|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
engellileri, görme, mesleği, sınıf, öğretmenliği |
![]() |
Görme Engellileri Sınıf Öğretmenliği Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Görme Engellileri Sınıf Öğretmenliği MesleğiGörme Engellileri Sınıf Öğretmenliği TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda görme özürlü öğrencilere eğitim veren kişidir ![]() GÖREVLER Görme engelliler sınıf öğretmeninin görme özürlü öğrencilere hangi yöntemlerle, hangi bilgi, beceri ve tutumları kazandıracağı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan öğretim programlarında (müfredat programı) belirtilmiştir ![]() Görme engelliler sınıf öğretmeni bu program çerçevesinde; - Görme engellilerle ilgili derslerin yanı sıra, kabartma yazı ile okuma ve yazmayı öğretir ![]() - Çocuğa kişilik kazandırmak ve onu hayata hazırlamak için eğitim ve öğretim yöntemlerini sabırla, şefkatle ve bilhassa çocuğun kişisel özellik ve yeteneklerini dikkate alarak uygular, - Eğitim ve öğretimini üzerine aldığı çocukların davranışlarını gözlemler, yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, - Yemekhanede, yatakhanede, bahçede, spor faaliyetlerinde ve boş zamanlarını değerlendirme sırasında çocuklarla beraber olmak suretiyle onlara iyi alışkanlıklar kazandırmak, kötü davranışlara karşı önleyici tedbirler almak için rehberlik yapar, - Nöbetçi olduğu günlerde okulda düzen ve disiplini sağlamak üzere görev yapar ![]() KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ - Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, ünite ve plan defterleri, not defteri, yoklama defteri, - Okul araç-gereçleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Görme engelliler sınıf öğretmeni olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Sözel yeteneği gelişmiş, - Sosyal bilim konularına ilgili ve bu alanda başarılı, - İnsanlarla, özellikle görme özürlü insanlarla uğraşmaktan, onlara yardım etmekten zevk alan, - Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı, - Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, - Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler, olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Görme engelliler sınıf öğretmeni Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda sınıf ortamında çalışır ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara Sınıf Öğretmeni (Görme Engelliler) olarak atanmakta, ayrıca branş derslerine girmemektedirler ![]() Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, '' Görme Engelliler Öğretmenliği'' bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS), yeterli “Sözel (SÖZ-1)” puan almak gerekmektedir ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belirli sayıda olanlara Milli Eğitim Bakanlığı'nca burs verilmektedir ![]() Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler ![]() Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar 9 ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Lisans eğitiminden sonra, yüksek lisans yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler ![]() Çalıştıkları okullarda idari görevlere yükselebilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Zihin engelliler öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, - Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|