Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arabi, hayatı, kimdir, kısaca, muhiddin

Muhiddin Arabi - Kimdir Kısaca Hayatı

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İslam düşünürleri ve alimleri arasında ayrıcalıklı bir yeri olan Muhiddin Arabi, geçmiş ve gelecek hakkında verdiği bilgilerle de kendisinden söz ettirmiştir Geçmiş ve gelecekle ilgili bilgilerin de yer aldığı 500'den fazla eseri bulunmaktadır Önemli eserlerinden biri olan "Fütuhatı Mekiyye"de ruhlarla görüşülebildiğini açıklar Ruhlarla görüşmesinin nasıl olduğunu da üç maddeyle özetler:

l- Rüya yoluyla,
2- Onların ruhaniyetlerini davet edip görüşerek,
3- Bedenimden ruhumu ayırıp, onların yanına giderek

"Tabutüs Sekine" adlı eserinde ise şöyle der: Allahü Teala bana öyle nimetler ihsan etti, bildirdi ki, istesem kıyamete kadar gelecek tüm velileri, kutubları, isim ve nesebleri, olayları bildirebilirim Fakat bazıları inkar ederler de manevi kazançlarından kaybederler diye korkuyorum

Ancak yine de gelecek ile ilgili bazı olayları kitaplarında bildirmiştir Hatta Nostradamus'un Muhittin Arabi'nin bu kehanetlerinden alıntılar yaptığı da bazı araştırmacılar tarafından iddia edilmektedir Yaşamı sırasında yoğun eleştirilere maruz kalan Muhiddin Arabi vefatından kısa bir süre önce şöyle bir kehanette bulunmuştu: Sin, Şın'a gelince, Muhiddin'in kabri ortaya çıkar Sizin taptığınız, benim ayaklarımın altındadır Bu sözleri dinleyenler hiç bir şey anlamadılar Bu sözlerden kısa bir süre sonra 78 yaşında Şam'da vefat etti

Ona düşman olanlar, mezarının üzerini çöplerle doldurdular Aradan yıllar geçti Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim Han Şam'a geldi Kabrini buldurup üzerindeki çöplerden temizletti Üzerine bir türbe yaptırdı Muhiddin Arabi'nin ölmeden önce sizin taptığınız benim ayağımın altındadır dediği yeri kazdırdı Kazılan yerden l küp altın çıktı Böylelikle Muhiddin Arabi'nin "siz Allahü Teala'ya değil de paraya tapıyorsunuz" dediği anlaşıldı "Sin, Şın'a gelince" sözünün de ne anlama geldiği böylelikle ortaya çıkmış oluyordu Muhiddin Arabi Arapça olarak Sin harfiyle Selim'i; Sın harfiyle ise Şam'ı ifade etmişti Kehanetinin tüm ayrıntıları böylelikle ortaya çıkmış oluyordu

