Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aksun, kimdir, nur, ziya

Ziya Nur Aksun Kimdir

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ziya Nur Aksun Kimdir

Ziya Nur Aksun kimdir

tarihçi-yazar, ressam

29 Mayıs 1930 tarihinde Konya’da doğdu İlk, orta ve lise öğrenimi Konya’da yaptı 1955 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi 1970'li yıllarda sohbetleriyle tanındı Kitap çalışmaları dışında Diriliş dergisinde Z N rumuzuyla makaleler yazdı 1976 yılında geçirdiği bir felç sonunda konuşma ve yazma kabiliyetini kaybetti Tarihçiliğinin yanı sıra resim kabiliyeti de vardır Osmanlı tarihi ana temasıyla yağlıboya resimler yaptı 6 Eylül 2010 tarihinde İstanbul'da vefat etti Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi

ESERLERİ:

Dündar Taşer’in Büyük Türkiyesi

Dündar Taşer ile memleket meseleleri etrafında yaptığı sohbetleri, Dündar Taşer’in vefatından sonra 1974 yılında yayınladı Z N rumuzu ve Dündar Taşer’in Büyük Türkiyesi adıyla yayınlanan eser, Türk okuyucusu tarafından büyük bir ilgiyle okundu

İslam Tarihi

Diğer büyük bir eseri, Filibeli Şehbenderzade Ahmet Hilmi’nin, İslam Tarihi'ni notlarla sadeleştirmesidir Adı geçen eserin ilk baskısı 1974’de, ikinci baskısı 1982’de yapıldı

Osmanlı Tarihi

Fakat onun en büyük eseri, Osmanlı Tarihi'dir Bu eser, Birinci Cihan Savaşı yıllarına kadar yazılmıştır

VEFAT-HABER

Bilge tarihçi Aksun vefat etti

Ziya Nur Aksun 6 Eylül 2010 tarihinde İstanbul'da vefat etti Aksun'un cenazesi, Şakirin Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi

HAKKINDA YAZILANLAR

Ziya Nur'un Ardından

Tarık Ablak

dunyabizim 14 Eylül 2010

Salı Ramazan'ın 27 günüydü ve ben bayramın ikinci gününü Ziya Nur Bey’e ayırmıştım Beş gün sonra görüşeceğimizi düşünüyor, heyecanlanıyordum 6 Eylül Pazartesi sabahı Reşat Şen Ağabey’den acı haberi aldım: “Ziya Abi bu gece vefat etti Cenazesini Şakirin Camii’nden ikindi namazında kaldıracağız

Hazırlanarak Karacaahmet’e gitmek üzere yola çıktım Camiye vardığımda saat üçtü Daha iki saat var ve ortalıkta kimse yok Daha cenaze de gelmemiş Caminin içinde ilk karşılaştığım kişi avukat Ahmet İyioldu Üzgün, mahzun “şehir dışından geldim Tarık” diyor Biraz sonra avluda Reşat Şen’i gördüm Onları kaybettiğim sırada, bir gün evvel fuarda tanıştığım Mehmet Can Gür gelerek “Cenazeyi taşıyacağız, gelsene” dedi Gittik

Cenaze arabasının başında avukat Halil Duruk var Bir de cenaze görevlisi olmak üzere dört kişi tabutu yüklenip musalla taşına yatırdık O sırada Vehbi Erdebil Ağabey de geldi Ta Ereğli’den kalkıp gelmiş Ziya Abisi için Yüzünde hem yol yorgunluğu, hem de büyük kaybın verdiği acı görünüyordu Halil Duruk anlatmaya başladı “Son bir aydır hayatî faaliyetleri iyice düşmüştü Çapa’ya kaldırdık Bu sabah da vefat etti” Biraz sonra Şehzade Harun Efendi ve uçak profesörü Ahmet Nuri Yüksel göründüler Harun Efendi’nin elini öptük Kadirşinas şehzade, bilge tarihçiyi son yolculuğunda yalnız bırakmamıştı Belma Hanım’ı müteakip kalan cemaat de yavaş yavaş gelmeye başladı

