![]() |
Dua Kitap Özeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dua Kitap ÖzetiDua kitap özeti Bu bölüm yukarıda belirttiğimiz gibi M ![]() ![]() ![]() Her dua ruhtan bir filizin yeşermesi, boy sürmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz ki dua ak yüreklerden çıkıyorsa menziline ulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O halde dua bir yeniden doğuştur ![]() Dua, sessiz, iniltili, gürültüsüz feryattır ![]() Duayı bir ruhi ihtiyaç ve alışkanlık edinmiş kimsede mükemmel bir karakter oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() İlahi, kuvvetimin zaafa uğradığını, çaresiz kaldığımı, halk nazarında hor görüldüğünü, ancak sana arz eder, sana şikayet ederim ![]() Ey merhametlilerin en merhametlisi ! herkesin zayıf görüp de dalına bindiği çaresizlerin Rabbi sensin ![]() İlahi ! Huysuz, yüzsüz bir düşman eline beni düşürmeyecek, hatta hayatının dizginlerini eline verdiğin akrabadan bir dosta bile beni bırakmayacak kadar bana merhametlisin ![]() İlahi! Sen razı olasıya dek affını diliyorum ![]() ![]() BEĞENİLEN FİİLLER VE ÖVÜLEN AHLAKİ İSTEME DUASI İlahi ! Kendi lütfunla benim niyetimi olgun, saf ve nef kıl ![]() İlahi ! İnancımı sağlam ve sabit kılarken, kudretinle de benden doğmuş kötülükleri ıslah buyur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’ım ! Muhammed (SAV) ve aline rahmet eyle ![]() ![]() ![]() ![]() İlahi ! Gafletim anında Seni anmak için beni uyandır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dua Kitap Özeti |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dua Kitap Özeti1-BÖLÜM “ DUA “ A ![]() Carrel’in deyimiyle: “Dua’nın kökeni yoksulluk ve aşktır ![]() ![]() Değişik islami dua metinleri etüt edilip incelendiğinde, islam duasının doğal olarak tarihsel bir belge olma özelliğini taşıyan duaların şu öğeleri içerdiği sonucuna varılır: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() İki çeşit dua vardır: I ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() B ![]() Ahlaki ve irfani duyguların zayıflamasını, güçlü zekanın zayıflamasıyla eşit bir ölçü ve anlamda tutmak gerekir ![]() ![]() C ![]() Bilim dini uyutmak veya söndürmek biçiminde parlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() D ![]() Yöntem: Dua etmek için, Allah’a doğru kendini yönetmek için sadece çaba gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E ![]() Sokakta, çarşıda, otomobilde, trende, büroda, okulda, iş yerinde dua edilebilir ![]() ![]() ![]() F-BİR ULUSTA DUANIN YOKLUĞU O ULUSUN ÇÖKÜŞÜYLE EŞ ANLAMLIDIR ‘Durum ne olursa olsun sorun şudur: Dua anında Allah insanı dinler ve ona cevap verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dua Kitap Özeti |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dua Kitap ÖzetiG ![]() Dua keyfiyetine şiddetine ve güçlü söylenişine bağlı olarak ruh ve cismimizi etkiler ![]() ![]() ![]() Dua ortamında insan kendini olduğu gibi görür, kendine gelir, git gide_ruhsal bir sükuna kavuşur ![]() ![]() Burada “Lourdes” örneği verilmekte samimi yapılan dualar kabul görürken, turistik yapılan ziyaretlerin kabul görmediği anlaşılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() DUANIN FELSEFESİ (Succad Ekolu) DUADA; BİLGİ, AŞK, NİYAZ VE CİHAD A ![]() Bu bölümde sebepler yerine getirildikten sonra (askeri ekonomik politik, toplumsal ve bilimsel ön hazırlıklar) Allah’a yönelerek dua edilmesi gerektiğini vurgulamıştır ![]() ![]() Cinayetler üzerine yapılan incelemeler ortalama bir düzeyde göstermiştir ki toplumda cani ve suçlu olarak tanınan bireyler ya hiç ya da cahilce fakat çok az dua eden kimselerdir ![]() ![]() ![]() III ![]() DUA-METİN Bu bölümde bazı dua metinlerinden örnekler vermek istiyorum ![]() DUA Allah’ım “Akidemi” “sorunlarımı”ın elinden kurtar ve koru! Rabbim! Bana sorumluluktan kaçan inanç ucuzluğuna karşı dayanma gücü ver! İlahi! Akli ve bilimsel olgunluğum anında bile beni taasupa düşürme! Duyarlılık ve aydınlık faziletinden mahrum kılma! Allah’ım’ Egoizm, çekememezlik ve kıskançlıkla kararmış cehalet ve başıboşluğumu düşmana savaş, dosta saldırı aracı yapma ![]() Rabbim! Bana “ kavgacı ve inatçı “ bir takvayı öğret ki, sorumluluğun çokluğu arasında kaybolmayayım ![]() ![]() Allah’ım! Beni bir Ali gibi kıl ve ruhumu şu boyutlarla donat: Minberde sözün mihrapta tapmanın, yeryüzünde işin, savaş sahnesinde kahramanlık ve cesaretin, Muhammed’in (sav) yanında vefanın İslam’da bilginin toplumda sorumluluğun, yaşamda abidliğin, çağında devrimin, iradede adaletin, evinde besleme ve eğitimin ustası, örneği ve üstadı ve her yerde Allah’ın kulu! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dua Kitap Özeti |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dua Kitap ÖzetiIV ![]() A ![]() SÜCCAD İMAMI “Tapan ruhun en güzeli” Cebbar, zorba değil, süccad olan bir imam Zeynel Abidin’dir ![]() ![]() İslam’ın, esaslı, kamil duası bu anlamda üç yalvarmayı, üç isteği açığa çıkarır:Birincisi, yoksulluğun tecellisi, ikincisi açıkça ve arifçe duyguların tecellisi-ki bir aşığın sır, yakarma ve isteklerinden oluşur- ve üçüncüsü de bilimsel ve düşünsel bir eğitimle itikadi ve felsefi bir bilginin gündeme gelerek dua metninde, duacı için, gerçeklemesi ![]() ![]() ![]() İşte şimdi duanın tanımına ulaşmışız: “Dua insanın ızdırap, çile, endişe ve merakından ibarettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|