![]() |
Elektrik Mühendisliği Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Elektrik Mühendisliği MesleğiTANIM Elektrik mühendisi; elektrik enerjisinin en ekonomik yollarla üretilmesini, dağıtımını, elektrik donanımlarının, parça ve sistemlerinin yapımını planlayan ve sistemi kurup çalışmasını sağlayan kişidir ![]() GÖREVLER Elektrik mühendislerinin yaptıkları belli başlı işler şöyle özetlenebilir: - Elektrik enerjisi üreten termik, nükleer ve hidroelektrik santrallerin yapımı, çalıştırılması ve bakımı, - Elektriğin, üretildiği noktadan tüketileceği noktalara kadar dağıtımında kullanılacak direklerin ve kabloların tasarımının ve hesaplarının yapılması ve dağıtımının gerçekleştirilmesi, - Elektrik enerjisi tüketen tesislerin (ev, fabrika, büro, park vb ![]() - Bu işler için gerekli iş gücü ve paranın hesaplanması ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Ölçü aletleri (Avometre, voltmetre,vatmetre, toprak meğer vb ![]() - El aletleri, - Yüksek gerilim eldiveni, - Yüksek gerilim neonlu ıstaka, - Transformatör, jeneratör ve elektrik motorları, - Bilgisayar ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Elektrik mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel akademik yeteneğe sahip, - Fen alanına özellikle fizik konularına ilgi duyan, - Tasarım gücü kuvvetli, yaratıcı, - Başkalarını yönetebilme, başkaları ile işbirliği yapabilme gibi kişilik özellikleri bulunan, - Bir işi planlamadan önce derinliğine araştırma yapan, - Düzenli ve sistemli çalışma alışkanlığı olan, - Yeniliklere açık, - Dikkatli, sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Elektrik mühendisleri fabrikalarda, elektrik santrallerinde, şantiyelerde, araştırma ve geliştirme laboratuarlarında çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Kamu sektöründe; Türkiye Elektrik Dağıtım A ![]() ![]() ![]() ![]() - Elektrik enerjisinin kullanım alanının yaygın olması, elektrik mühendislerine duyulan gereksinimi artırmaktadır ![]() - Elektrik Mühendisliği programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlayanlar Elektrik Öğretmeni olarak da çalışabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi, mühendislik fakültelerinin “Elektrik Mühendisliği”, “Elektrik-Elektronik Mühendisliği” bölümlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI İlgili bölüme, lise mezunlarının katılabileceği Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilmektedir ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Elektrik mühendisleri, başmühendislik, grup mühendisliği, şantiye şefliği gibi pozisyonlara yükselebilirler ![]() ![]() - Lisansüstü eğitim yapabilirler (yüksek lisans, doktora ) ![]() BENZER MESLEKLER: Elektronik mühendisliği, nükleer enerji mühendisliği ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Meslek eğitimi süresince Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu' nca verilen öğrenci kredisi ile şartları uyan öğrenciler çeşitli kuruluşların vermiş olduğu burslardan yararlanabilirler ![]() - Eğitim sonrası, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, teknik hizmet sınıfından ücret alır, zam ve tazminatlarından yararlanırlar ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|