Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aksu, biyografisi, sezen

Sezen Aksu - Biyografisi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sezen Aksu - Biyografisi

Annesi fen öğretmeni Şehriban Hanım, babası matematik öğretmeni Sami Bey olan Fatma Sezen Yıldırım, 1954 yılının 13 Temmuz'unda Denizli Sarayköy'de dünyaya geldi 3 yaşına kadar doğduğu yerde yaşadı 3 yaşında İzmir'e, yıllar sonra "Kalbim Ege'de Kaldı" diyeceği yere taşındılar

Çocuklarını disiplinli yetiştirmeyi isteyen Sami Bey ve Şehriban Hanım, Sezen'e karşı her zaman mesafeli olmaya çalışmışlardı Ancak bu tutum bile daha küçücük yaşta herkesin ilgisini çekmeye çalışan Sezen'in yaramazlıklarına engel olamamıştı Etrafındaki insanlar ona Cüce Bela diyordu Hergün Konak-Köprü troleybüsünde şarkı söylüyor, haftada bir kez saçının rengini değiştiriyor, sıklıklada intihara kalkışıyordu O yıllarda, sonradan "Allah babama acıdı da şarkıcı oldum" dediği bir de takıntısı vardı: Dansöz olmak
Gençlik çağında sanatın bütün dallarına ilgi duyan Sezen, resim, tiyatro ve dans dersleri aldı Lisede kendini iyice müziğe verdi 1970 yılında Hafta Sonu dergisinin açtığı Altın Ses yarışmasında 6 oldu Sezen aklında ve kalbinde müzik yatıyor olmasına rağmen 1973 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne girdi Üniversite kantinini konser salonu gibi kullanan Sezen, üniversiteden ikinci sınıfta ayrılıp İzmir Radyosu sanatçılarının ders verdiği İzmir Radyosu Sanatçılar Derneği'ne girerek yıllarca herkesi peşinde sürükleyen, binlerce dizesi, binlerce melodisi olan kendi çizgisini çizmeye başladı

Sezen, 1974 yılında bir plak şirketine 3 şarkılık bir bandını gönderdi Aynı yıl'ın Kasım ayında Ali Engin Aksu ile evlendi Evliliğinden bir hafta sonra, Yeşil Giresunlu tarafından plak yapmak için çağrıldığı İstanbul'a gelerek plak çalışmasına başladı 1975'e girerken piyasaya ilk 45'liği çıktı: Haydi Şansım Plak hemen hemen hiç satmadı

Yabancı bir şarkıdan alınan besteye söz yazılmıştı ve sonuç tam anlamıyla fiyaskoydu (Plak Sezen Aksu'ya sorulmadan Sezen Seley adına çıkarılmıştı Kimbilir belki de daha iyi olmuştu Yıllar sonra marka olacak bir isim hemen hemen hiç satmayan bir plakla beraber anılmacaktı) Gene aynı sene (1975) ikinci 45'liği Yaşanmamış Yıllar/Kusura Bakma'yı çıkardı Albümdeki parçalar Sezen'indi ve plak satışları hiç de fena değildi

Sezen Aksu üçüncü 45'liği 'Olmaz Olsun/Vurdumduymaz'ı 1976 yılında çıkardı Plak 45'likler listesinde haftalarca bir numarada kaldı Bu iki plak Sezen Aksu'nun başlangıcı sayılabilir 1976 yılında, yıllar sonra idol olacak, şarkıları dillerden düşmeyecek bir Sezen Aksu vardı artık

Genç sanatçı, 1976 yılında ilk sahne çalışmasına başladı Bebek Belediye Gazinosu'nda sahne alıyordu 1977 yılında Allahaısmarladık/Kaç Yıl Geçti Aradan, Kaybolan Yıllar/Neye Yarar 45'likleri ve ilk 33'lüğü olan Allahaısmarladık piyasaya çıktı
İzmir'de doğdu Ziraat fakültesindeki
öğrenimini yarıda bırakarak profesyonel
sarkıcılığa başladı1970'lerin ortalarında
Kaybolan YıllarGölge Etme gibi
sarkılarla yıldızı parladıŞarkılarının
çoğunu kendi besteledi Bazılarının da
sözlerini yazdı İlk kez 1979'da sinema
oyunculuğu denedi ;Minik Serçeoyunculuk
yeteneğiyle dikkat çektiği, "Bin Yıl Önce
Bin Yıl Sonra adlı muzikallerdeki "Sen
Ağlama;Geri Dön, gibi
şarkılarla ününü perçinledi Sonraki
kasetiyle zirvedeki yerinialdı

Türk pop muziğinin en güçlü seslerinden
Sezen Aksu, Aşkın Nur Yengi, Sertab
Erener, Levent Yüksel, Yıldız Tilbe gibi
bir zamanlar vokalistliğini yapmış
gençleri pop muziğimize kazandırdı Üç kez
evlendi ve bir çocuk annesi
Sezen Aksu'nun albümleri: Serçe,
Ağlamak Güzeldir, Firuze, Sen Ağlama, Git,
Sezen Aksu '88, Sezen Aksu Söylüyor,
Gülümse, Deli Kızın Türküsü, Işık Doğudan
Yükselir, Gül Bahçeleri, Düğün ve Cenaze,
Adı Bende Saklı, Sarı Odalar, Deliveren,
Şarkı Söylemek Lazım, Yaz Bitmeden
Dillerden düşmeyen bazı şarkıları:
Kaybolan Yıllar, Gölge Etme, Yak Bir
Sigara, Firuze, Hata, Ağlamak Güzeldir,
İkinci Bahar, Dilimin Ucunda Kelimeler,
Geri Dön, Tukeneceğiz, Git, unzile, Değer
mi Hiç, Sarışınım, Bir Çocuk Sevdim, Seni
İstiyorum, Şinanay, Gidiyorum, Belalım,
Hadi Bakalım, Gülümse, Masum Değiliz, Deli
Kızın Türküsü, Tenna

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com