![]() |
Muhiddin Arabi - Kimdir Kısaca Hayatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muhiddin Arabi - Kimdir Kısaca Hayatıİslam düşünürleri ve alimleri arasında ayrıcalıklı bir yeri olan Muhiddin Arabi, geçmiş ve gelecek hakkında verdiği bilgilerle de kendisinden söz ettirmiştir ![]() ![]() ![]() l- Rüya yoluyla, 2- Onların ruhaniyetlerini davet edip görüşerek, 3- Bedenimden ruhumu ayırıp, onların yanına giderek ![]() "Tabutüs Sekine" adlı eserinde ise şöyle der: Allahü Teala bana öyle nimetler ihsan etti, bildirdi ki, istesem kıyamete kadar gelecek tüm velileri, kutubları, isim ve nesebleri, olayları bildirebilirim ![]() ![]() Ancak yine de gelecek ile ilgili bazı olayları kitaplarında bildirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ona düşman olanlar, mezarının üzerini çöplerle doldurdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Muhiddin Arabi - Kimdir Kısaca Hayatı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muhiddin Arabi - Kimdir Kısaca HayatıMuhiddin Arabi - Kimdir Kısaca Hayatı Muhiddin Arabi fotoğrafları ![]() TAPTIĞINIZ AYAĞIMIN ALTINDA Muhiddini Arabî bir dağa çıkıp: -Sizin taptıklarınız benîm ayağımın altındadır; diye bağırmaya başladı ![]() ![]() ![]() - İza dehaleşşini ilâşşın, zahara kabr-i Muhiddin (Sin sına girdiği zaman Muhiddin'in kabri ve muradı anlaşılır) demişti ![]() Aradan asırlar geçti ![]() ![]() ![]() Dağda koyun otlatmakta olan çobanlara kadar Muhiddin Arabi'nin kabrinin nerede olduğunu soruyor fakat kimseden mutmain bir cevap alamıyordu ![]() — Efendim dedi, ben kabrin nerede olduğunu bilmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oradakiler: — Sizin taptığınız benim ayağımın altındadır, dediği için idam edildiğini söylediler ![]() Bu defa; Sultan Selim Han, bu sözü nerede söylediğini araştırıp orayı da buldu ![]() ![]() ![]() - Hazreti Peygamberimiz, zamanın küfür meclislerine binaen «Dininiz paranız, kıbleniz kadınlarınız» buyurmadı mı? İşte Muhiddin-i Arabî de buna dayanarak, taptığınız ayağımın altında demekle, benim ayağımın altında altın var demek istemiş ama, o zaman bunu kimse anlayamamış ve Muhiddin'i haksız yere idam etmişler, buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() Muhiddini Arabî H ![]() ![]() ![]() ![]() Muhiddin-i Arabi idam edilmeden önce hücreye atıldığında aynı hücrede bir kişi daha vardı ![]() ![]() - ya imam sana üç şey sormak istiyorum ![]() - Sor bakalım ![]() - Sabır nedir? - Ben şimdi nazar etsem şu kapılar teker teker açılır ve ben çıkar giderim ![]() Dedi ve kapılar açılmaya başladı ![]() - Fakat ben Allah c ![]() ![]() - Peki kanaat nedir? - Ben şimdi nazar etsem şu yerdeki çakıl taşları altın ve gümüş olur dedi Ve yerdeki çakıl taşları altın gümüş olmaya başladı ![]() - benim şu anda ne lambamda yakacak yağım nede yiyecek ekmeğim var ben ise bu halime şükrediyor ve sabrediyorum işte bu kanaattir - peki fütüvvet (delikanlılık) nedir ![]() - Bu soruna yarın cevap vereyim diyor ve uyuyorlar ![]() - Soruyu soran zat rüyasında mahşerin kurulup herkesin hesaba çekildiğini görüyor ![]() ![]() ![]() ![]() - Yarabbi ben sadece bana muhabbeti olanların değil ![]() ![]() ![]() - İşte fütüvvet (delikanlılık) budur diyor ![]() Allah şefaatlerine nail eylesin ![]() |
![]() |
![]() |
|