![]() |
Alçı Dekorasyoncusu Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Alçı Dekorasyoncusu MesleğiAlçı Dekorasyoncusu TANIM Alçı, alçıpan ve diğer alçı ürünlerini kullanarak alçı sıva, kartonpiyer dökme tavan, asma tavan, bölme duvar ve duvar giydirme işlemlerini yapan kişidir ![]() GÖREVLER -Yapacağı işin ölçülerini alır, -İşi uygulayacağı yüzeyi inceler, -Malzeme ihtiyacını belirler ve temin eder, -Çizimleri inceleme, çizimlere göre şablon çıkarma, kalıpları hazırlama, alçıyı hazırlama işlemlerini yapar, -Alçı dökümü yapar, -İşlem yapılacak yüzeyi temizler, -Dökümden çıkan kartonpiyeri ve dökme tavanı takar, -Alçı sıva yapar, -Köşe profilleri koyar -Alçı ile dolan yüzeyleri mastar ile düzeltir, -Çelik mala ile rötuş yapar, -Alçıpanla asma tavan, bölme duvar ve duvar giydirme yapar, -İşçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli önlemleri alır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER -Alçı sıva makinesi, -Alüminyum mastarlar, -Beton kırma makinesi (hilti) -Çalışma tezgâhı, -Döküm kalıpları ve sehpası, -Darbeli matkap, -Gönye, maket bıçağı, -Merdiven -Metre -Spatula ve su terazisi, -Sıva alçısı, derz dolgu alçısı, inşaat alçısı, kartonpiyer alçısı, -Alçıpan , -Köşe profilleri, -Zımpara kâğıdı ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Alçı dekorasyoncusu olmak isteyenlerin; -Bedence güçlü ve sağlam, -El becerisine sahip, -Yükseklik korkusu olmayan, -Gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilen, -Yaratıcı, -Renkleri ayırdedebilen, -Şekil uzay ilişkilerini görebilen, -Ayrıntılara dikkat edebilen, -Sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi, -Ekip çalışmasına yatkın, insanlarla iletişimi iyi kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Alçı dekorasyoncusu genellikle tadilat yapılan binalarda ve inşaatı bitmek üzere olan binalarda çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Alçı dekorasyoncuları özel sektöre ait inşaat firmalarında çalışabilirler ![]() ![]() ![]() Alçı dekorasyonculuk mesleğinde, kartonpiyer yapımı, dökme tavan yapımı, alçı sıva yapımı, alçıpanla asma tavan, bölme duvar veya duvar giydirme yapımı ayrı ihtisaslaşma konuları olarak değerlendirilebilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi geleneksel eğitim şekli olan usta-çırak ilişkisi yöntemiyle ve Halk Eğitim Merkezlerinde Alçı Dekorasyonculuğu kurslarında verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim alabilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Halk Eğitim Merkezlerinde verilen eğitimin süresi 400–1200 saat arasında değişmektedir ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslekte ilerleme daha büyük firmalarda çalışma, serbest çalışmada ise daha büyük çaplı işler almak şeklindedir ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim süresince kazanç sözkonusu değildir ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili eğitim kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|