![]() |
Döşemecilik Teknisyeni Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Döşemecilik Teknisyeni MesleğiDöşemecilik Teknisyeni TANIM Sandalye, koltuk, kanepe, yatak vb ![]() ![]() GÖREVLER Döşeme projelerini ve montaj resimlerini okur, inceler ve işin yapılması için gerekli malzeme listesini çıkarır, siparişini verir, - Mobilya iskeletine yay, kolon, dolgu gereçleri ve yüz kaplama maddelerini takar, düzenler ve bağlar, - Kaplanacak eşyanın ölçülerini alır, döşeme kumaşlarını istenilen şekillerde keser, diker ve eşyanın üstüne geçirir , - Döşemelik kumaşların örtülecek kısımlarını diker veya yapıştırır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Ölçü, biçki ve marka aletleri (makas, metre, gönye, T cetveli), - Çeşitli yardımcı aletler (tornavida, törpü, kerpeten, tel kesti), - El ile çalışan, elektrikli ve hava basınçlı çivileme tabancaları, - Dikiş makineleri, kauçuk bıçağı, İngiliz anahtarı, havalı matkap ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Döşemecilik teknisyeni olmak isteyenlerin; - Şekiller arasındaki ilişkileri ve farkları kolayca görebilme yeteneğine sahip, - Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, el ve gözünü eşgüdümle kullanan, - Bedenen güçlü kimseler olmaları gerekmektedir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Döşemecilik teknisyenleri, mobilya imalathanelerinde çalışabildikleri gibi sadece döşemecilik işlemlerinin yapıldığı imalathanelerde de çalışabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Döşemecilik teknisyenleri mobilya döşeme atölyelerinde, mobilya imalathanelerinde çalışabilirler, kendi işyerlerini açabilirler ![]() - Bu meslekte işini severek yapan, mesleğinde kendini yetiştirmiş kişilerin iş bulma şansları oldukça yüksektir ![]() - Meslekte genellikle erkekler çalışırlar ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi; Endüstri Meslek Lisesi “Döşemecilik” bölümlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Endüstri meslek lisesine girebilmek için ilköğretim mezunu olmak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Endüstri meslek liselerinde, eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “Döşemecilik” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Ağaç İşleri, Mobilya ve Dekarasyon, Odun Dışı Orman Ürünleri ile Orman İşletmeciliği ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() Ayrıca meslek liselerinin, “Döşemecilik” bölümünden mezun olanlar, üniversitelerin, “Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği” lisans programlarını tercih ettiklerinde, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir ![]() BENZER MESLEKLER : Mobilyacı, Oto döşemecisi ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere , işletmelerce asgari ücretin % 30 undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|