|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ana, fikri, inci, kahramanları, kitabın, siyah, özeti |
![]() |
Siyah İnci Kitabın Ana Fikri Kahramanları Ve Özeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Siyah İnci Kitabın Ana Fikri Kahramanları Ve ÖzetiSiyah İnci Kitabın Ana Fikri Kahramanları Ve Özeti Siyah İnci (Anna Sewell) - Siyah İnci Kitabın Ana Fikri Kahramanları Ve Özeti SİYAH İNCİ Denizin kıyısındaki küçücük bir kumsalın çevresini saran tepeler kumsalın iki yanından denize doğru yengeç kolları gibi uzanmıştı ![]() ![]() Küçücük kumsal koyun içindeki denizle kucaklaşmış sessizce güneşlenirken çevredeki tepelere doğru bakınca kumsalın yeşil otlar arasında kaybolduğu ileride yeşil örtünün yer yer ağaçlarla gölgelendiği görülüyordu ![]() İşte masalımız bu güzel doğa parçasında dalgaların dövdüğü kayaların hemen dibinde geçer… Denizdeki dalgalar öfkelerini dindirmek için kayalara çarparken buralara küçük yaşam tohumlarını taşımışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dalgalarla sürüklenerek kayalara değin gelen küçük bir midye tam kayalara çarpmak üzereyken yosunlara tutunup parçalanmaktan kurtulmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Midyeler suyun içinde süzülen kıpır kıpır dolanan balıklara ağızları açık baka kalırmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Midye ağzını açınca beyaz sedef katman suyun içinde parıldayarak balıkların dikkatini çekermiş ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün hırçın dalgalar kumsaldan kaldırdıkları küçücük çakıl taşlarını kayalara savurmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tutsaklar gibi sürdürdüğü yaşama bir de göğsünün tam ortasına yerleşen kara bir taşın ağırlığı eklenince midyenin gözü kararmış yaşam çekilmez olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() Karamsarlık midyenin tüm benliğini kaplamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taş büyüdükçe “Herkes görecek” korkusuyla ağzını açmamaya çalışıyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün ağzını hafifçe aralamış denizin akıntısını solurken yanına yaklaşıp aralıktan içeriye bakmaya çalışan balığı görünce çok utanıp hemen ağzını kapatmış ![]() ![]() - Niye kapattın ağzını? - Sen niye öyle dikkatle bana bakıyordun? - Çok değişik bir şey görür gibi oldum ![]() - Bende öyle bir şey yok ![]() - Yanılmıyorsam var ![]() - Sence ne olabilir? - Sanırım çok değerli bir şey ![]() - Ben bir midyeyim ![]() ![]() - Hayır olur ![]() ![]() - Neyin farkında değilim? - İncinin ![]() ![]() - İnci nedir? - Midyelerde olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kapkara bir taş işte ![]() - Çok değerlidir ![]() ![]() Midye biraz utanarak biraz da çekinerek yavaşça ağzını aralamış ![]() ![]() ![]() ![]() - Ağzını biraz daha açsana ![]() ![]() Midye çekinerek ağzını biraz daha aralamış ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Siyah İnci Kitabın Ana Fikri Kahramanları Ve Özeti |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Siyah İnci Kitabın Ana Fikri Kahramanları Ve Özeti- İnanılmayacak kadar büyük! demiş ve çevresinde dönüp durmuş ![]() ![]() - Demiştim ![]() ![]() - Bunca deniz gezdim ![]() ![]() ![]() - Doğru mu söylüyorsun? - İnan bana doğru söylüyorum ![]() ![]() Sevinçten midyenin kabuğundaki sedef daha çok parlamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Gözlerimi alamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() demiş ve midyenin yanından yüzerek uzaklaşmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İşte bu çok kötü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balık yokken midye göğsündeki kara taşı özenle korumuş ![]() ![]() Balık gelip de siyah inciyi görmek istediğinde midye kabuğunu açıp tüm güzelliğiyle parıldayan siyah inciyi ona göstermiş ![]() ![]() - Bu güzelliği sonsuza değin izleyebilirim ![]() ![]() ![]() ![]() Sıradan günlerden birinde herşey sıradan sürüp giderken birden olağan üstü bir olay olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu sezen midye kabuğunu sıkıca kapatmış ![]() ![]() ![]() Bu arada siyah inciye bakmak için kayalara gelen balık dalgıçı görüp midyeyi yerinde bulamayınca fazla oyalanmamış ![]() - Çok güzel bir inciydi ![]() ![]() ![]() Hemen kıyıya çıkan dalgıç torbasındaki midyeleri kuma boşaltmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda midyenin birini ikiye bölünce ortasındaki siyah inciyi görüp duralamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evden içeriye girdiğinde karısı ev işleriyle uğraşıyor iki yaşındaki kızı da yerde bebeğiyle oynuyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben bu değerli inciye bir ad vermek istiyorum ![]() ![]() dediğinde karısı inciden gözlerini ayırmadan: - Güzel bir ad ![]() ![]() Karı koca çok düşünmüşler ![]() ![]() ![]() - Siyah Orfe’yi denizden çıkarttığımda satmayıp senin için saklamıştım ![]() ![]() ![]() Midyenin bilmeden ürettiği bu değerli taş uzun yıllar genç kızın boynunu süslemiş ![]() |
![]() |
![]() |
|