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Muhiddin Arabi fotoğrafları

TAPTIĞINIZ AYAĞIMIN ALTINDA
Muhiddini Arabî bir dağa çıkıp:
-Sizin taptıklarınız benîm ayağımın altındadır; diye bağırmaya başladı Bu söz üzerine zamanın uleması Muhiddin Arabi'nin (Allah benim ayağımın altındadır) dediğine hükmederek küfrüne; kail oldular ve idamına hükmettiler Kabrini bile belli bir yere değil bir dağa yaptılar Fakat Muhiddin Arabî Hazretleri bir sözünde:
- İza dehaleşşini ilâşşın, zahara kabr-i Muhiddin (Sin sına girdiği zaman Muhiddin'in kabri ve muradı anlaşılır) demişti
Aradan asırlar geçti Yavuz Sultan Selim Han Şam'ı fethetti Orada bu hadiseyi duyup Muhiddin Arabi'nin kabrinin nerede olduğunu sordu Kimse Muhiddin-i Arabi'nin kabrinin nerede olduğunu bilmiyordu
Dağda koyun otlatmakta olan çobanlara kadar Muhiddin Arabi'nin kabrinin nerede olduğunu soruyor fakat kimseden mutmain bir cevap alamıyordu Sadece çobanın bir tanesi:
— Efendim dedi, ben kabrin nerede olduğunu bilmiyorum Fakat şurada bir yer var ki, oradan ne koyunların birisi bir ot yer ne de oraya bir hayvan basar Oranın otları kendi halinde büyür ve zamanı gelince de kurur gider, dedi Bunun üzerine Sultan Selim, oranın Muhiddin Arabi'nin kabri olduğuna karar verip kazdırdı Baktılar ki, cesedleri olduğu gibi duruyor Oraya muhteşem bir türbe yaptırdı Sonra O'nun niçin İdam edildiğini sordu
Oradakiler:
— Sizin taptığınız benim ayağımın altındadır, dediği için idam edildiğini söylediler
Bu defa; Sultan Selim Han, bu sözü nerede söylediğini araştırıp orayı da buldu Orayı kazmalarını emretti Kazdıklarında oradan bir küp altının çıktığını gördüler Yavuz Sultan Selim şöyle söyledi:
- Hazreti Peygamberimiz, zamanın küfür meclislerine binaen «Dininiz paranız, kıbleniz kadınlarınız» buyurmadı mı? İşte Muhiddin-i Arabî de buna dayanarak, taptığınız ayağımın altında demekle, benim ayağımın altında altın var demek istemiş ama, o zaman bunu kimse anlayamamış ve Muhiddin'i haksız yere idam etmişler, buyurdu Böylece Muhiddin-i Arabi'nin iki kerameti birden zuhur etmiş oluyordu; biri paranın yerini bildirmesi, biri de Yavuz'un gelip hadiseyi aydınlığa kavuşturması
Muhiddini Arabî H 638 (M 1240)'da vefat etmiş ve Şam'ın Kasyon dağına defnedilmiştir
Muhiddin-i Arabi idam edilmeden önce hücreye atıldığında aynı hücrede bir kişi daha vardı Araların da şöyle bir konuşma geçti

- ya imam sana üç şey sormak istiyorum
- Sor bakalım
- Sabır nedir?
- Ben şimdi nazar etsem şu kapılar teker teker açılır ve ben çıkar giderim
Dedi ve kapılar açılmaya başladı
- Fakat ben Allah cc un beni bu şekilde imtahan etmesine tahammülüm sabırdır dedi
- Peki kanaat nedir?
- Ben şimdi nazar etsem şu yerdeki çakıl taşları altın ve gümüş olur dedi
Ve yerdeki çakıl taşları altın gümüş olmaya başladı
- benim şu anda ne lambamda yakacak yağım nede yiyecek ekmeğim var ben ise bu halime şükrediyor ve sabrediyorum işte bu kanaattir
- peki fütüvvet (delikanlılık) nedir
- Bu soruna yarın cevap vereyim diyor ve uyuyorlar
- Soruyu soran zat rüyasında mahşerin kurulup herkesin hesaba çekildiğini görüyor Muhiddin-i Arabi nin yanına gelen melekler şu müjdeyi veriyor sana azda olsa muhabbeti olan kişileri Allah cc cennetine koydu diyor Fakat Muhiddin-i Arabi dua etmeye başlıyor
- Yarabbi ben sadece bana muhabbeti olanların değil Beni sevmeyenlerinde cennete girmelerini istiyorum diye dua ediyor ve o zata dönerek
- İşte fütüvvet (delikanlılık) budur diyor

Allah şefaatlerine nail eylesin İnşallah dualarımızda bizlerde böyle cömert olalım ki Peygamber efendimiz sav inde buyurduğu gibi “ duasında cömert olmayanın yapmış olduğu duanın Allah katında değeri yoktur”

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com