Kimler yoktu ki…

Şehzade Harun Efendi, Bugün gazetesini çıkaran Mehmet Şevket Eygi, İmam-hatiplerin ilk müessisi Celal Hoca’nın oğlu Prof Dr Saadettin Ökten, Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden Mehmet Fırıncı, Çanakkale Mahşeri gibi eserleriyle tanınan, Dahiler ve Deliler isimli romanında Marmara Kahvesi’ni ve Ziya Nur Aksun’u anlatan Mehmed Niyazi, Marmara İlahiyat’ın büyük edebiyatçısı Prof Dr Mustafa Uzun, tarihçi Mehmet Genç, kültür tarihçimiz Dursun Gürlek, ayaklı kültür-sanat mecmuası Mehmet Nuri Yardım, Marifet Yayınları sahibi Ömer Ziya Belviranlı, meşhur neyzen Ömer Erdoğdular, TRT ses sanatçısı Hasan Semerkand, mimar Prof Dr Suphi Saatçi, yazar Ahmet Turan Alkan, Türk Edebiyatı Dergisi’nden Cemal Aydın, Dr Ahmet Alpay, Dr Temel Dağoğlu, Yurdakul Dağoğlu, Reşat Şen, Av Ahmet İyioldu, Zaptiye Ahmet’in kardeşi Şakir Yücel, Nurettin Topçu’nun yeğeni Fethi Erhan, marmaratör Gündoğdu Serhatlıoğlu, Ekrem Bektaş, edebiyatçı Prof Dr Âlim Kahraman, Abdullah Gucur, Yaşar Yılmaz İzmirli, İsmet Elbaşı, avukat Necip Kunt Daha tanıdığım-tanımadığım dünya kadar ilim-kültür adamı vardı

Hasan Semerkand, “Cemaatte eksikler var” dedi Evet, az kişi vardı belki Tüm cemaat birkaç yüz kişiyi geçmezdi Ama samimiyet vardı, muhabbet vardı bu cenazede Ezanın okunmasıyla herkes camiye geçti İkindi namazından sonra cenaze namazı eda edildi Bilmiyorum, günümüzde böyle bir cemaatin “iyi bilirdik” dediği böyle değerli bir cenazeye ne kadar rastlanabilir?

Defninden sonra hayrü’l halefi konuştu

Tabut sırtlandı ve eller üstünde taşınarak cenaze arabasına yüklendi Kalabalık cemaat cenaze arabasının peşinden yürümeye başladı M Şevket Eygi Hocamız mezarlıkların talan edildiğinden şikâyet ediyordu: “Alçaklar, eski mezar bırakmadılar Sahipsiz mezarları bir bir sattılar” Mezara vardığımızda cenaze kabre indirilmişti Ömer Ziya Belviranlı hoş sesiyle Kur’an okumaya, dostları da toprak atmaya başladılar Ben de birkaç kürek atabilmiştim Kur’an okundu, dualar edildi, mezar kapatıldı Ömer Ziya Belviranlı, “Ziya Abi’nin hayrü’l halefi Mehmed Niyazi Bey’i” konuşma yapması için mikrofona çağırdı O da birkaç cümle ile cemaatin duygularına tercüman oldu Bilge tarihçi ebediyete uğurlanmıştı

Biz uğurladık, Osmanlı sultanları karşıladı

Bizim yanımızdan ayrıldı, fani cihanı terk etti Baki âleme geçti Şimdi Fatih’le, Yavuz Selim’le, Şeyh Galip’le, Şehbenderzade ile beraber Onun gerçek dostları onlardı, Ziya Nur Bey onlara hasretti, kavuştu Mükrimin Halil’i, Zaptiye Ahmet’i, Dündar Taşer’i önden gönderdi, arkadan o da gitti Biz yolcu ettik, onlar karşıladı Biz uğurlama merasimindeydik, salatin-i Osmaniye karşılama merasimindeydi Karacaahmet’te

34 yıldır felçliydi, konuşamıyordu Şimdi özgür, rahat Karacaahmet’te tarih sohbetleri yapıyor ehl-i kubura Bilemediği yeri Fatih’e soruyor, Cevdet Paşa’ya itiraz ediyor tarihî meselelerde… 34 yıllık çilesini tamamladı, şimdi safasını sürüyor Memleketi bu hale getirenlere hesap soruyor… Allah mekânını cennet eylesin Kardeşi Belma Aksun Hanım’a ve dostlarına sabr-ı cemil ihsan eylesin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com