldü  Şiir, atışma dallarında çok başarılı olan Aşık Cevlani, 1966 yılındaki yarışmalarda Türkü dalında Çobanoğlu, Aşık Müdami ile birlikte birincilik ödülünü paylaşdı  Şiirlerinde Cevlani, Dursun Cevlan, Dursun Cevlani adlarını kullandı   Dursun Cevlani Karslı halk şairlerimizin arasında eski halk edebiyatı ile çağdaş halk şiiri arasında köprü görevi yapmış bir ozanımızdı; yöresinin hikayeli türkü, efsane zenginliklerini iyi biliyordu  Aşıklık geleneğinin tüm inceliklerini iyi biliyordu  Aşıklık geleneğinin tüm özelliklerine vakıf, önder ve öğretici bir aşıktı  Aşık Dursun Cevlani Türk halk edebiyatına şiir dalında çok sayıda kalıcı güzellikte şiirler bıraktı  Eserlerinden bazıları: 1 Adıma ağaç dediler   Şimdi dinle nelerim var   Biten meyvemi yediler   Daha daha nelerim var  Muhammedin beşiğiyim   Kabenizin eşiğiyim   Çorbanızın kaşıyığım, Daha daha nelerim var  Ademe saf damı oldum, Nuh Nebiye gemi oldum   Müslümana cami oldum, Daha daha nelerim var  Ben ağacım gülüm vardır, Dalımda bülbülüm vardır, Kovanımda balım vardır, Daha daha nelerim var  Önümdeki masa benim, Elimdeki asa benim, Çanak, çömlek, kasa benim   Daha daha nelerim var  Sağ iken günümü saydın, Hem de kestin, biçtin soydun   Yağ peynir kaymak ta koydun, Daha daha nelerim var  Niçin beni mahvedersin? Tüfek yapar harb edersin   Kabrine bile örtersin, Daha daha nelerim var  Saz da yaptın tel uzattın Göğsüne sedef bezettin Ben ile semah oynattın, Daha daha nelerim var  Kablarına telek benim, Fırınlarda kürek benim, AI bayrağa direk benim, Daha daha nelerim var  Dursun Cevlan çekmem keder, Ağacın methini eder  Şehirden köylere kadar, Daha daha nelerim var  2 Biz aşıkız hu çekeriz, Neler vardır sazımızda? Pir sunar dolu içeriz, Yalan olmaz sözümüzde  Biz enginlere akarız, Gönül sözünden çakarız, Güzellere berk bakarız, Hile olmaz gözümüzde  Fani dünyayı eleriz, Kah ağlarız, kah güleriz   Kah koyun gibi meleriz, Figan vardır kuzumuzda  Borumuz var bohçamız var, Dosta geçer akçamız var, Gönüllerde bahçemiz var, Neler geçer yazımızda Dursun Cevlan aşktan ağlar, Al üstünde kara bağlar, Melhemsiz de yara bağlar, Derman vardır bezmimizde  3 Allah diye yanan yiten, Selam sana Yunus Emre, Cananı canı terk eden, Selam sana Yunus Emre Aşkın deha şanın beka   Ünün şalmışsın afaka   Sözün gözün özün Hakka   Selam sana Yunus Emre Arayı arayı buldun, Taştın gönüllere doldun, Sen ölmedin mektep oldun, Selam sana Yunus Emre  Rahat etsen Hak katında   Güçlü iman var katında, Erenlerin sıfatında, Selam sana Yunus Emre  Cismin gitti, ismin kaldı, Devir döndü zaman geldi, Adını "Çifteler" aldı, Selam sana Yunus Emre  Göreyim nur yüzün hani, Ey Piri Sultan'i fani, Geliyor Dursun Cevlani, Selam sana Yunus Emre  4 Gine bahar oldu bezendi bağlar Hasretlik kar etti gel Leylam Leylam Yar senin ateşin sinemi dağlar Gönülde mihmanım ol Leylam Leylam Aşkın beni vurdu derbeder etti Eyüp'ten çok çektim cana kar etti Yıktı bu gönlümü virane etti Yana yana oldum kül Leylam Leylam Ta ezelden tecellim kurmuş temeli Leyla'yı severim Mecnun misali Koy bana desinler Yusuf sevdalı Olaydım kapında kul Leylam Leylam Leyla Leyla dedim dağlar başında Ot yayıldım çimen bitti döşümde Bütün kuşlar yuva yaptı başımda Gel buna bir çare bul Leylam Leylam Cevlani bu halde kamandım kaldım Yar senin derdinden sarardım soldum Ben de Mecnun gibi mevlamı buldum Kendine bir çare bul Leylam Leylam | 
|   | 
|  | 
|  |