![]() |
Fon Yöneticisi Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fon Yöneticisi MesleğiFon Yöneticisi TANIM Fon yöneticisi; banka, sigorta, sanayi kuruluşları gibi işletmelerin karlılık, verimlilik, para akımı (likidite) vb ![]() ![]() GÖREVLER - Para veya paraya hemen çevrilebilen hisse senedi, tahvil, döviz, altın gibi değişim araçları fon kaynaklarını oluşturur ![]() - İşletmeye kâr getirecek yatırım alanları bulmaya çalışır, - Hisse senetlerine ne miktarda kâr payı verileceği konusunda öneride bulunur, - Para piyasası ve yatırım alanları konusunda araştırmalar yapar, - Bu görevleri yerine getirirken borsada gerçekleşen işlemlere ait her türlü bilgiyi ve piyasa verilerini kullanır, haber ajanslarını izler ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Fon yöneticisi, çalışırken bilgisayar ve hesap makinesi kullanır ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER - Üst düzeyde genel akademik yeteneğe, okuduğunu ve söyleneni anlama, ayrıntıları algılama ve sayılarla akıl yürütme gücüne sahip, - Matematik, ekonomi konularına ve ticarete ilgili, - İlgilendiği konuları derinliğine incelemeye meraklı, - Sorumlu, sakin, başkalarını etkileyebilen, uzak görüşlü, plan yapabilen ve bunu uygulayabilen, - Risk alabilen, sabırlı ve doğru karar verebilen, - Başkaları ile yarışarak kazanç düzeyini yükseltmeye çalışan, - Para kazanmaya önem veren kimseler fon yöneticiliğinde başarılı olabilirler ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Fon yöneticisi büroda çalışır ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Fon yöneticiliği ülkemizde serbest para piyasasının oluşması ile gelişen bir meslektir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN YAPILDIĞI YERLER Doğrudan fon yöneticiliğine yönelik eleman yetiştiren herhangi bir eğitim kurumu bulunmamaktadır ![]() ![]() İşletme fakülteleri bünyesinde, master düzeyinde eğitim görme olanağı vardır ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Fon yöneticiliği üniversitelerin işletme ve iktisat fakültelerinde genellikle lisans üstü eğitimle kazanılır ![]() ![]() Bu mesleği öğrenebilmek için liseden sonra 4 yıl eğitim verilen Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat, İşletme Fakültelerinin İktisat, İşletme, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Maliye, Sermaye Piyasası gibi bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Temel eğitimde İşletme, İktisat, Matematik, Hukuk, Maliye, Muhasebe, Mali Tablolar gibi dersler okutulur ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Fon yönetimi alanında çalışanların görev yaptıkları kurum ve kuruluşlarda üst yönetim kademelerine yükselmeleri mümkündür ![]() BENZER MESLEKLER: Portföy yöneticiliği, mali analistlik, brokerlık, dealerlık ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Herhangi bir işletmede işe başlayarak, konu ile ilgili alanda uzmanlaşmaya yönelen bir kişi, bu dönem içerisinde, bugün için ortalama net asgari ücretin 3 katı maaş almaktadır ![]() - Uzmanlaşan personelin kazancı, çalıştığı sektörün özelliğine göre değişmektedir ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|