Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biyografisi, dinamo, hasan, izzettin, kimdir

Hasan İzzettin Dinamo Kimdir - Hasan İzzettin Dinamo Biyografisi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hasan İzzettin Dinamo -Hasan İzzettin Dinamo Kimdir - Hasan İzzettin Dinamo Biyografisi-Hasan İzzettin Dinamo Hakkında

1909’da Trabzon Akçaabat’ın Ahanda Köyü'nde doğdu 20 Haziran 1989’da İstanbul’da yaşamını yitirdi Babasının 1 Dünya Savaşı'nda şehit düşmesi üzerine Darüleytam'a yerleştirildi 17 yaşına kadar orada kaldı Sivas Öğretmen Okulu'nu bitirdi Malatya ve Adıyaman’da iki yıl öğretmenlik yaptı Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’ne girdi Ama son sınıfta yasadışı siyasi eylemlere katılmakla suçlanıp tutuklandı ve 4 yıla hüküm giydi Üniversite eğitimini tamamlayamadı Cezaevinden çıktıktan sonra askerlik hizmetini yaparken bu kez "Yeni Edebiyat" dergisinde yayınlanan şiirleri nedeniyle suçlandı Sıkıyönetim mahkemesince 1 yıl hapse mahkum edildi 1950’den sonra fotoğrafçılık yaptı Takma isimlerle görgü ve çocuk kitapları yazdı 6-7 Eylül olaylarının ardından bir kez daha tutuklandı 6 ay cezaevinde kaldı ve "suçsuz" bulunup salıverildi Çeviriler yapıp özel dersler vererek hayatını kazandı İlk şiiri 1925 yılında Giresun’da çıkan "İzler" dergisinde yayımlandı Ardından Servet-i Fünun ve Sivas'ta yayınlanan "Adım" dergisi şiirlerini yayınladı İlk şiir ve düzyazılarından bir kısmını, iki arkadaşıyla birlikte Adsız Kitap isimli kitapta derledi Başlangıçta hece ölçüsüyle şiirler yazdı Daha sonra serbest vezne yöneldi İlk şiirlerinde Faruk Nafiz Çamlıbel, sonrakilerde Nâzım Hikmet etkisi görülür Şiirlerinde zengin bir çağrışım düzeniyle doğayı ve yaşamın çeşitli kesitlerini vermeyi, bir yandan da toplumsal gerçeği kavramak ister Şiirlerini uzun bir süre kitaplaştırmadı İlk şiir kitabı "Deniz Feneri" 1937'de basıldı

ESERLERİ:

ŞİİR:

•Deniz Feneri (1937)

•Karacaahmet Senfonisi (1960)

•Özgürlük Türküsü (1971)

•Mapushanemden Şiirler (1974)

•Sürgün Şiirleri (1975)

•Gecekondumdan Şiirler (1976)

•Çoban Şiirleri (1982)

•Nazım’dan Meltemler (1989)

•Tuyuğlar (1990)

ROMAN:

•Kutsal İsyan (sekiz cilt, 1966-1968)

•Ateş Yılları (1968)

•Savaş ve Açlar (1968)

•Kutsal Barış (yedi cilt, 1972-1976)

•Öksüz Musa (1973)

•Musa’nın Mapushanesi (1974)

•Koyun Baba (1976)

•Musa’nın Gecekondusu (1976)

•Açlık (1982)

•Türk Kelebeği (1981)

•Adalet Sıtması (1983)

•Anadolu’da Bir Yunan Askeri (1988)

ÖYKÜ:

•Savaşta Çocuklar (1981)

ANI:

•6-7 Eylül Kasırgası (1971)

•2 Dünya Savaşı’ndan Edebiyat Anıları (1984)

•TKP ve Aydınlar (1989)

ÖDÜLLERİ

1977 Orhan Kemal Roman Armağanı, Kutsal Barış ile

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com